HABERLER>DÜNYADAN
29 Ekim 2014 Çarşamba - 09:09

ABD’den Peşmerge’ye destek açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Jen Psaki, Iraklı Peşmergelerin, Suriye'de IŞİD'e karşı mücadele eden güçlere destek vermek için Suriye'ye geçişlerini desteklediklerini söyledi. Psaki, Suriye topraklarında uçuşa yasak bölge oluşturulması ile ilgili ABD'nin yaklaşımının değişmediğini de belirtti.

ABD’den Peşmerge’ye destek açıklaması

Washington'da düzenlediği basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Iraklı Peşmergelerin, Suriye'de IŞİD'e karşı mücadele eden güçlere destek vermek için Türkiye üzerinden Suriye'ye geçişlerini desteklediklerini söyledi. Psaki, peşmergelerin, Suriye'ye gitmek üzere Irak'tan ayrıldıkları ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta, "Bildiğiniz gibi, Türkiye ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile yakından çalışmaktayız. Peşmergelerin, Kobani'nin ardından uzun vadede IŞİD'i güçsüzleştirip, sonunda yok edilmesi çabalarını destekliyoruz" dedi.
 
UÇUŞA YASAK BÖLGE OLUŞTURULMASI KONUSUNDA ABD'NİN TUTUMU DEĞİŞMEDİ
Psaki, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun BBC'ye verdiği söyleşide, "Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunun hız kazandığı, bunun olup olmayacağının değil, ne zaman olacağının konuşulduğu" sözleri ile ilgili soruya verdiği yanıtta, ABD'nin bu konudaki tutum ve konumunun değişmediğini söyledi. Psaki, "Açıkçası son birkaç haftadır olduğu gibi Türk yetkililerle önerileri, ne görmek istedikleri üzerine görüşmeleri sürdürüyoruz. Önceden de var olan aynı kaygıları paylaşıyoruz, bu nedenle bu konudaki konumumuzda bir değişiklik yok" dedi.
 
Jen Psaki, Suriye'ye geçecek peşmerge sayısının 160 olduğu ve bunun IŞİD ile mücadele konusunda nasıl fark yaratacağı ile ilgili soruya verdiği yanıtta, "Bu IŞİD'i güçsüzleştirme ve yok etme girişimlerinin tek ögesi değil. Son haftalarda artırdığımız hava saldırıları var ki, karadaki güçlere çok yardımcı oldu IŞİD'in geri çekilmesi için. Türkiye, mültecilerin sınırdan geçişine izin vermeyi sürdürdü. Karada başka bir ortağın olması kesinlikle önemli ve gerekli" dedi. Psaki, peşmergelerin katılımının askeri sonuçlarının ne olabileceğine ilişkin değerlendirme yapmayacağını söyledi.
 
ABD, TÜRKİYE'YE BASKI MI YAPTI?
Psaki, peşmergelerin Türkiye üzerinden Suriye'ye geçebilmeleri için ABD'nin Türkiye üzerinde baskı yapıp yapmadığı ile ilgili bir soruyu, "Sonuç olarak Türkiye'nin bir kararı, bu konuda yardımcı olmak. Kararı kendileri verdiler, bunu kamuoyu önünde de konuştular. Elbette, bu konu Türkiye ile son haftalardaki görüşmelerimizin konularından biriydi" diye yanıtladı.
 
Jen Psaki, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun BBC'ye verdiği demeçte, "Koalisyon güçleri asker yollamazsa, Türkiye de yollamaz" sözleri ile ilgili olarak, "Bu Türkiye için geçerli bir mazeret mi yoksa zaten ABD'nin böyle bir beklentisi yok mu" sorusunu da, "Biz öyle görmüyoruz, ilk değerlendirmenizle ilgili söylüyorum. Açıkçası, Türkiye ve bölgedeki ülkeler ile ne tür rol oynayabileceklerine ilişkin süregelmekte olan görüşmeler var. Son birkaç haftadır Türkiye'nin rolü arttı. Biliyoruz ki bu uzun vadeli bir çaba olacak. Ama her ülke ne rol oynayacağına kendisi karar verecek. Türkiye koalisyona yardımcı olmak için başka girişimlerde de bulundu" yanıtını verdi.
 
ABD, TÜRKİYE'NİN SURİYE'YE ASKER YOLLAMASINI İSTEDİ Mİ?
Psaki, ABD, Türkiye'nin Suriye'ye asker yollamasını isteyip istemediği sorusuna açık ve kesin bir yanıt vermekten kaçındı. Psaki, "Daha çok nasıl bir rol oynamaya hazır olduklarına, nasıl bir rol oynamak istediklerine ilişkin görüşmeler. Kararlarını vermeleri ve ne rol oynayabilecekleri konusunda onları kendi hallerine bırakıyoruz" diye konuştu.
 
Psaki, Türkiye'nin koalisyona yalnızca askeri açıdan değil, örgütün finansal kaynaklarının kurutulması, yabancı savaşçılara karşı önlem alınması, İslam karşıtı propagandasına karşı çıkması gibi konularda sorumluluklarının arttığını belirterek, "Türkiye ile tüm bu alanlarda çalışıyoruz. Onlarla ileriye dönük rolleri üzerine görüşmeyi sürdüreceğiz" dedi.
 
Psaki başka bir soru üzerine, PKK'nn halen ABD'nin terörist örgütler listesinde bulunduğunu da yineledi. Psaki, PKK'nın bu listeden çıkarılıp çıkarılmaması üzerine görüşmeler yapılıp yapılmadığı sorusunu da "Olsaydı, bu podyumda bu konuya girmezdim" diye yanıtladı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! NASA roketi havada infilak etti
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uzaya gönderdiği insansız ...
Kerry'den 29 Ekim mesajı
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türk halkının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.
ABD’de iki kardeşe Ebola dayağı
ABD'nin New York kentinde, Senegalli kardeşlerin ''Ebola'' virüsü taşıdıkları ...
 
Victoria Secret’ın ‘mükemmel vücudu’ tepki çekti
Victoria Secret’ın yeni reklam kampanyası tepki çekti. Şirkerin sorumsuz ...
Flaş! Mısır'dan Türkiye'ye büyük rest
Mısır hükümeti, askeri darbeyle iktidardan indirilen Muhammed Mursi zamanında ...
Belediye otobüsüne binene altın!
Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı Dubai’de toplu taşıma araçlarını kullananlara ...
 
Erbil’den flaş açıklama: Türkiye Peşmerge’ye…
Kobani'ye Türkiye üzerinden gidecek Peşmergelerle ilgili, Erbil'den açıklama ...
Biden Erdoğan’la özür krizinin ardından Türkiye’ye geliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik sözlerinin ardından üç hafta önce Erdoğan’dan ...
IŞİD’in İngiliz muhabiri Kobani’den bildiriyor!
Irak Şam İslam Devleti Örgütü, iki yıl önce esir aldığı gazeteciyi muhabir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva