HABERLER>TARIM
12 Mart 2022 Cumartesi - 08:56

Gıda stoku için iki önemli adım!

Hükümet, hububatla ilgili iki önemli karar daha aldı. Temel gıda maddesi içinde yer alan un, ekmek, makarna ile hayvan yeminin ana maddesini oluşturan hububat, baklagiller ile yağlı tohumlarda antrepolardan yurt dışına gönderilme durduruldu.

Gıda stoku için iki önemli adım!

Cumhurbaşkanlığı kararıyla da buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ürünlerini eken çiftçilere, bu yıla mahsus olmak üzere dekarda 50 lira ek gübre desteği sağlandı.

TRANSİT YASAĞI BAŞLADI
Gümrükler Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talebine uygun olarak, dün itibariyle hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve yem grubundaki ürünlerin antrepolardan yurt dışına transit rejimi altında taşınmasına izin vermeyecek. Transit yasağı listesinde buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale; mercimek, nohut, kurufasulye; ayçiçek tohumu-yağı, aspir tohumu-yağı, kolza tohumu-yağı, palm yağı-çekirdeği, soya tohumu-yağı ile yem yapımında kullanılan her türlü buğday, arpa, yonca, sap, saman, küspe yer aldı. Uzmanlar, “Türkiye böylece ithalatçılara, listedeki bu ürünleri başka ülkelere göndermeni istemiyorum. Tedarik edebiliyorsan gümrük vergilerini de düşürdüm, Türkiye’ye ithal et” mesajı verildiğini belirttiler.

REKOLTE YÜZDE 50 ARTAR
Hükümetin bir başka desteği de çitçinin, fiyatı son bir yılda yüzde 400 civarında artması nedeniyle kullanımından kaçındığı gübreye ilişkin oldu. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan 2022 yılında uygulanacak gübre ve sertifikalı tohum desteğine ilişkin kararda değişiklik yapan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale eken çiftçiye dekarda 50 lira ilave gübre desteği getirildi. Ayrıca yine bu ürünlere ilave olarak yulaf, çeltik, aspir, nohut, kanola, susam, kuru fasulye, mercimek, yonca, patates, fiğ, yem bezelyesi, korunga, soya ve yer fıstığında sertifikalı tohum desteğinin bu yıl da verilmesi kararı alındı. Tarım danışmanları için verilen destek tutarı da 52 bin liraya yükseltildi. Dünkü Cumhurbaşkanlığı kararının bir diğer maddesiyle de Aydın Efeler, Köşk, Sultanhisar, Yenipazar ile Karabük Eskipazar, Kütahya Domaniç ve Sivas Hafik havzalarında ayçiçek ekimi de destekleme kapsamına alındı.

‘GENİŞLEME’ OLUMLU’
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, kararla ilgili Hürriyet’e şunları söyledi: “Bazı illerde ekim alanları genişletilmiş. Bu olumlu bir gelişme. Türkiye 7 iklim bölgesinde bulunan ve her türlü tarımsal üretimin yapılabildiği bir ülke. Bu nedenle bu güne kadar pek çok ürünü ithal etmemize hiç gerek yoktu. Hatta bırakın Türkiye’yi Türkiye gibi bir ülkeyi daha doyurabiliriz. Bu nedenle ne yazık ki geç de kalınmış bir karar olduğunu düşünüyorum. Yakında et ve süt ürünleri de gündeme gelecek mesela. Şu anda Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilerimize bu destek verilebilecek. Orta ve uzun vadede üretim planlaması yapılmalı. Bu planlar ile tarımsal desteklemenin de artırılması ve desteklerin gününde ödenmesi gerekir.”

‘DAHA FAZLA DESTEK ŞART’
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez kararla ilgili Hürriyet’e şunları söyledi: “Çiftçiye verilecek her türlü desteği olumlu buluyoruz. Bu destek de olumlu ancak yeterli değil. Son desteklemelerde buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi yani hububatlara yönelik bir pozitif ayrımcılık yapılmış. Ayçiçek boyutunda da kendi kendimize yeterlilik oranımız yüzde 66’dan yüzde 60’a düştü. Rusya ve Ukrayna üzerinden aldığımız için fiyat artışı gündeme geldi. Ayçiçek yağının tonu da 1.400 dolardan 2.400 dolara çıktı. Bu son çıkan destekte de 4 il, 7 havzada yağlık açiçeğini destek kapsamına almak önemli ama gübre mazot desteği 37 lirada kaldı. Dolayısıyla herkesin hububat üretmesi diğer ürünlerin azalmasını gündeme getirecek. Bu karar olumlu ama yetersiz. TMO’nun şimdiden alım garantisi vermesi gerekiyor.” (Hürriyet)

 
Sağlıkçılara kademeli zam 14 Mart'a yetişecek!
 
Çanakkale zaferi Bornova'da taçlanacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlave tarımsal desteklerin detayları belli oldu
Ek bütçeyle 29 milyar liraya yükseltilen tarımsal desteklemelerin detayları ...
Çiftçilere destek ödemeleri başladı
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 58 milyon 899 bin 579 liralık tarımsal ...
Tarımda stratejik ürünlere ağırlık verilecek
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, hububat, yağlı tohumlar ve şeker pancarının ...
 
TMMOB'dan Soyer'e 'İnciraltı' önerisi: Parti politikanıza bakın!
Planlama süreci devam eden İnciraltı için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Yağlık ayçiçeği ekimine destek... Ege'de hangi iller var?
Aydın-Efeler, Aydın-Köşk, Aydın-Sultanhisar, Aydın-Yenipazar, Karabük-Eskipazar, ...
Hububat ihracatı yüzde 52,7 arttı
Hububat sektöründe, şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 52,7’lik ...
 
Üreticiden çiğ süt fiyatlarına revize talebi!
Ekonomik kriz ve artan maliyetler nedeniyle hayvancılığın bitme noktasına ...
Rusya'dan Türkiye'ye 4 gemi ayçiçek yağı geliyor!
Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 6 bin 99 ton ayçiçek ...
Tarım alanlarında yapılaşma baskısı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yayınladığı ihale duyurusu ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Elgin Mermerleri!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Buraya kadarmış!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva