HABERLER>EKONOMİ
27 Şubat 2013 Çarşamba - 19:30

İzmir’in yeni fuarına ‘teşvik’ müjdesi

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'in desteği ile gerçekleştirilen 'İhracatın Yıldızları 2012' ödül töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziemir'de yapılacak Yeni Fuar Alanıyla ilgili müjdeli haber verdi. Çağlayan, yeni teşvik sistemi kapsamında 50 bin metrekare ve üzeri kapalı alanı bulunan fuarları 5. bölge teşviklerinden yararlanacağını söyleyerek, "İzmir'e hayırlı olsun" diye konuştu.

İzmir’in yeni fuarına ‘teşvik’ müjdesi

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi kaynaklarını kullanarak 400 milyon dolara mal edeceği Gaziemir'deki yeni fuar alanıyla ilgili müjde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan geldi. Temel atma töreni 2 Mart 2013'de yapılacak olan fuar alanının 5. bölge teşviklerinden yararlanabileceğini belirten Çağlayan, "İzmir'e hayırlı olsun" diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İzmir Valisi M.Cahit Kıraç, İzmir Valisi M.Cahit Kıraç, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ile çok sayıda ihracatçı ve sanayicinin katıldığı toplantıda konuşan Çağlayan, fuarcılık sisteminde yeni bir anlayışa gittiklerini söyledi.



Bakan Çağlayan, "Bu anlayışta, panayırın yeri ayrı fuarın yeri ayrı. Yeni teşvik sisteminde dükkan sizlerin. Yapılacak fuarın 50 bin metrekarelik alanı kapalı ise burası 5. bölge desteklerinden yararlanacak. İzmir'e hayırlı olsun. Ayrıca, yatırım yapacak işletmenin ödeyeceği vergiden de yüzde 40 yatırım indirimi yapacağız. Hatta bunun yarısını da yatırım süresince yatırımcı tarafından tahsil edilebilecek" dedi.
 
Yatırım sırasında kullanılacak kredilerle ilgili kolaylıkların sağlanacağını da aktaran Çağlayan, "Yatırım finansmanındaki TL cinsinden faiz tutarının 5 puanını; döviz insinden tutarın ise 2 puanını biz karşılayacağız" ifadesinde bulundu. Çağlayan, fuar yatırımlarında 7 yıl boyunca sigorta primleri konusunda da kolaylıkların sağlanacağını bildirdi. 

 
AB SAMİMİ DEĞİL
AB'nin Türk mallarının serbest dolaşımı ve vize konularında samimi davranmadığını ifade eden Çağlayan, "AB samimi olsa mallarımızın serbest dolaşımını engellemez" dedi. Çağlayan, Gümrük Birliği anlaşması yapmış Türkiye'nin işadamlarını vize konusunda haksızlık yapıldığının altını çizerek, "Bugün vize uygulamaları haksızlığı hukuksuzluğu geçmiş, zulme dönüşmüştür. Almanya Başbakanı Merkele bunu söyledik" şeklinde konuştu.
 
İHRACATIN KİLOGRAM FİYATA ARTMALI
Konuşmasında Türkiye'nin üretim modelini değiştirmesi gerektiğine dikkat çeken Çağlayan, "Geçen yıl, her alandaki toplam ihracatımız 90 milyon ton oldu. Bunun karşılığında ise 152.6 milyar dolarlık ihracat yaptık. Yani kilogram fiyatı 1-1.5 dolar civarında gerçekleşti. Bu Türkiye ihracatını bir yere getirmez. Avrupa'da bu rakam 4 dolar civarında. Japonya'da ise 3.5 dolar seviyesinde. Dolayısıyla bizim bu rakamı 2.5-3 dolar seviyesine getirmemiz lazım. Yeni teşvik sistemini hazırlarken, bu dengeleri de göz önüne aldık. Artık, teşvik için ne olursan ol gel demeyeceğiz. Hangi sektörlere teşvik vereceğimizi net şekilde söyledik" ifadesinde bulundu. Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu (IMF)'na olan borcunun tamamını 14 Mayıs 2013 itibariyle ödeyeceği bilgisini veren Çağlayan, şartlarda anlaşılması durumunda IMF'ye 5 milyar dolar verileceğini söyledi.

 
KATMA DEĞERE DİKKAT ÇEKTİ
Türkiye'nin 2012'de büyüme rekoru kırdığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bunda ihracatçıların büyük katkısı var. Türkiye'nin ihracatı, geçen yıl yüzde 13.5 artarken; AB'ye yapılan ihracatı ise yüzde 6 düştü. Buna rağmen toplamda artış yaşanmasında, yeni pazarların verilen destekler etkili oldu" diye konuştu.
TİM olarak 2013 yılında 160 milyar dolarlık ihracat hedefi ortaya koyduklarını belirten Büyükekşi, "Bu rakama ulaşabilmek için katma değere önem vermek gerekiyor. Bunun da 4 yolu var. İnovasyon, Ar-Ge, marka ve tasarımdır. Bu konuda Ekonomi Bakanlığı ile TİM ortak projeler yürütüyor. Türkiye'nin dört bir yanında bu çalışmaları yapıyoruz. 2013'den 2023'e giden yolda, 500 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirebilmek için, bunların hepsine ihtiyacımız var" dedi.

 
223 ÜLKEYE 11.4 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Türkiye'nin ikinci büyükt ihracat bölgesi olan ve Ege Bölgesi'nden yapılan ihracatın büyük bölümünü kayda alan EİB'in, 2012 yılını 223 ülkeye 11.4 milyar dolar ihracat yaparak geride bıraktığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, "Bu ihracatımızın gerçekleşmesine sağlayan birliklerimiz üyesi tüm ihracatçılarımıza, bu anlamlı başarı ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Bölgemizin ihracat performansı, Avrupa Birliği'ndeki ekonomik kriz, yakın komşularımız ve Orta Doğu'daki siyasi kriz ve çatışmalar nedeniyle 2012 yılı başında belirlenen hedefin uzağında kalınmasını yol açtı" dedi. Dünya genelinde gelişen ekonomilerdeki durgunluğa karşın gelişmekte olan ekonomilerde daha çcanlı bir ekonomi beklentisi bulunduğunu hatırlatan Türkmenoğlu, "Amacımız, ihracatın gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu hedefe ulaşmak için şimdiye kadar gösterdiğimiz yoğun çalışma tempomuza aynı verimlilik içerisinde devam edeceğiz" diye konuştu. 

 
BÖLGESEL TEŞVİK SIKINTISI
Ödül töreninde İzmir'in ihracatta çok daha fazlasını yapabilecek bir potansiyele sahip olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmir'in teşvik sıkıntısından dolayı büyüyemeyen sanayi bölgeleri bulunuyor. Teşvik sisteminde kentimiz ile diğer iller arasındaki fark, altyapısı olan Organize Sanayi Bölgeleri(OSB)'nin boş kalmasına hatta çürümesine yol açıyor. Çok yakın illerimize verilen sanayideki teşviklerini talep ediyoruz. Bu İzmir'de sanayinin ve ihracatın gelişmesi için olmazsa olmaz" ifadesinde bulundu. İBB olarak fuarcılığın gelişmesi için bütün imkanlarını seferber ettiklerinin altını çizen Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin en büyük fuar alanının temelini 2 Mart 2013'de atacağız. Dünyada ilk defa, bir belediye kendi kaynaklarıyla 400 milyon dolarlık bu yatırımı gerçekleştirecek. Böylece İzmir fuarı 5 misli büyüyecek."

Toplantı sonunda ihracatta en iyi 55 firmaya toplam 57 ödül takdim edildi. 

ONUR TABLOSU

BÖLGENİN ÜÇ BÜYÜK İHRACATÇISI
En Fazla İhracat Gerçekleştiren Firma
Petkim Petrokimya Holding A.Ş.
 
EİB'ten En Fazla İhracat Gerçekleştiren Dış Ticaret Sermaye Şirketi
Pergamon Statüs Dış Tic.A.Ş.
 
EİB'den En Fazla Üretim ve İhracatı Gerçekleştiren Firma
İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş.
 
İHRACATÇI BİRLİKLERİNDE İLK 3
Ağaç ve Orman Ürünleri
1- Tetra Pak Paketleme Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.
2- Kütaş Tarım Ürünleri Dış Tic. ve San. A.Ş.
3- Amcor Tobacco Packagıng İzmir Gravür Baskı San. Tic. A.Ş.
 
Demir ve Demirdışı Metaller
1- İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş.
2- Özkan Demir Çelik Sanayii A.Ş.
3- Kardemir İth. İhr. Ltd. Şti
 
Deri ve Deri Mamülleri
1- Sepiciler Çaybaşı Deri Sanayi Ve Ticaret A.Ş.
2- Lider Deri Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
3- Caretta Deri Eşya Üretimi San. ve Tic. Ltd. Şti.
 
Hububat ve Bakliyat
1- Küçükbay Yağ Ve Deterjan Sanayi A.Ş.
2- Yonca Gıda San. İşl. İç ve Dış Tic. A.Ş.
3- Yumurtacılar Zahire Tarım Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti.
 
Kuru Meyve ve Mamülleri
1- Osman Akça Tarım Ürün. İth.İhr. San. ve Tic. A.Ş.
2- Özgür Tarım Ürün İnş. San. ve Ticaret A.Ş.
3- S.S. Tariş Üzüm Tarım Sat. Koop Birliği
 
Hazır Giyim Ve Konfeksiyon
1- Üniteks Tekstil Gıda Motorlu Araçlar Sanayi ve Ticaret A.Ş.
2- Sun Tekstil San. ve Tic. A.Ş.
3- Roteks Tekstil İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
 
Maden
1- Kaltun Madencilik Sanayi Ve Ticaret A.Ş.
2- Dünya Taş İthalat İhracat Madencilik Ticaret A.Ş.
3- Medmar Mermer Madencilik San. ve Tic.A.Ş.
 
Su Ürünleri
1- Klc Gıda Ürünleri İth. İhr. ve Tic. A.Ş.
2- Keskinoğlu Tavukçuluk Damızlık İşl. San. Tic. A.Ş.
3- Yaşar Dış Tic. A.Ş
 
Tekstil ve Hammaddeleri
1- Menderes Teks.San. ve Tic. A.Ş.
2- Söktaş Dokuma İşletmeleri Sanayi ve Tic. A.Ş.
3- Balta Floorcoverıng Yer Döşm. San. ve Dış Tic. A.Ş.
 
Tütün ve Tütün Mamülleri
1- Brıtısh Amerıcan Tobacco Tütün Mamülleri San. ve Tic. A.Ş.
2- Jtı Tütün Ürünleri San. A.Ş.
3- Socotab Yaprak Tütün San. ve Tic. A.Ş.
 
Yaş Sebze ve Meyve
1- Uçak Kardeşler Gıda Seracılık Uluslararası Nakliye Plastik San. Ve Tic. Ltd. Şti.
2- Lidya Konservecilik Müteahhitlik İnşaat Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti.
3- Balcı Tarım ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti.
 
Zeytin Zeytinyağı
1- Zer Yağ Sanayi ve Ticaret A.Ş.
2- Verde Yağ Besin Maddeleri San. ve Tic. A.Ş.
3- Yudum Gıda San. ve Tic. A.Ş.
 
EİB DIŞINDAKİ BİRLİKLERDEN SEKTÖR VE FİRMA BİRİNCİLERİ
Çimento
1- Graniser İç ve Dış Ticaret A.Ş
2- Egeseramik İç ve Dış Tic. A.Ş.
3- Ege Seramik San. ve Tic.A.Ş.
 
Elektrik Elektronik
1- Indesıt Company Beyaz Esya Paz. A.Ş.
2- Schneıder Elektrik San. ve Tic.A.Ş.
3- Sartel Elektrık Kablo ve Mot. San. ve Tic. Ltd. Şti.
 
İklimlendirme
1- Uğur Soğutma Makinaları Tekstil Baskı A.Ş.
2- Franke Mutfak ve Banyo Sist. San. ve Tic. A.Ş.
3- Totomak Makina ve Yedek Parça San. ve Tic. A.Ş.
 
Kimya
1- Petkim Petrokimya Holding A.Ş.
2- Bak Ambalaj San. ve Tıc. A.Ş.
3- Eastchem Kimyasal Endüstri Tic.San.A.Ş.
 
Makine
1- Gimas Girgin Dış Tic.Ltd.Şti.
2- Kutlusan Tarım Ekipman Lojist. Gıda San.Tic.Ltd.Şti.
3- Akd Döküm Ticaret A.Ş.
 
Otomotiv
1- Cms Jant Ve Makina San. A.Ş.
2- Cevher Döküm Sanayi A.Ş.
3- Jantsa Jant Sanayi ve Tic. A.Ş.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
private35 28 Şubat 2013 Perşembe 00:39

bu proje sadece izmirin değil Türkiyenin prestij projesidir. İzmirdeki bu davasa fuar alanı uluslar arası fuarlara ev sahipliği yaparak ülke tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır.Emeği geçenlere teşekkür etmek gerekir.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Mobilya’nın kalbi 24.kez İzmir’de atıyor…
İzmir Mobilya, Dekorasyon, Ev ve Büro Mobilyaları Fuarı (MODEKO 2013), ...
Nasır bombaladı: İzmir’de 4 bin proje yönetmelik kurbanı!
Müteahhitler Federasyonu Başkanı, Güne Bakış Programı’nda çarpıcı açıklamalarda ...
PERYÖN’den iş güvenliği paneli
Peryön Ege Şubesi’nin düzenlediği toplantıda, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve ...
 
Isuzu D Max’ler yeni yılda filoların ilk tercihi oldu
Anadolu Isuzu İzmir Bayii Erdiloğlu Otomotiv, Vira Temizlik’e satışını ...
İTB’de kriz: Yönetimden Kaya için disiplin şikayeti
İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu, odanın temsili konusunda ...
Yeni Volvo FH yollarda
İlk yeni Volvo FH, yola çıkıyor. Fransa’nın Roissy-en-France kasabasındaki ...
 
Mağdurlar mağlup: İmar Bankası davası düştü
İmar Bankası konusunda denetim görevini ihmal ederek zimmetin oluşmasına ...
Doların ateşi çıktı: Yeniden 1.80’in üzerinde
Dolar/TL, İtalya seçimleri ardından Euro/dolardaki düşüşle en son 16 Ekim'de gördüğü 1,81'i aştı.
EBSO'da gündem döviz: Kur savaşları!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva