HABERLER>POLİTİKA
1 Nisan 2024 Pazartesi - 20:01

26 milletvekili belediye başkan adayı olmuştu: Hangileri kazandı?

Aday gösterilen 26 milletvekilinden dört CHP’li isim seçimleri kazandı. Burcu Köksal Afyon, Abdurrahman Tutdere Adıyaman, Hasan Baltacı Kastamonu, Ahmet Önal Kırıkkale Belediye Başkanlığını kazandı.

26 milletvekili belediye başkan adayı olmuştu: Hangileri kazandı?

Yerel seçimlerde siyasi partilerce 26 milletvekili belediye başkan adaylığı listesine konuldu. İYİ Partiden 7, CHP ve Saadet Partisinden 5'er, AK Parti’den 4, DEVA Partisi, DEM Parti ve Türkiye İşçi Partisi'nden 1, HÜDA PAR'dan 2 milletvekili belediye başkanlığı için yarıştı. Bu vekillerden sadece CHP'li 4 isim belediye başkanı seçildi.

SADECE CHP ADAYLARI KAZANDI, MECLİS'TEKİ SANDALYE SAYISI DÜŞECEK

31 Mart yerel seçim sonuçlarına göre aday gösterilen 26 milletvekilinden sadece dördü seçimi kazandı. Bu isimler de CHP’den oldu. CHP Grup Başkanvekili ve Afyon Milletvekili Burcu Köksal Afyon, CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere Adıyaman, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı Kastamonu, CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal Kırıkkale Belediye Başkanlığını kazandı. CHP’nin kazanamayan tek vekili ise Malatya’dan aday olan Veli Ağbaba oldu. Ağbaba yüzde 37,28 oranında oy alarak seçimi ikinci tamamladı.

Bu durumda seçimi kazanan milletvekillerinin göreve başlamalarıyla 129 olan CHP'nin Meclisteki sandalye sayısı 125'e düşecek.

AK PARTİ

22 milletvekili ise seçim yarışını kazanamadı.

264 milletvekili bulunan AK Parti, 31 Mart'ta 4 milletvekilini belediye başkan adayı olarak belirlemişti.

İstanbul Milletvekili Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olurken, Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ve Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu seçim bölgelerinden belediye başkan adayı olarak gösterildi. İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise İzmir'in Konak ilçesinde belediye başkanlığı için yarıştı.

MHP MİLLETVEKİLLERİNİ ADAY GÖSTERMEDİ
Mecliste grubu bulunan partilerden milletvekilleri arasından aday çıkarmayan tek parti MHP, en çok milletvekilini aday listesine koyan parti ise 7 isimle İYİ Parti oldu.

İYİ PARTİ
İYİ Partide Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş Adana Büyükşehir, İzmir Milletvekili Ümit Özlale İzmir Büyükşehir, Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu Bursa Büyükşehir, İstanbul Milletvekili Mehmet Satuk Buğra Kavuncu İstanbul Büyükşehir, Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez Balıkesir Büyükşehir, Muğla Milletvekili Metin Ergun Muğla Büyükşehir, Denizli Milletvekili Yasin Öztürk Denizli Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak bildirildi.

SAADET PARTİSİ
Saadet ve Gelecek partilerinin TBMM'de bir araya gelerek Saadet Partisi çatısı altında oluşturduğu ortak grupta yer alan 20 milletvekilinden 5'i seçimlerde aday gösterildi.

İstanbul Milletvekili Birol Aydın Saadet Partisi İstanbul Büyükşehir, Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan Saadet Partisi Kayseri Büyükşehir, Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün Gelecek Partisi Denizli Büyükşehir, Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan Saadet Partisi Hatay Büyükşehir, Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ Gelecek Partisi Manisa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak belirlendi.

Saadet Partisi grubundan belediye başkan adayı gösterilen milletvekillerinden birinin seçilmesi halinde partinin Meclis grubu düşecekti.

DEM, DEVA VE TİP 1, HÜDA PAR 2 ADAY İLE YARIŞTI
DEM Parti'nin 31 Mart seçimlerinde aday listesinde yer verdiği tek isim Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş oldu. Beştaş, partisince İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterildi.

Mecliste 15 milletvekili ile temsil edilen DEVA Partisi'nde Ankara Milletvekili İdris Şahin, partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak belirlendi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş Kocaeli'nin Gebze ilçesinde belediye başkanlığı için yarışacak. HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı Batman'dan, Mersin Milletvekili Faruk Dinç ise Diyarbakır'dan aday gösterildi.

15 GÜN İÇİNDE TERCİH HAKLARINI KULLANACAKLAR
Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un "Milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık bir şahıs uhdesinde birleşemez" hükmü gereğince belediye başkanı seçilen milletvekilleri, seçim sonuçlarının tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde tercih haklarını kullanacak. Bu süre içinde tercih haklarını kullanmayanlar seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılacak.

 
Ege için toz taşınımı uyarısı!
 
Feci kaza... Bir aile yok oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
En genç belediye başkanı oldu!
31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Çanakkale'nin Kalkım beldesi ...
Beşikçioğlu'ndan 'Erik Dalı' ile kutlama!
Resmi olmayan sonuçlara göre, CHP'nin Etimesgut Adayı sanatçı Erdal Beşikçioğlu ...
Babacan'dan seçim değerlendirmesi!
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, seçim sonuçlarına ...
 
Aliağa’da dikkat çeken tablo… Başkanlıkta MHP, mecliste CHP!
Aliağa’da 31 Mart seçimleri kapsamında sandıkların kapanması sonrası kesin ...
Araştırmacı Ümit Yaldız’dan 31 Mart panoraması!
İntegral Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, 31 ...
Sandıklar açıldı, CHP Menemen karıştı: Kör balta sapına kabahat bulur!
Yerel seçimi kaybeden CHP Menemen Belediye Başkan Adayı Deniz Karakurt’un ...
 
CHP Konak’taki sandalye sayısını korudu
CHP İzmir'de merkez ilçede belediye başkanlığı sandığının yanı sıra meclis ...
Tugay, huzurevi sakinlerinin elini öptü
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Dr. Cemil Tugay, seçim başarısının ...
Hedef tutmadı dedi... YRP'den istifa etti
Konya'da 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 6 ilçeyi kazanan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva