HABERLER>SAĞLIK
28 Eylül 2022 Çarşamba - 09:22

İzmir Tabip Odası’ndan Bakan Koca’ya salgın itirazı… Politik olarak bitti, tıbben sürüyor!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, önümüzdeki haftalarda ülkemizde de covid vakalarının artacağı yönündeki uyarısı ve “Covid ile yaşamayı öğrendik. Covid 19 artık bir korku unsuru olmamalı” şeklindeki sözlerini eleştiren İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Test, tarama amaçlı da yapılmıyor, düzenli olarak da… Hal böyle olunca, politik olarak covidin bittiğini söyleyebilirsiniz ama tıbben devam ediyor” dedi.

İzmir Tabip Odası’ndan Bakan Koca’ya salgın itirazı… Politik olarak bitti, tıbben sürüyor!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Avrupa’da olduğu gibi yakın bir zamanda Türkiye’de de covid vakalarında artış olabileceği yönündeki açıklamasının ardından “Covid 19 artık bir korku unsuru olmamalı” sözüne, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak’tan eleştiri geldi. Başkan Kaynak, Bakan Koca’nın dediği gibi önümüzdeki haftalarda vakaların artabileceğini, ancak pandemi bitmiş gibi sözler sarf edilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi. Bakan Koca’nın, geçtiğimiz Nisan ayında da da covidin artık bittiği yönünde açıklamalarda bulunduğunu ancak sonrasında yaz aylarında vaka sayılarının sürekli ve kat kat arttığını hatırlatan Kaynak, “Aynı hataya düşmeyelim. Sağlık Bakanı politik olarak covidi bitirmiş olabilir ama tıbben bitmediği ortada” ifadesini kullandı.

BAKAN BEY, NİSAN AYINDA DA COVİD BİTTİ, DEMİŞTİ!
Pandeminin bitip bitmediği konusunun, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada tartışıldığını, bir grup politikacıların covidin bittiği, grip bir hastalığa dönüştüğü şeklinde söylemlerde bulunduğunu belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Bunların başında da ABD Başkanı Biden var. Biden, birkaç yerde covidin bittiği yönünde beyanlarda bulundu. Aslına bakarsanız, bizim Sağlık Bakanı da Nisan ayında covidin bittiğine ilişkin benzer sözler sarf etmişti. O açıklamalardan sonra artan vaka artışlarını, pikleri gördük” hatırlatmasında bulundu.

Politikacının isteğinin, çarkların dönmesi, vatandaşın normal yaşantısını sürdürmesi ve buradan kendine bir başarı hikayesi çıkarmak olduğunu öne süren Başkan Prof. Kaynak, şu değerlendirmelerde bulundu:

SON ÜÇ AYDA 1000’DEN FAZLA İNSANIMIZ HAYATINI KAYBETTİ
“Bu konu, politik malzeme olmaktan çok, tıbbi bir konudur. Olaya tıbbi açıdan baktığımızda aslında pandeminin Nisan ayından bu yana bir sönümleme dönemine girdiğini görüyoruz. Ancak Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında büyük artışlar dikkat çekti. Hatta bu artışların bazen bir ay öncesine göre iki üç kat olduğunu gördük. Covidin bittiğini iddia etmek için, test yapmak lazım. Fakat test yapılmıyor. Tarama şeklinde de yapılmıyor, düzenli şekilde de yapılmıyor. Yurtdışına çıkmak isteyenler, ameliyat olmak, covid mi değil mi diye ayırıcı tanı konulması gereken durumlarda test yapılıyor. Rutin test olmayınca, günlük gerçekçi vaka sayılarıyla ilgili de bilgi sahibi olamıyoruz. Test yapmazsanız, politik olarak hastalık ortadan kalktı, diyebilirsiniz ama gerçekler hiç de öyle olmadığını söylüyor. Tıbbi olarak bu hastalık devam ediyor. Sadece bu hastalığın klinik olarak ağır seyirli tabloları, eskisi kadar kalmadığını söyleyebiliriz. Aşı oranı yüzde 68 civarında. Bir kısım insan da hastalığı geçirdiği için bağışıklık söz konusu oldu. Risk grubunda olan hastalarda covid vakaları tehlikeli olabiliyor. Bununla birlikte son üç ay içinde 1000’den fazla insanımız covid nedeniyle hayatını kaybetti. ABD’de mesela, ocak ayından bu yana gripten ölenlerin sayısı 36 bin civarındayken, sadece covid nedeniyle ölüm sayısı 200 binin üzerinde. Yani 7 kat daha fazla. Bu durumda biz hastalık bitti, pandemi kayboldu, covid defteri kapandı gibi laflar edemiyoruz, edemeyiz.”

KAMU OTORİTESİ, HERHANGİ BİR SORUMLULUK ALMIYOR
Okulların açıldığını, 18 milyondan fazla öğrencinin eğitime başladığını ve 1 milyondan fazla öğretmenin de derse girdiğini belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, 5-11 yaş arası çocukların aşılanmamasını da büyük bir risk olarak gördüğünü söyledi. 20 milyonluk bu nüfusun kalabalık sınıflarda, maskesiz bir şekilde sınıfta ve okul koridorlarında yaşadığını anlatan Başkan Prof. Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öğrencilerin yeterli seviyede bağışıklık kazandıklarını söylememiz mümkün değil. Öğrenciler, okulda aldıkları enfeksiyonu pekala ailelerine taşıyabilirler. Bu da kış dönemine girerken, önemli bir risk faktörüdür. Avrupa’da hava, ülkemize göre daha erken soğudu. Muhtemelen oralarda kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirilmeye başlandı. Maskesiz, mesafesiz, yeteri kadar hijyenden uzak bir yaşam tarzına dönülünce, bulaş ihtimali de artmış oldu. Türkiye’de ortadan kalktığına dair politik bir düşünce olsa da tıbbi açıdan bakıldığında covid 19 salgınının devam ettiğini biliyoruz. Bu gerçekliğe rağmen sağlığı yönetenler tarafından özel önlemler alınmıyor. Maske tavsiye edilmiyor, mesafe konusunda herhangi bir kısıtlama yok. Dolayısıyla Türkiye’de öğrenciler başta olmak üzere tüm toplum kendi haline bırakıldı. Kişisel olarak korunmayı düşünen azınlık kendini koruyor. Korunma ihtiyacı duymayan çoğunluk ise risk saçıyor. Kamu otoritesinin pandemi yönetimiyle ilgili herhangi bir sorumluluk almadığını görmüyoruz. Sayın bakanın dediği gibi, önümüzdeki aylarda vaka sayısının artma olasılığı yüksek.”

GRİP AŞISINI BU YIL DA YAPTIRMAK ZORUNDAYIZ
Mikrobiyolog ve enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının, her sene özellikle risk grubunda olan 60 yaş üstü, diyabetli, kalp hastası, üst solunum yolu, tansiyon hastalarının grip aşısı olması gerektiği görüş bildirdiğini belirten Başkan Prof. Kaynak, “Grip aşısına bakış açısında değişiklik yok. Uzmanlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da grip aşısının yaptırılması gerektiğini söylüyor” dedi ve ekledi:

“Covid döneminde maske kullanıldığı için olağan grip nezle vakalarında belirgin bir düşüş olmuştu. Bence sadece covidden korunmak için değil, diğer viral enfeksiyonlardan da korunmak için maske kullanmanın faydalı olacağını söylemek istiyorum. Maske kullanımının bizi gripten de covidden de koruyacağını hep söylüyoruz ama bunu esasında Sağlık Bakanının söylemesi lazım. Sağlık otoritesinin, toplumu yönlendirme konusunda, özellikle mesafeyi koruyamadığınızda mutlaka maske kullanın, demesini bekliyoruz.  Bakanlık bunu söylemediği için bir denetim ve otokontrol eksikliği yaşıyoruz.”

 
Bornova'da 'Kitap Günleri' başlıyor
 
Reha Muhtar'dan 'kızına şiddet' iddialarına yanıt
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kamuran Öztan 28 Eylül 2022 Çarşamba 23:40

Geçen hafta 4 gün arayla olmak üzere 2 defa Istanbul Hava Alanininda bulundum. Neredeyse benden başka kimsenin maske kullanmadiğını gördüm..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşı karşıtlarına kötü haber... Tezleri çöktü!
İnsanlık ilk olarak 2019'un 31 Aralık tarihinde adı konulan Covid-19 virüsü ...
Ağırlık egzersizleri erken ölüm riskini azaltıyor
British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan bir araştırmaya göre, ...
Deneysel Alzheimer ilacı bilişsel gerilemeyi yavaşlattı
Japon ilaç üreticisi Eisai, Lecanemab adı verilen ilacın 18 ay sonra bilişsel ...
 
Covid uyarısı: Vaka sayıları artabilir!
Kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, Avrupa'da ...
Bakan Koca'dan hastane iddialarına yalanlama
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Etlik Şehir Hastanesi'nin hizmete alınmasıyla ...
Kanser tedavisi görmek çocuk sahibi olmanıza engel değil
Kanser tedavisinin üreme hücrelerine zarar veren bir tedavi olması nedeniyle ...
 
Sonbaharda bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı?
Vücudumuzun doğal savunma mekanizması olan bağışıklık sistemini güçlendirerek ...
Çocuğunuz televizyonun sesini çok açıyorsa dikkat
TÜİK’in yaptığı son çalışmalara göre Türkiye’deki 2-14 yaş grubu arasındaki ...
Daha 23 aylık... SMA'lı ailenin kur kabusu!
Pandemi nedeniyle tanı koyma süreci geciken 23 aylık SMA savaşçısı Caner’in ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva