HABERLER>POLİTİKA
5 Nisan 2012 Perşembe - 08:14

"Ben 12 Eylül'le meydanlarda hesaplaştım"

12 Eylül davası sanığı Kenan Evren'in, 'davaya müdahil olmamasına şaşırdım' dediği Süleyman Demirel'e bunun nedeni soruldu.

 Ben 12 Eylül le meydanlarda hesaplaştım

ANKARA - 12 Eylül askeri müdahalesinin yargılanmasına Ankara Özel Yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün başlandı.
Davanın iki sanığından biri olan Kenan Evren ve Evren'in, davaya müdahil olmadığı için şaşırdığını söylediği Süleyman Demirel'den yeni açıklamalar geldi.

Evren'in yakın çevresine, Abdi İpekçi’nin ailesinin davaya müdahil olmasına üzüldüğünü söylediği yönündeki haber Vatan gazetesinde yer alırken, Süleyman Demirel bazı gazetlerin Ankara temsilcilerine konuştu.

12 Eylül askeri müdahalesinde Başbakan olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, davaya müdahil olmamasını şu sözlerle açıkladı.

(Milliyet yazarı Fikret Bila'nın yazısından alınmıştır)
"Ben ihtilallere, karşı ihtilallerle veya bu tür davalarla karşılık verilmesini düşünen biri değilim. Barışçı bir yol bulmak lazım. Halkın bir kısmı istiyor, bir kısmı istemiyor. Bir kısmının istediği şeyi yaparsanız istemeyen kısmı; istemeyenlerin dediğini yaparsanız isteyen kısmın duygularını incitir, onları karşı karşıya getirirsiniz. Bundan da faydalı bir sonuç çıkmaz. Bu sebeple uzlaşma yaratmak, barışçı bir yol bulmak gerekir. Bu tür olaylarda yapılacak iş sadece mahkemeye gitmek değil, toplumda uzlaşmayı, barışı sağlamaktır.

Şimdi mahkeme görülüyor. 12 Eylül benim elimden Başbakanlığı aldığında, halk alanlara alkış tuttu. 12 Eylül idaresinin yaptığı anayasaya yüzde 92 oy verdi. Anayasayı kabul etti, ondan sonra kanunlar çıkarıldı. Hükümetler kuruldu. 12 Eylül’ü yapan Kenan Evren’i Cumhurbaşkanı seçti. O da 7 yıl Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. 12 Eylül’ü destekleyenler şimdi mahkemeye sevk edilen Evren ve Şahinkaya’dan ibaret değil. Yani 12 Eylül’ü hâlâ destekleyen iki kişi değildir. Hâlâ o zamanın şartlarında gerekliydi, başka çare yoktu diyen bir halk kesimi var.

"Ben hesaplaştım"
Ben, 12 Eylül’le hesaplaştım. 12 Eylül’le siyasi olarak hesaplaşmak gerekiyordu, ben de bunu yaptım. Nasıl yaptım? 12 Eylül’de ben Başbakan’dım. Başbakanlık elimden alındı. Siyasi yasak getirildi. 1987’de siyasi yasakların kaldırılması için yapılan referandumda meydanlara çıktım, 12 Eylül’le meydanlarda hesaplaştım. Sonra bu halk benim yasağımı kaldırdı. Bu halk beni önce Başbakan, sonra Cumhurbaşkanı yaptı. Böylece 12 Eylül’le hesaplaştım ve beni yeniden Başbakan ve Cumhurbaşkanı seçen halk, 12 Eylül’ü tekzip etmiş oldu. Hesaplaşma budur.

"Caydırıcı olmaz mı?"
Ben o kanaatte değilim. Gemi azıya almış at gem dinlemez. Geçmişte de örnekleri görüldü. Tarihe bakmak gerekir. Önemli olan toplumda huzuru, barışı, uzlaşmayı devamlı kılmaktır. Ülkeyi o noktalara sevk etmemektir.

Ölümler ve işkenceler
Tabii o başka. Elbette bu şekillerde kişisel hukuku zayi olanların hakkını aramak gerekir. Bunların takipçisi olmak gerekir. Hayatını kaybeden, işkence, kötü muamele gören, diğer hak kayıplarına uğrayanların haklarının, hukukların takip edilmesi lazımdır. Kim cinayet işlemişse, kim suç işlemişse takip edilmelidir. Bu yaşananlarda sorumluluğu tespit edilenler -nasıl tespit edilir bilemiyorum ama- edilirse elbette takibinin yapılması gerekir. Tabii bunun da hukuk içinde yapılması gerekir, hukuk dışında intikam duygusuyla hareket edilmesi yine yanlış olur. Yeni kayıplara sebebiyet verilmemesi lazımdır.

"Bölünmeye yol açmamalı"
Şimdi ben hesaplaşıyorum diye toplumda bölünmeye yol açarsanız bundan bir fayda çıkmaz. Toplum zaten bir kutuplaşmanın içinde. Bugünlerde Türkiye’ye en çok lazım olan şey birlik ve beraberliktir. Bunun için gayret etmek gerekir. Türkiye’yi bölmenin, kutuplara ayırmanın manası yoktur.

EVREN'İ İPEKÇİ AİLESİ ÜZDÜ
Bu arada dünkü duruşmaya sağlık sorunları nedeniyle katılmayan Kenan Evren'i, 12 Eylül’den önce öldürülen gazeteci-yazar Abdi İpekçi’nin ailesinin dilekçe vererek davaya müdahil olması üzdü.

Kemal Göktaş - Deniz Güçer imzalı Vatan gazetesi haberinde, GATA’da tedavisi süren Evren’in yakın çevresine müdahillik taleplerini değerlendirirken, “Beni en çok Abdi Bey’in ailesinin verdiği müdahillik dilekçesi üzdü” dediği öğrenildi.

Ayrıva Evren’in GATA’daki odasında, Adliye önünden canlı yayın yapan kanalları takip ettiği öğrenildi. Kenan Evren’e duruşmayla ilgili bilgileri, duruşmanın ilk bölümüne katılan damadı Erkan Gürvit'in verdiği, Gürvit’in daha sonra da GATA’ya giderek duruşma salonunda yaşananları Evren’e aktardığı kaydedildi. 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BABALARIN SULTANI 5 Nisan 2012 Perşembe 11:18

DNA Testi bile istemiyorum,BABA' Bu yorumunla milyonlarca İNSAN duygusunu tutamamıştır,DEVLET ve MİLLETİN Kalıcılığı,SİYASETİN Gidici ve Geliciliğini ne kadar güzel özetlemiş,TÜRK MİLLET'inin,BAĞRINDAN ÇIKAN LİDER olduğunu göstermiştir.Yani,KİNDAR...DİNDAR..TÜRK..KÜRT,LAZ...CERKEZ..GÖÇMEN..BOŞNAK..ALEVİ...SÜNNİ...Ayrımı yok..ULUSAL KİMLİK TEK ve TÜRK MİLLETİNE, SİYASETEN GEÇMİŞLE HESAPLAŞMAYA GEREK YOKTUR demiş,"ÖMRÜN UZUN"Olsunki TECRÜBENDEN Faylanananlar çok olsun.Saygılar..

Yorumu oyla      13      5  
AHMET NEVZAT GÜVEN 5 Nisan 2012 Perşembe 10:13

İŞTE DEMOKRAT ADAM BUDUR.DAHA ÖNCELERİ "MORRISON SÜLEYMEN"DİYE Tİ'YE ALINAN DEMİREL,ASLINDA ABD EMPERYALİZMİNİN BOY HEDEFİNDE İDİ.ÇÜNKÜ O ÜLKESİNİ KALKINDIRMAYA ÇALIŞIYORDU.ABD BUNDAN RAHATSIZDI.İNCİRLİK ÜSSÜNE ONUN DÖNEMİNDE EL KONULMUŞTU.12 EYLÜL ONU TASFİYE EDEREK,KENDİSİNE KÖLE OLACAK BİR SİSTEMİN TEMELLERİNİ ATMIŞ OLDU.DEMİREL BÜYÜK ADAMDIR.BENİM BABAM KÜÇÜK BİR MEMUR OLDUĞU HALDE,ONUN DÖNEMİNDE 6 ÇOCUĞUNUDA ÜNİVERSİTEDE OKUTABİLMİŞTİR.EMEKLİ İKRAMİYESİ İLE 1 EV VE 1 ARABA ALABİLMİŞTİ.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'12 Eylül davasına müdahil olmak hakkımız'
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın "12 Eylül davasına CHP niye ...
Dışişleri Bakanlığı İran'dan izahat istedi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Meclis Başkanı Ali Laricani'nin ...
İddianame dürüstlük belgesidir!
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel,"İddianame Sayın Kocaoğlu'nun ne ...
 
AK Gençler sosyal projelerle sahada...
AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları, teşkilat çalışmalarının yanı sıra sosyal ...
CHP'li Susam: Bakanlık üzülme makama değil!
CHP’li Susam son enerji zamlarına üzüldüğünü söyleyen Enerji Bakanına ...
'Eti tırnaktan ayırmaya kimsenin gücü yetmez'
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, son günlerde Alevi vatandaşların ...
 
Erdoğan'dan 'Adıyaman'da CHP tahriği' iması
Başbakan Erdoğan, Kahramanmaraş, Çorum ve Sivas'ı hatırlattıktan sonra ...
Balbay: Kocaoğlu değil İzmir yargılanıyor!
İkinci Ergenekon Davası’nın tutuklu sanığı CHP İzmir Milletvekili Mustafa ...
CHP'de Bayır'a ilk rakip Kavalar
CHP İzmir’de, 3 Haziran’da yapılacak il kongresi öncesi adaylar ortaya çıkmaya başladı.
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva