HABERLER>EKONOMİ
8 Şubat 2017 Çarşamba - 13:37

'Gelecek Turizmde' ile Foça 4 mevsim yaşayacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde, 4’üncü yılında İzmir’in Foça ilçesinde turizmin dört mevsime yayılması için çalışacak bir projeye destek veriyor.

 Gelecek Turizmde  ile Foça 4 mevsim yaşayacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde projesi kapsamında, 4’üncü döneminde İzmir’in Foça ilçesinden “Dört Mevsim Foça” projesine; fon, eğitim, planlama, iletişim, danışmanlık ve teknik destek verecek. Projeyle, temel geçim kaynağı turizm olan ve yazı, kışı ve baharıyla farklı deneyimler vaat eden Foça’da turizmi dört mevsim sürdürebilmek hedefleniyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde, 4’üncü yılında İzmir’in Foça ilçesinde turizmin dört mevsime yayılması için çalışacak bir projeye destek veriyor. Her yıl sürdürülebilirlik temelinde sunulan üç turizm fikrine fon desteğinin yanı sıra; eğitim, planlama, teknik destek, iletişim ve danışmanlık desteği veren “Gelecek Turizmde” ile desteklenecek “Dört Mevsim Foça” projesi, Foça Turizmciler Yatırımcılar ve Esnaflar Derneği (TUDER) tarafından Foça Belediyesi ve Foça Kaymakamlığı işbirliğiyle yürütülecek.  

Proje ile mevcut turizm faaliyetlerinin dört mevsime yayılması ve geleneksel bağcılık, meyve-sebze yetiştiriciliği, zeytincilik, kıyı balıkçılığı gibi faaliyetlerin turizmi destekleyecek şekilde geliştirilmesi; sürdürülebilir turizm için doğadan yana üretim ve işletme modellerinin turizm faaliyetlerine kazandırılması hedefleniyor.

Foça Turizmciler Yatırımcılar ve Esnaflar Derneği (TUDER) Başkanı Umut Tutar, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “İlçemizin öncelikli geçim kaynağı turizm. Bu nedenle, Foça'nın ülkemiz için sürdürülebilir turizm destinasyon alanlarından biri olarak tercih edilmesi öncelikli hedefimiz. Tüm proje ortakları olarak amacımız, Foça'nın ismini aldığı Akdeniz foklarını ve ilçeyi kuran Phokaililerden kalan kültürel mirası korumak.  Foça'nın tarım faaliyetleri ile tarihi ve doğal değerlerinin tanıtılması ve bu değerlerin turizme kazandırılarak yaşatılması için uygulamalar geliştirilmesi konusunda Gelecek Turizmde’nin yapacağı katkılardan büyük memnuniyet duyuyoruz.” 

Gelecek Turizmde’nin 4’üncü döneminde desteklediği projeler arasında Foça’nın yanısıra Denizli-Buldan’da “Kuşlar Sizi Çağırıyor” ve Antalya-Demre’de “Likya Yolunda Bir Tarih Molası” projeleri yer alıyor.

GELECEK TURİZMDE İLE İLK 3 DÖNEMDE NELER YAPILDI?

Gelecek Turizmde’nin ilk döneminde; Bursa’nın 2000 yıllık tarihi Misi Köyü’nde, 15 yıl öncesine kadar yöre halkının en önemli geçim kaynağı olan ipekböcekçiliği zanaatı yeniden canlandırılırken, Mardin’deki İpekyolu Misafir Evi’nin kurulmasıyla 22 yataklı iki pansiyonda kadınlara istihdam olanağı sağlandı. İzmir’in Seferihisar ilçesinde kadınların öncülüğünde yöreye özgü birbirinden farklı tatların marka haline getirilmesi ve tüm Türkiye’ye tanıtılması ile bölge turizminin gelişimine katkıda bulunuldu.

Projenin ikinci döneminde; Şanlıurfa'da, günümüzden 12 bin yıl öncesine dayanan geleneksel taş işçiliğinin gelecek kuşaklara aktarılması ve gençlere yeni iş alanlarının oluşturulması hedefiyle taş işçiliği atölyesi hayata geçirildi. 6’sı kadın 21 kişi taş işçiliği eğitimi aldı. Anadolu’daki ilk şehir devleti olan Malatya Arslantepe Höyüğü’nün tanıtılması ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için çalışmalar başlatıldı. Safranbolu’nun kültürel mirasını yansıtan ve değerlerini taşıyan hediyelik eşyaların tasarlanması için yerli-yabancı turistlere anketler düzenlendi. Anket sonuçları doğrultusunda Derin Sarıyer danışmanlığında düzenlenen tasarım yarışması sonucunda seçilenler, yerel esnaf tarafından üretilerek raflarda yerini aldı.

Üçüncü dönemde ise; Türkiye’deki lavanta üretiminin %93'ünü oluşturan Isparta’nın Kuyucak Köyü’nde kırsal turizmin canlandırılması ve lavantadan elde edilen  ürün çeşitliliği sağlanarak, yöre halkının turizmden gelir elde etmesi amaçlandı. Yapılan çalışmalar sonucunda bölgeyi sezonda yaklaşık 20 bin turist ziyaret etti. Türkiye’deki 10 önemli kelebek alanı arasında gösterilen Adana’nın Saimbeyli ilçesinde, kelebek gözlemciliği ile ekoturizmin geliştirilmesi ve bölgenin tabiat parkı statüsüne alınması amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüldü. Yörede bulunan kelebek türlerine dikkat çekilerek bölgenin bir niş turizm merkezi haline getirilmesi hedeflendi. Balıkesir’in Edremit ilçesinde ise zeytinyağı ile yapılan yöresel lezzetleri marka haline getirerek, gurme turizmine destek olmak ve yöre kadınlarının bu alanda istihdam edilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yürütüldü.  

 
CHP'li Sındır'dan sert KHK çıkışı!
 
AK Partili Kalkan’dan Serbest Bölge Kanunu raporu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Bilgim Bereketim' projesinde start İzmir'de verildi
Türkiye genelinde çiftçilerimizi güçlendirmek amacıyla yola çıkan "Bilgim ...
Türk zeytini ve zeytinyağı Rusya'da vitrine çıktı
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi'nin Rusya'da katıldığı Prodexpo ...
EGİAD'ın yeni dönem danışma kurulu başkanı belli oldu
EGİAD Danışma Kurulu 14. Yönetim Dönemi ilk toplantısı geçtiğimiz günlerde ...
 
Yorgancılar’dan Erdoğan’ın çağrısına tam destek!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye ...
Dolar ve euroda sürpriz yükseliş
Geçtiğimiz cuma gününden itibaren düşerek seyreden dolar ve euro yeniden ...
THY'den çok önemli 'devir' açıklaması
Türk Hava Yolları (THY) Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bünyesindeki ...
 
Putin'den Türk Akımı'na onay
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesine ...
Tütünde düşüşün önüne geçecek güçbirliği!
Tarım ürünlerinde Türkiye’ye fındıktan sonra en fazla döviz kazandıran ...
Çeşme’de Defterdarlık’tan satılık altın araziler!
İzmir Defterdarlığı, Çeşme’de 23 arsayı satışa çıkardı. 500 metrekare ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva