HABERLER>POLİTİKA
26 Eylül 2018 Çarşamba - 11:48

2019’a gidilirken İzmir’de transfer iddiası: CHP o ilçede eski taktiği mi uygulayacak?

CHP’nin 2014 yılında dramatik bir şekilde AK Parti’ye kaybettiği Selçuk’ta geçmiş seçimlerde uyguladığı transfer aday formülünü hayata geçirebileceği iddia edildi. Selçuk siyasetinde kulisler hareketlenirken CHP’nin AK Partili Başkan Bakıcı’ya teklif götürebileceği öne sürüldü.

2019’a gidilirken İzmir’de transfer iddiası: CHP o ilçede eski taktiği mi uygulayacak?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de siyasi partiler 24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin geride kalmasıyla birlikte 2019’da gerçekleşmesi planlanan yerel seçimlere kilitlendi. İzmir’de sürecin hareketli geçmesi beklenirken gözler kentin en güçlü partisi konumunda olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) izleyeceği yol haritasına çevrildi.

16 yıldır ülkedeki genel iktidarı elinde bulunduran Adalet ve Kalkınma Partisi’nin de (AK Parti) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile birlikte kurduğu Cumhur İttifakı’yla İzmir’de nasıl bir kampanya süreci yürüteceği şimdiden merak konusu oldu. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’ni kazanma noktasında şeytanın bacağını kırmak isteyen AK Parti’nin ittifak çerçevesinde sahaya süreceği isimlerin öneminin bir kat daha arttığı belirtildi. 2014 yılındaki sonuçları masaya yatıran 3 büyük partinin 2019 öncesinde hesaba katması gereken en büyük unsur olarak varlığını ortaya koyan İYİ Parti de kilit konumda bulunuyor.

2014 yılında CHP tarafından AK Parti’ye kaybedilen ilçeler arasında yer alan Selçuk’ta 2019’un galibi şimdiden merak ediliyor. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Ankara temaslarının ardından yaptığı açıklamalarda Selçuk’un da içinde bulunduğu 8 ilçede adayların sahaya erken sürülebileceğinin sinyallerini verdi. Bu gelişmeler kulisleri iyice hareketlendirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 1 Ekim’de yeni dönem için kararını açıklayacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu kentte hem kendi partisi içindeki unsular hem diğer partiler ve iş dünyası açısından çok büyük bir denge noktası olarak gösteriliyor. Adeta kentte tüm siyasi planlar “Kocaoğlu’yla” ve “Kocaoğlu’suz” olmak üzere iki ihtimal düşünülerek hazırlanıyor.

ÖNGÖRÜ: İYİ PARTİ CHP, MHP AK PARTİ YANINDA SAF TUTACAK
Selçuk’ta AK Parti ve CHP arasında 2014’te yaşanan ilginç rekabette sonucu iki elin parmakları kadar bir fark belirlemişti. 2019’da da seçimin bu iki parti arasında geçmesi bekleniyor. İlçede İYİ Parti’nin CHP yanında saf tutacağına, Cumhur İttifakı çerçevesinde ise MHP’nin AK Parti’yi destekleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. HDP’nin ise dışarıdan destek şeklinde CHP’nin adayına katkı sunabileceği iddialar arasındaki yerini aldı.

GEÇMİŞ SEÇİMLER VE RAKAMLAR PARTİLERE NE SÖYLÜYOR?
İlçede, 2009 yılındaki seçimlerde CHP’nin yüzde 50.72 ile birinci, AK Parti’nin yüzde 33.7 ile ikinci, MHP’nin yüzde 10.66 ile üçüncü parti konumunda olduğu görülüyor. 2014 ise AK Parti yüzde 36.67 ile ipi göğüslüyor ve seçimi kazanıyor. Fakat CHP sadece 15 oy az aldığı için ikinci sıraya konumlanıyor ve Ülgür’ün 15 yılık partinin ise 25 yıllık iktidarı AK Parti’ye geçiyor. CHP 2014 seçimlerinde yüzde 36.62’de kaldı. MHP ise yüzde 21.30 oy aldı ve üçüncü parti oldu. Asıl ilginç olarak gösterilen nokta ise 24 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan tablo… Siyaset sahnesine yeni çıkan İYİ Parti, ülkenin pek çok il ve ilçesinde olduğu gibi İzmir’de de kritik konumda bulunuyor. 24 Haziran’da ilçede CHP Yüzde 44.4 ile zirveye konumlandı. Ardından yüzde 23.3’lük oranla AK Parti geldi. İYİ Parti yüzde 13.7 oy alarak üçüncü, HDP yüzde 11.2’lik oranla dördüncü ve MHP yüzde 6.3 oy alarak beşinci parti oldu. MHP’deki erime net bir şekilde görülüyor.

AK PARTİ VE CHP İÇİNDEKİ DENGELER NE DURUMDA?
İlçede dengelerin çok hassas olduğu öne sürülüyor. Geçmiş yıllarda gerçekleşen seçimlere bakıldığında Selçuk merkez sağ ideolojinin iktidara kolaylıkla geldiği bir ilçe olarak görülmüyor. 1984 yılındaki sandık mesaisinde gülen taraf Anavatan Partisi (ANAP) olurken diğer seçimlerde CHP (Bir kez SHP) iktidarından net bir şekilde söz edilebilir. ANAP’ın seçim kazanmasından çeyrek yüzyıldan fazla bir süre sonra tarihler 2014 yılının 30 Mart’ını gösterdiğinde ise AK Parti Zeynel Bakıcı ile zafer kazandı. Bu sonucu CHP içindeki yanlış politikaya endeksleyenler kamuoyunda hiç azımsanmayacak kadar çoğunlukta…

Savunulan düşünceye göre; 3 dönem gibi uzun bir süre koltukta oturan CHP’li Vefa Ülgür yanlış bir tercihti… Selçuk’ta, ‘CHP eğer başka bir adayla sahaya çıksaydı AK Parti’nin sandıktan galibiyetle ayrılması mümkün değildi’ görüşünde birleşen çok sayıda vatandaşın olduğu öne sürülüyor. Bu düşünceyi Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı kendisi dahi doğruluyor. Üç dönemin ardından dördüncü kez aday gösterilen Ülgür’e karşı seçimi çok küçük bir farkla kazan Bakıcı geçtiğimiz dönemde, “Tek şansım CHP’nin yine Ülgür’ü göstermesi” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Yeni süreçte AK Parti ve CHP’nin göstereceği refleks merak ediliyor. Çünkü Bakıcı da kendi partisinde çok çetin bir mücadele içinde… 9 yıl gibi uzun bir süre koltukta oturmuş olan AK Parti Selçuk İlçe eski Başkanı Sema Yeşilçimen’in teşkilatıyla birlikte Başkan Bakıcı’yı zaman zaman zor durumda bıraktığı kulislere yansımıştı. Yeşilçimen’in belediye başkanlığı düşüncesi olduğu biliniyor. Gelinen noktada mevcut İlçe Başkanı Osman Başterzi’nin de ismi kulislerde 2019 adaylığı için dillendiriliyor. Kentin birinci bölgesinde ağırlığı olan Milletvekili Atilla Kaya’nın da Bakıcı’nın yerine başka bir ismin aday gösterilmesine sıcak baktığı parti kulislerine yansıdı. AK Parti’de tüm bu dengeler hissedilirken diğer taraftan CHP’nin izleyeceği yol haritası bir kat daha önem kazandı.

CHP’nin kulislerinde ise İlçe Başkanı Merve Çalışkan’ın Ülgür’ün adaylığından yana tavır sergilemesine kesin gözüyle bakılıyor. Çalışkan’ın başkan seçildiği ilçe kongresinde Ülgür’ün ağırlığı ve etkisi hissedildi. Çalışkan seçimden bir akşam önce adaylığını açıkladı ve Hasan Uysal’ı sandıkta mağlup etti. Mahalle delege seçimlerinden eli güçlü çıkan Ülgür’ün Çalışkan’ı desteklediği öne sürülmüştü. Ülgür’ün ilçe yönetiminde yer alması örgütte şaşkınlık yarattı. Bu hamlenin 2019 seçimlerine yönelik olduğu vurgulandı. Ülgür ilçe yönetiminde bulunması için, ‘Aklımda hiçbir şey yok. Artık yavaş yavaş siyasetten çekilip, görevi gençlere bırakma vakti geldi’ açıklamasını yapmıştı. Fakat gelinen noktada 2019’da kurulacak sandık zamanı yaklaştığında Ülgür’ün sahneye çıkabileceği ifade edildi.

KADIN ADAY FORMÜLÜ UYGULANIRSA EN GÜÇLÜ İSİM SENGEL!
Diğer yandan kadın aday formülünün uygulanmasının çok büyük ihtimal olarak gösterildiği Selçuk’ta Başkan Kocaoğlu’na yakın olan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Filiz Ceritoğlu Sengel’in ismi ortaya atıldı. Ayrıca İlçe eski Başkanı Özge Yıldırım’ın da aday olarak gösterilebileceği ifade edildi. Ülgür’ün kendi gösterilmediği takdirde Yıldırım’a destek verebileceği konuşuluyor.  Fakat Kocaoğlu ve yapısının Sengel’de karar kılması bekleniyor. Kocaoğlu’nun il kongresi sürecinde Deniz Yücel’den önce adaylık noktasında Sengel ismi üzerinde nabız yokladığı da iddia edildi.

CHP BAKICI’YI TRANSFER Mİ EDECEK?
Fakat gelinen süreçte CHP içinde farklı ve ilginç bir hareketliliğin yaşandığı iddia edildi. CHP’nin geçmiş yıllardaki seçimlerde uyguladığı transfer aday formülünü 2019’da Selçuk’ta hayata geçirebileceği öne sürüldü. CHP’nin 2009’da Bayındır ve Urla’da, 2014’te de Tire’de gerçekleştirdiği transfer hamlelerini bu kez Selçuk’ta deneyebileceği iddia edildi. CHP’nin Başkan Bakıcı’ya böyle bir teklifle gidebileceği kulislerde konuşuluyor. 

 
Bedelli askerlikte rekor başvuru!
 
CHP’li Altıok’tan flaş iddia: Ege Üniversitesi taşınıyor mu?
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mehmet yeşil 29 Eylül 2018 Cumartesi 08:46

akp zeynel chp ye geçsin yada vefa aday olsun diye dua ederken chp yeşilçimen aday olsun diye dua ediyordur.

Yorumu oyla      9      5  
selcuklu Halil 27 Eylül 2018 Perşembe 06:59

Ben selcukta esnafim kimsenin eski kaybeden vefayı istedigi yok insamlar o kaybeden olmasinda kim olursa olsun diyorlar.İsciler ise aman etmusler vefa aday yapilmasin diye bekliyorlar. Burda tabi birilerini seven kisiler yorum yazicak ama selçuk artik CHP den yeni bir aday çıkarmak zorunda.

Yorumu oyla      9      8  
Levent Görür İYİ Parti diyoruz 26 Eylül 2018 Çarşamba 23:31

ne chp ne de akepe kazanır selçukta. ilçenin sokaklarını gezerseniz eğer halkın içinden süpriz adayın selçukta bu seçimi göğüsleyebileceğini bütün kamuoyu ve selçuk halkı söylüyor. evet bu seçim selçukta büyük süprizlere gebe. bir yanda 25 yıldır selçuku yönetemeyen bir zihniyet diğer yanda selçuka 5 yılda hiç bir şey vermeyen iktidar partisinin belediye başkanı. bunların hepsinin üstesinden gelecek olan aday iyi partinin adayı levent görür dür.

Yorumu oyla      11      5  
Ahmet 26 Eylül 2018 Çarşamba 21:55

Kemalpaşa dan Akpartiden CHP transfer Mehmet türkmen CHP Kemalpaşa da ancak Türkmen’le alır

Yorumu oyla      9      5  
elif 26 Eylül 2018 Çarşamba 20:40

selçuk sokaklarında biraz gezseniz selçukluların vefa ülgürü istediğini görürsünüz selçukun ve belediyenin kurtuluşu vefa ülgürdür.

Yorumu oyla      12      9  
Efesli 26 Eylül 2018 Çarşamba 19:32

İnşallah CHP bakıcıyı transfer eder .Böyle başarısız bir başkan Türkiye’de Yok .tepe tepe kullansın CHP Selçuk az gelir Büyükşehir için düşünsünler.Sayın başkan sabah belediyede akşam evinde .söyletmeyin beni bu adam maaş derdinde Selçuk’u düşündüğü Yok..allah kurtarsın bizi.

Yorumu oyla      10      5  
gerçek 26 Eylül 2018 Çarşamba 15:58

Zeynel Bakıcı sosyal demokrat olup adaylığı engellendiğinden AKP'ye geçmiş bir isim. Ama İzmir'de insanlar bu türden insanlara soğuk bakıyor, ters tepiyor! Kocaoğlu'nun da Bakıcı'dan yana tavır alacağını sanmıyorum.

Yorumu oyla      16      6  
chpli 26 Eylül 2018 Çarşamba 13:44

Siz ne güzel hayaller kuruyorsunuz böyle ya. CHP ile Zeynel Bakıcı'nın ismini yan yana getirme cürretini nereden buluyorsunuz? Onunla sadece aziz kocaoğlu yan yana gelir. Selçuklu chp lilerin adayını Selçuklu chp liler belirleyecek.

Yorumu oyla      27      6  
siyaset 26 Eylül 2018 Çarşamba 12:32

Selçuk'ta adayımız Filiz Ceritoğlu Sengeldir. Bu iddalar asılsızdır. Bu riski neden alsın genel merkez seçimi neden riske atsın çok saçma.

Yorumu oyla      28      12  
selcuklu 26 Eylül 2018 Çarşamba 12:29

Bu duyumlar cok yanlis boyle birsey neden yaosin CHP zaten yeni bir aday koydugunda secimi kazanacak neden zeynel beyle kazanacagi bir secimi riske atsin siyasi olarak çok mantiksiz.Ben selcujta yasiyorum hiç boylebir senaryo yok sokaklarda nerden geliyor bu duyumlar size.

Yorumu oyla      25      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Seferihisar'dan Başkan Soyer'e destek!
CHP Seferihisar İlçe Başkanlığı, ilçe yönetimi, kadın kolları, gençlik ...
Brunson açıklaması: 12 Ekim'de görürüz!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün BM Genel Kurulu'nda yaptığı çarpıcı ...
Erdoğan'dan BM'de uyarı: Bunun acısını çekecekler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği BM 73. Genel Kurulu ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Üstü kapalı ‘acı şeker’ gönderme!
Mehmet KARABEL yazdı... Üstü kapalı ‘acı şeker’ gönderme!
Kritik ittifak zirvesi: AK Parti ve MHP anlaştı
Cumhur İttifakı'nın devamı için prensipte anlaşma sağlandı. AK Parti'nin ...
AK Partili Dağ'dan 'ittifak' mesajı: İnce eleyip sık dokumak gerekiyor
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, MHP ile kurdukları "Cumhur ...
 
AK Partili Kırkpınar'dan sahada aralıksız mesai
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, çalışmalarını sürdürüyor. ...
Takvim belli oldu: Başvuruya 19 gün, istifaya 12 gün süre!
CHP MYK'da YSK'nın açıklayacağı yerel seçim takvimi beklenmeden; yerel ...
CHP İl Başkanı Yücel: Adaylar örgüt içinden olmalı!
Adayların belirlenmesinde alacağı rolü, ‘sorumlu bir il başkanı nasıl ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva