HABERLER>EKONOMİ
22 Nisan 2014 Salı - 17:42

Çiftçi borçlarının 1 yıl ertelenmesi gündemde!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, yaşanan don hadisesi sebebiyle hükümetin özellikle çiftçilerin sigorta yaptıran ve yaptırmayan bütün üreticileri kapsamak üzere 60 ildeki 2013 borçlarının ertelenmesiyle ilgili bir çalışma başlattığını söyledi. Eker, "Şu anda bu borçların ertelenmesiyle ilgili Hazine Müsteşarlığımız gerekli çalışmayı yapıyor. Sayın Başbakanımız tarafından talimat verildi ve ilgili departmanlarımız bununla ilgili çalışmakta" dedi.

Çiftçi borçlarının 1 yıl ertelenmesi gündemde!

ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gündem Mart ayının son günü ile Nisan ayının ilk 3 gününde Türkiye genelinde bir don olayının yaşandığını belirterek, "Yaklaşık 60 vilayet bir şekilde bundan etkilendi. Bununla ilgili hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Ancak, bildiğiniz gibi don, sigorta kapsamında. Özellikle, meyvelerde ve çiçeklenme sürecinde yüzde 66- 67'ye kadar Bakanlık tarafından sigorta poliçeleri desteklenmek suretiyle bu konuda çiftçilerimize destek sağlanmaktadır. Gerek don gerek dolu gerek sel gerek yangın gerek fırtına gibi birçok doğal afet bakanlığımız, hükümetimiz döneminde çıkarılan yasayla ve devlet tarafından da yüzde 50'si sübvanse edilmek suretiyle destekleme kapsamına alınmış durumda.
 
Çünkü, tabiat şartlarına, risklerine son derece de açık bir sektör olması hasebiyle mutlak surette bu sigorta imkanından çiftçilerimizin istifade etmesini arzu etmekteyiz. Tarım sigortaları kapsamında meydana gelen don zararlı hasar tazminatları kesin ekspertizlerden sonra en kısa süre içerisinde ödenecektir" dedi.
 
ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Kuraklık konusuna da değinen bakan Eker, "Şubat, Mart ve Nisan yağışlarının tarımsal kuraklık riskini önemli ölçüde azalttı. Nisan sonu ve Mayıs yağışlarının da bundan sonraki süreçte kuşkusuz belirleyici olacaktır. Hükümetin özellikle çiftçilerin sigorta yaptıran ve yaptırmayan bütün üreticileri kapsamak üzere 60 ilde ki borçlarının ertelenmesiyle ilgili de bir çalışma başlattı. Şu anda bu borçların ertelenmesiyle ilgili Hazine Müsteşarlığımız gerekli çalışmayı yapıyor.
 
1 YIL ERTELEME İÇİN ÇALIŞMA
Sayın Başbakanımız tarafından talimat verildi ve ilgili departmanlarımız bununla ilgili çalışmakta. Toplamda 700 bin civarındaki üreticimize 2013 yılı içerisinde 18 milyar liranın üzerinde, 18 milyar 300 milyon lira civarında kredi kullandırıldığını biliyoruz. Bunların hepsi aynı şekilde don afetine maruz kalmış değil, bunlar hesaplanıyor ve bunların borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesi gündemde, bununla ilgili çalışma şu anda yapılıyor. Tarım sektörü, tabiat şartlarına bağımlı olması ve yüksek risk ihtiva etmesine rağmen Hükümetimiz döneminde uygulanan gerek doğru strateji ve uygulanan doğru politikalarla, hazırlanan projelerle Avrupa'ya da, dünyanın birçok ülkesine de nispetle çok yüksek oranda büyüme kaydetmiş durumda. Son 10 yılın 9'unda Türkiye'de tarım sektörü büyüme kaydetti" dedi.

 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Enerji maliyeti demir çelik sektörünü sıkıyor
EGE Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin Olağan Genel ...
Ekonomik kriz erkekleri vurdu
Yunanistan'da ekonomik kriz ve kemer sıkma politikaları erkekleri vurdu. ...
Batmanlı çocuklar EBSO’yu gezdi
Türk Kızılayı Urla Şubesi ile Türk Kızılayı Batman Şubesi'nın ortaklaşa ...
 
23 Nisan'da çocuklar Kipa'larda bayram yapacak
Kipa, 23 Nisan coşkusunu miniklerle paylaşıyor, tüm haftaya yayılacak ...
İzmir'den Diyarbakır'a dostluk ve ticaret köprüsü
Otomatik kapı, pencere ve panjur sistemleri sektöründe istikrarlı büyümesini ...
AK Parti'den şok yönetmelik: Dev projelere destek artık 'sır'
Kanal İstanbul, 3. havalimanı, şehir hastaneleri gibi projeler için getirilen ...
 
Zeytin ve zeytinyağı sektöründe barış rüzgarları
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu ...
EBSOV'lu kadınlar Ayşe Kulin'i ağırladı
Yazar, Ayşe Kulin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı (EBSOV) Kadınlar Birliği’ne ...
İzmir’in yeni eğlence adresi Unıvercİtypark
Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe yerleşkesinde; gençlik ve yaşam merkezi ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva