HABERLER>DÜNYADAN
30 Ekim 2014 Perşembe - 08:28

40 yıl sonra Türk Bayrağı'nı göndere çekti

Türkiye’nin üzerine yıllar boyu kara bulut gibi çöken ’Gece Yarısı Ekspresi’ filminin gerçek hayattaki kahramanı Billy Hayes, her yıl New York’ta düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinin bu yılki programında Türk Bayrağı’nı göndere çekti.

40 yıl sonra Türk Bayrağı nı göndere çekti

Cumhuriyetin 91. kuruluş yıl dönümü, ABD'nin New York kentinde, ülkenin finans merkezi Wall Street'te düzenlenen bayrak çekme töreniyle kutlandı.
Wall Street'teki Bowling Green Park'ta düzenlenen törene, Türkiye'nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın ile birlikte ABD'deki Türk toplumundan temsilciler katıldı. Törende Türk bayrağını göndere, uzun yıllar Türkiye'nin uluslararası arenadaki imajına zarar veren "Midnight Express (Geceyarısı Ekspresi)" filmine ilham kaynağı olan ve ismini veren kitabın yazarı Billy Hayes çekti. Törenin her Cumhuriyet Bayramı'nda düzenlenen geleneksel bir kutlama olduğunu belirten Başkonsolos Yalçın, "Ancak bu sene bir farkı vardı bu kutlamanın. Bayrağımızı bizim için çok da hoş olmayan bir film olan Midnight Express filminin kitabının yazarı Billy Hayes çekti" diye konuştu. Hayes'in bayrağı göndere çekmesini kabul ederken Türk halkının bağışlayıcılığıyla yola çıktıklarını ifade eden Yalçın, sözlerine şöyle devam etti:
     
"Hayes kitabında yazdıklarının filmde gösterilenden farklı olduğunu, Türk halkına herhangi bir zarar vermek istemediğini ve bundan pişman olduğunu ifade etti. Bu törende kendisinin bayrağı çekmesinin kendisi için bir özür ve rahatlama olacağını söyledi. Biz de bunu kabul ettik. Umarım öyle olur."


"ÇOK GÜÇLÜ BİR ANDI"
Türk bayrağının göndere çekilmesi sırasında törene katılanlar coşkulu bir şekilde İstiklal Marşı'nı okudu. Törenin ardından gazetecilere açıklama yapan Hayes, Türk bayrağını göndere çekerken duygu dolu anlar yaşadığını söyledi.
     
"40 yılın ardından bu açıklamayı yapmak, filmden dolayı uzun yıllar beni kucaklamak istemeyen Türkler tarafından kucaklanmak, benim için çok güçlü bir an" diyen Hayes, bu sayede Türkiye ile ilgili hakiki düşüncelerinin anlaşılacağını umduğunu söyledi. Filmin Türkiye'ye ve Türk halkına haksızlık ettiğini kabul eden Hayes, "Umarım bu sözlerimi insanlar ileride hatırlar" diye konuştu. Hayes, 1977'de yayınlanan otobiyografik kitabı Midnight Express'te, 23 yaşındayken İstanbul'dan ABD'ye götürmek istediği 2 kilo haşhaş ile yakalanarak önce ömür boyu, sonra da 30 yıl hapse mahkûm edilişini, Sağmalcılar ve İmralı cezaevlerinde geçen 5 yıllık hapis hayatında yaşadıklarını ve cezaevinden kaçışını anlatıyor.
Kitap 1978 yılında ünlü yönetmen Oliver Stone tarafından sinemaya uyarlanmış, Alan Parker'ın yönetmenliğinde İngiliz-Amerikan ortak yapımı bir film olarak gösterime girmişti. O dönemde Türkiye'nin karşı çıkmasına rağmen film, 52. Akademi Ödülleri'nde aday olduğu 6 daldan,  “En İyi Özgün Müzik” ve “En İyi Uyarlama Senaryo” dallarında ödül kazanmıştı.


 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Papa'dan şaşırtan açıklama: Evrim ve büyük patlama...
Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa Francis, "Tanrı elinde sihirli ...
Ünlü bilim adamından Uzaylı itirafı
Ünlü bilim adamı Boyd Bushman, kendisini görüntülediği video kaydında ...
Türkiye'yi umutlandıran rapor
BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in yeni raporuna göre, Türkiye'de çocuklar ...
 
Tacizi kaydettiler, 1 milyon kişi izledi!
Rob Bliss, sırt çantasında bulunan gizli kamerayla Shoshana Roberts’ı ...
Flaş! Kobani’ye Peşmergeden önce ÖSO girdi
Çatışmaların devam ettiği Kobani'ye Özgür Suriye Ordusu'ndan 200 kişilik ...
İsrail hücumbotundan Gazze'ye ateş
İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu Gazze'de Filistinli bir genç yaralandı.
 
IŞİD sınıra saldırıyor, ‘koalisyon’ bombalıyor!
Peşmergeleri bekleyen Kobani'de çatışmalar tüm hızıyla sürüyor. Koalisyon ...
'Futbol Efsanesi’nden sevgilisine dayak!
Arjantin futbolunun efsane ismi Diego Armando Maradona'nın, sevgilisine ...
ABD’den Peşmerge’ye destek açıklaması
ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Jen Psaki, Iraklı Peşmergelerin, Suriye'de ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva