HABERLER>EKONOMİ
23 Nisan 2014 Çarşamba - 08:49

Bugün 23 Nisan hep neşeyle 'dolamadı' insan

Türkiye resmi rakamlara göre 2006 yılından 2010 yılına kadar yoksullukla mücadelede kayda değer bir başarı elde etti. Fakat rakamlarına göre rüzgar şu an tersine dönmüş gibi gözüküyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) çocukların yoksulluk seviyesiyle ilgili olarak bir araştırma hazırladı.Türkiye'de TÜİK tarafından uygulanmakta olan Gelir ve Yaşam Koşulları Anketi 2011 yılı verilerinin kullanıldığı araştırmada ortaya çıkan sonuçlar çok ilginç. Türkiye’de çocuklar arasında ‘şiddetli maddi yoksulluk rakamlarına oranı’ yüzde 63.5. Romanya’da ise söz konusu oran yüzde 36. Çalışmayı hazırlayanlardan Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal ise bu noktayı şöyle özetliyor: “Araştırmayı hazırlarken ‘o ülke bizden geri’ diyeceğimiz pek çok ülkenin çocuk yoksulluğu durumunun Türkiye’den daha iyi olduğunu gördük”

Bugün 23 Nisan hep neşeyle  dolamadı  insan

Türkiye'de her üç çocuktan ikisi şiddetli maddi yoksunluk içinde yaşıyor. Bu oran batı bölgelerinde dört çocuktan ikiye düşerken, doğuda dört çocuktan üçe çıkıyor. Türkiye'deki çocukların yaşam koşulları, Avrupalı yaşıtlarının çok gerisinde kalıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (Betam) hazırladığı "Üç çocuktan ikisi şiddetli maddi yoksunluk çekiyor" başlıklı araştırmanın verilerine göre, çocuklarda şiddetli maddi yoksunluk oranı Türkiye'de yüzde 63.5 düzeyindeyken, bu oran Yunanistan'da yüzde 16.5, İtalya'da ise yüzde 12.4'e geriliyor.

BATIDA YOKSULLUK YÜZDE 50-55 ARASI
Çocuklarda şiddetli maddi yoksunluk sıklığı Türkiye'nin batı bölgelerinde yüzde 50-55 düzeyinde, doğu bölgelerinde ise yüzde 75'in üzerinde bulunuyor. Bölgelere ayrıntılı bakıldığında, doğu ile batı arasındaki derinlik dikkat çekiyor. Buna göre, şiddetli maddi yoksunluk çeken çocukların oranı Ege'de yüzde 50.9 düzeyindeyken, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 80.9'u buluyor. Çocuklar arasında şiddetli maddi yoksunluk İstanbul'da yüzde 61.7, Akdeniz'de ise yüzde 64.5'e çıkıyor. Araştırmada, hem İstanbul'un hem Akdeniz'in yoğun göç alan bölgeler olduğuna dikkat çekiliyor. Araştırma sonuçları, Türkiye'de protein ihtiyacını karşılayamayan çocukların oranının 64.7, ısınma ihtiyacını karşılayamayanların oranının 39.9, giyim ihtiyacını karşılayamayanların oranının ise yüzde 40.0 düzeyinde olduğunu gösterdi.
 
 
9 KALEMDEN 4'Ü
Betam araştırmayı, Türkiye'deki Gelir ve Yaşam Koşulları Anketleri verilerini Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) ölçütlerini kullanarak yapıyor. Buna göre, kira ve faturaların ödenmesi, evin ısınma ihtiyacının yeterince karşılanması, beklenmedik harcamaların karşılanması, her iki günde bir et, balık ya da protein eşdeğer gıdaların tüketilmesi, evden uzakta bir haftalık tatil masrafının karşılanması, bir arabaya, bir çamaşır makinesine, bir renkli televizyona, bir telefona sahip olunması olarak belirlenen 9 kalemden 4'ünü yerine getiremeyen bireyler şiddetli maddi yoksunluk içerisinde kabul ediliyor.

YOKSULLUK ÇOK YÜKSEK ÇIKTI
Araştırmayı hazırlayanlardan BETAM Yrd. Doç Dr. Gökçe Uysal, “ Yoksulluk zor ölçülen bir şey. Biz bu araştırmayı kullanırken Avrupa Birliği’nin kabul ettiği tarafından kullanılan bir ölçüyü kullandık. Çocuk yoksulluğu çok yüksek çıktı. Avrupa’da az gelişmiş gördüğümüz ülkelerin durumunun Türkiye’nin durumunun daha iyi olduğunu gördük” dedi.

AZALMA TRENDİ DURDU
Araştırmanın yapımına katkı sağlayan BETAM Araştırma Görevlisi Melike Kökkızıl ise Türkiye’de 0-15 yaş arasındaki çocukların AB ülkesindeki yaşıtlarına göre bir hayli yoksul olduğunu gördüklerini söyledi. Kökkızıl, “ Romanyadaki çocuk yoksulluğu oranı yüzde 36. Türkiye’de bunun iki katı gibi bir oran var. Geçen yıla göre ısınma sorunu yaşayanların sayısının ise azaldığını farkettik” dedi. Kökkızıl aynı zamanda geçen seneye kadar maddi yoksulluğun azaldığı bilgisini verirken bu yıl azalma trendinde bir durgunluk oluştuğunu ifade etti.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiftçi borçlarının 1 yıl ertelenmesi gündemde!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, yaşanan don hadisesi ...
Enerji maliyeti demir çelik sektörünü sıkıyor
EGE Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin Olağan Genel ...
Ekonomik kriz erkekleri vurdu
Yunanistan'da ekonomik kriz ve kemer sıkma politikaları erkekleri vurdu. ...
 
Batmanlı çocuklar EBSO’yu gezdi
Türk Kızılayı Urla Şubesi ile Türk Kızılayı Batman Şubesi'nın ortaklaşa ...
23 Nisan'da çocuklar Kipa'larda bayram yapacak
Kipa, 23 Nisan coşkusunu miniklerle paylaşıyor, tüm haftaya yayılacak ...
İzmir'den Diyarbakır'a dostluk ve ticaret köprüsü
Otomatik kapı, pencere ve panjur sistemleri sektöründe istikrarlı büyümesini ...
 
AK Parti'den şok yönetmelik: Dev projelere destek artık 'sır'
Kanal İstanbul, 3. havalimanı, şehir hastaneleri gibi projeler için getirilen ...
Zeytin ve zeytinyağı sektöründe barış rüzgarları
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu ...
EBSOV'lu kadınlar Ayşe Kulin'i ağırladı
Yazar, Ayşe Kulin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı (EBSOV) Kadınlar Birliği’ne ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva