HABERLER>TARIM
13 Mart 2022 Pazar - 10:16

10 günde 65 lira birden arttı... Hayvan yemine yan bakılmıyor

2021 Ocak ayında 120 lira olan 50 kiloluk bir çuval yem, son 10 gün içinde 250 liradan 315 liraya yükseldi. Üretici, litre fiyatı 4.70 lira olmasına rağmen yem fiyatlarındaki artış nedeniyle para kazanamayınca, hayvanını kesime gönderiyor. Bu ortamda mandıraların, süt arzının azalması nedeniyle üretim kapasitesini düşürdüğü, şarküterilerin de satışların yarı yarıya azalması sebebiyle  kapanma sürecine girdiği öğrenildi

10 günde 65 lira birden arttı... Hayvan yemine yan bakılmıyor

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Hayvancılık sektörünün en büyük maliyet birimi olan yemdeki fiyat artışlarının önüne geçilemiyor. Dört ay önce sütün fiyatı 4.70 lira olmasına rağmen, üreticinin bir litre bir kilo yem bile alamaz hale gelmesi, sektörün elini zayıflatıyor. 10 gün önce 250 lira olan 50 kiloluk bir çuval süt yemi, 315 liraya yükselirken, süt-yem paritesi, yüzde 0,89’a düştü. Bir kilo süt parasıyla 1,5 kilo yem alması durumunda para kazanabileceğini belirten üreticiler, “Madem para kazanamıyoruz, neden süt üretiminde ısrar edelim ki… İyi süt verdikleri halde ineklerimizi kesime göndermek zorunda kalıyoruz” diyor.

DEVLET, SÜT DESTEĞİNİ BİR LİRA YAPMALI

Son dönemde süt veren çok sayıda büyükbaş hayvanın kesime gittiğini belirten Torbalılı üretici İsmail Sarıbey,  “Yem fiyatlarıyla baş edemiyoruz. 2021 Ocak ayında 120 lira olan süt yemini 10 gün önce 250 liradan aldık. Dün yine yem almaya gittim, aynı yemin fiyatı 315 lira olmuş. Yumurta veren tavukların yemi bile iki haftada 300 liradan 380 liraya yükseldi. Bu fiyatlarla ne küçükbaş hayvancılık yapabilirsiniz, ne de büyükbaş hayvancılığı sürdürebilirsiniz. Üretici süte zam istemiyor, yem fiyatlarının düşürülmesini istiyor. Bir kilo süt parasıyla ancak 900 gram kadar yem alabiliyoruz. Devlet, süte litre başına 20 kuruşluk destekleme primi veriyor. Bu desteğin en az bir lira olması lazım. Aksi takdirde hayvancılığın ruhuna Fatiha okuruz” dedi.

ARTAN MALİYETLERE DAYANAYAN KAPATIYOR

İzmir’in ünlü bir markası olan Kırıkkaya’nın işletmecisi ve süt ürünleri üreticisi Şerif Kırıkkaya, akaryakıt ve enerjideki zamlarla maliyetlerin çok arttığını, ancak maliyetteki gerçek artışı tüketiciye yansıtmamak için kampanya yaparak depodaki stokları eritmeye başladıklarını söyledi. Dört ay önce süte yüzde 46’lık zam yapıldığını, bu süreçte süt ürünlerine yapılan zammın çok düşük kaldığına dikkat çeken Şerif Kırıkkaya, “Şarkütericilerin önemli kısmı kar marjını düşük tutarak, müşteriyi kaybetmemek adına satış yapmaya devam etti. Fakat yeterli stoku olmayanlar, ayakta kalmakta zorlandı. Bugün itibariyle yaklaşık 25 şarküterinin satış veya devir ilanına çıktığını biliyoruz. Mandıralar da hem üreticiden gelen sütün azalması, hem de süt ürünlerinin satışındaki kayıplardan dolayı üretim kapasitesini düşürdü. Örneğin günde 40 ton süt işleyen bir firma, 20-25 ton işlemeye başladı” diye konuştu. Mandıraların süt bulmakta zorlandığı konusunu açan Şerif Kırıkkaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

BU GİDİŞLE YAKINDA İŞLEYECEK SÜT BULAMAYACAĞIZ

“Süt bulamıyoruz, çünkü 4.70 lira süt üreticisini tatmin etmiyor. Bu parayla bir kilo yem bile alamıyor. Yem maliyetinin yüksekliğiyle baş edemeyen üreticisi, verimli süt veren ineğini kesime göndermeyi tercih ediyor. Kazandığı para, giderleri karşılamıyor çünkü. Şu anda süt ürünlerindeki etiketlerde yazılı rakamlar, olması gerekenin çok altında. Mesela bir kilo Ezine peynirini biz 50 liradan satıyoruz. Çünkü depomuzda yeterince peynirimiz var. Eğer şarküterinin depoda yeterince malı yoksa, bunu 65 ila 80 lira arasında satması gerekiyor. İnsanlar zaten geçinemiyor. Bu durumda her zammı, ürünlerimize yansıtırsak, dükkanın kapısından içeriye kimse girmez. Sattığımız ürünü yerine koyamayacağımızı biliyoruz, bile bile küçülüyoruz. Böyle giderse çok yakın bir zamanda işleyecek süt bulamayacağız. Tüketiciler gibi üretici de, şarküterici de mutlu değil.”

 
Yazarımız Kemal Anadol'un kitabı raflarda... 'Ege Yazıları'
 
Ege'nin kıyı belediyeleri 'Zeytinime Dokunma' diyor!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 13 Mart 2022 Pazar 10:59

Tarımı kasten bitiriyorlar, Osmanlı zamanındaki kapitülasyonlarla günümüzde ülkeyi hızla çöküşe sürüklediler. Bugünlere gelmemek için geçmişte sürekli yorumlarda ve uyarılarda bulunduk vatandaş olarak ama bazı kesimlerin paralı askerleri (İktidarın trolleri) kendi çıkarlarını ülkenin çıkarlarından daha önemli gördüğü için insanları kandırmaya çalışmaya devam ettiler. Tarım bu hale Ukrayna-Rusya savaşı sırasında gelmedi, benim hatırlayabildiklerimle şöyle; önce yerli tohum yasaklandı, ülkeyi hibrit tohuma mahkum ettiler, sonra teşvikler azaltıldı, şeker fabrikaları satıldı, kooperatifler can çekişir duruma getirildi, tarım bakanlığına yabancı tarım şirketlerinin yöneticileri getirildi, mazotta yatlardan bile vergi alınmazken üreticiden acımasızca alındı, çiftçileri bankalara ve tarım kredi kooperatifine borçlandırdılar, çiftçileri desteklemeyerek ya da olması gerekenden çok az destekleyerek borçlarını sürdüremez hale getirdiler ve normal olarak tarım yapılamaz duruma geldi son sıvı yağ olayı stokçuların suçu değil, suç onlara bu zemini ve fırsatı hazırlayanların. Tüm bu yapılanlar net olarak vatana ihanettir. Bu duruma neden olanlar ve onlardan nemalanıp bu durumun oluşmasına çanak tutanlar acilen yargılanmalıdır. Sonuç olarak bu zihniyete alkış tutan cahil kesim acilen eğitimden geçmelidir reddedenler cezalandırılmalıdır. Ülkenin yaşanan tüm sorunları cehalet temellidir cehaleti yenebilirsek güçlü ve refah bir ülke oluruz.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TMO Başkanı'ndan ayçiçek yağı açıklaması
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, "Ayçiçek yağında da ...
Ayçiçek yağı yüklü ikinci gemi yolda
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, savaş nedeniyle bekletildikleri ...
Kirişçi: Kendi kendimize yeter hale geleceğiz
Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, “Eksiğimiz olan üretimle ilgili noksanımız ...
 
İzmir'den 'zeytin' isyanı… Soyer: Yeter ki omuz omuza olalım!
Zeytin ağaçları ile ilgili çıkarılan yönetmeliğe tepki göstermek için ...
Egeli çiftçi ayçiçekten vazgeçti!
Geçen sene kuraklık yanı sıra pamuğun para etmemesi nedeniyle ayçiçeğine ...
Gıda stoku için iki önemli adım!
Hükümet, hububatla ilgili iki önemli karar daha aldı. Temel gıda maddesi ...
 
İlave tarımsal desteklerin detayları belli oldu
Ek bütçeyle 29 milyar liraya yükseltilen tarımsal desteklemelerin detayları ...
Çiftçilere destek ödemeleri başladı
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 58 milyon 899 bin 579 liralık tarımsal ...
Tarımda stratejik ürünlere ağırlık verilecek
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, hububat, yağlı tohumlar ve şeker pancarının ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva