HABERLER>EKONOMİ
25 Aralık 2015 Cuma - 14:23

'Asma Bahçeler'in mimarı Tanyer’le A’dan Z’ye dönüşüm!

Asma Bahçeler Projesi’yle dikkat çeken Tanyer İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer firmanın dünü ve bugünün ve kentsel dönüşümü anlattı.

 Asma Bahçeler in mimarı Tanyer’le A’dan Z’ye dönüşüm!

Narlıdere'deki konut projeleriyle dikkat çeken ve Asma Bahçeler Projesini de tamamlayan Tanyer İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer ile firmanın geçmişten bugüne gerçekleştirdiği çalışmaları, İzmir'deki gayrimenkul sektörünü, geleceğe dair beklentilerini ve kentsel dönüşümü anlattı…
 


Türkiye'de her yıl 600 bin yeni konut ihtiyacının olduğunu biliyoruz. İzmir'de konut açığı var mı? Talepler ne seviyede?
 
- MÜNİR TANYER: Türkiye'de yaşanan konut açığına paralel olarak İzmir'de de bu ihtiyaç geçerliliğini koruyor. İzmir yurtçapında ilgi gören ve göç alan bir yapıya sahip. Bu anlamda İzmir'de konut satışı alanında talep hiç azalmıyor. Şu anda mevcut konut stoğu yeterli değil, İzmir'de konut açığı sürüyor. İnsanlar artık daha bilinçli. Fiyat kalite orantısına daha çok dikkat ediyor. Konut üreten müteahhitler de bu durumun farkında.
 
İzmir'in göç aldığını söylediniz. Bunun başlıca nedenleri sizce nedir?
 
- MÜNİR TANYER: İzmir, geçmişten beri gözde bir kent oldu ve nitelikli göç alıyor. Bu anlamda parlayan bir yıldız. Gerek iklimi, gerek insanının yapısı ve yaşam kalitesiyle İzmir bir çekim merkezi konumunda. İzmir'de yeni yapılacak konutların satışlarının da sürekli olacağını düşünüyorum, İzmir cazibesi yüksek bir kent. Yalnız, burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Kenti inşa edereken planlı ve düzenli hareket edilmeli. Öncelikle kentin altyapı sorunları çözülmeli. Gelecek kuşaklara, daha yaşanabilir bir kent bırakmamız gerekiyor. Bu konuda insanı ve yaşamı merkeze alan, çocuklarımızın geleceğine yönelik projeler üretelim istiyoruz.
 
İnsanlar artık kendi kullanımlarının yanında yatırım amaçlı da ev satın alıyorlar. Gayrimenkul bir yatırım aracı olarak önümüzdeki günlerde de tercih edilecek mi?
 
- MÜNİR TANYER: Gayrimenkulün önümüzdeki dönemde çok daha fazla prim yapacağını öngörüyorum. Diğer yatırım araçları, gayrimenkul kadar kazandıramaz. Yatırım yapmak isteyenler önümüzdeki yıl, bu düşüncelerimizin ne kadar doğru olduğunu görecekler. Artan girdi maliyetleri müteahhitleri zorluyor ve konut fiyatlarında yakın zamanda artış olacak. Eğer konut ihtiyacı olan varsa bu dönemde yılbaşına kadar ev almalarını tavsiye ederim.
 
- Tanyer İnşaat olarak uzun yıllardır sektördesiniz. Konut ağırlıklı projeler yapıyorsunuz. Bu projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?


 
- MÜNİR TANYER: Sektörde 22 yılı geride bıraktık. Projelerimizi Narlıdere'de yaşama geçridik. Narlıdere'yi seviyoruz. Altınvadi, Altınova, Mavi Su ve Asma Bahçeler konut projelerimizle mimari ve doğanın güzelliklerini insanlara bir arada sunmaya çalıştık. Altyapı ve çevre düzenlemesinin hızla tamamlandığı Asma Bahçeler'de temmuzdan itibaren yaşam başladı. Asma Bahçeler gibi zorluk derecesi yüksek bir projenin tamamlanması bizim için çok önemliydi. Doğaya ve zemine özen gösterdik. Kazıkların yapılması, hazırlanması ve belli düzeye ulaşarak sağlamlaşmasını bekledik. Bizim için güvenlik her şeyden önce geliyor. İnsanların hayal ettiği bir yaşamı sürdürebiliyor olması ve çocukların mutlu olduğunu görmek bizlere gurur veriyor.
 
- Asma Bahçeler mimarisiyle dikkat çeken bir proje. Bu projeye nasıl karar verdiniz? Projenin özellikleri nelerdir?
 
- MÜNİR TANYER: Asma Bahçeler, gerçekten de benzerine zor rastlanır bir proje. Bir yamaç üzerine inşa edilen ve bahçeli evlerden oluşan projemiz, bir evin çatısının diğerinin bahçesi olması mantığıyla yaratılmış kotlardan oluşuyor. Dağ ve deniz manzarasına sahip Asma Bahçeler, 18 bin metrekare alan üzerinde 32 villa ve 66 apartman dairesi olmak üzere; 1+1, 2+1, 3+1 tiplerinde toplam 98 konuttan oluşuyor. Tüm evlerin önü açık. Ev sahipleri eşsiz dağ ve deniz manzarasıyla iç içe yaşıyor. Her daire ortalama 150 metrekarelik özel bir bahçeye sahip. Bu projede alanında isim yapmış peyzaj mimarlarıyla çalışıyoruz. Projemiz ise M artı D Mimarlık'tan Metin Kılıç ve Dürrin Süer imzasını taşıyor.
 
- Asma Bahçeler'in en güzel özelliklerinden biri de doğayla iç içe olması herhalde?
 
- MÜNİR TANYER: Şehir merkezinde, gürültü ve hava kirliliği nedeniyle yaşam giderek zorlaştı. Kentsel yoğunluğun ve trafiğin artmasıyla İzmir'deki hava kalitesi de azaldı. Asma Bahçeler'de hava kalitesinin ölçümlenmesi için 9 Eylül Üniversitesi tarafından 30 gün boyunca dört farklı noktadan kükürtdioksit ve azotdioksit verileri alındı ve şehir merkezindeki verilerle karşılaştırıldı.
 
Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı genelgesiyle yenilenen sınır değerlerinin çok altında olduğu belirlendi. İnsanların bir ömrünü geçirdiği konutların mimarisi ve dayanıklılığı kadar temiz havaya da sahip olması gerek.
 
Kent merkezinde kirli havayı ister istemez soluyoruz. Bu durum çocukları daha da olumsuz etkiliyor. İnsanların yaşamlarını sürdürdüğü, en kıymetli yakınlarına bıraktığı evlerin sağlıklı ve temiz havasıyla bir bütün olması gerekiyor. Çünkü sağlık her şeyden önemli ve en temel hakkımız. 22 yıldır inşaat yaptığımız bu bölgede konutlarımızın havası ve doğayla beraber sakin ortamı, mimari konseptimizle bir bütün olarak çok iddialıyız.
 
- Gündemde olan bir diğer konu da kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşüm konusunun gerekliliği herkes tarafından kabul ediliyor; fakat bir türlü yaşama geçirilemiyor. Görüşleriniz nelerdir?
 
MÜNİR TANYER: İzmir'de kentsel dönüşüm konusu, gerek yeni arsa üretilememesi, gerek mevcut bina stoğunun yaşlı olması, gerekse de deprem kuşağında yer alması gibi nedenlerle diğer illere göre daha büyük önem taşıyor. İzmir'deki mevcut şehir yapısı, yüzünü batıya dönmüş ve Akdeniz yıldızı olmaya aday bir kente yakışmıyor. Bu nedenle kentsel dönüşüm projeleri kapsamında ilçe belediye başkanlarının bölgesini ada bazında planlaması gerekiyor.
 
Kentsel dönüşüm yalnızca devlet eliyle yapılacak bir uygulama olamaz. İnşaatlar, mutlaka bölgenin ihtiyacına doğru cevap verecek planlamalarla yapılmalı. Bu konuda İzmirli müteahhitler, gerek deneyim ve gerekse de insan kaynağı olarak bu önemli dönüşüm sürecine hazır. İzmirli müteahhitlerin, kentsel dönüşümde büyük rol oynaması lazım. Kentsel dönüşümü gerçekleştirirken, vatandaş, müteahhit ve belediyenin aynı anda faydalanacağı bir formül uygulanması gerekli. Kentsel dönüşümle, bina yenileme farklı şeylerdir. Otopark ve yeşil alanlara çözüm olacak projelerin yaşama geçirilmesi önem taşıyor.

 
Umuda yolculukta korkunç rapor: 24 günde...
 
Aydın Menderes ölümünün 4.yılında memleketinde anıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOMA borsada çakıldı: Hisselerde büyük kayıp
TOMA üreticisi olarak bilinen Katmerciler'de şirketin çoğunluk hissesini ...
Vatandaşa yeni yıl öncesi vergi şoku!
Yeni yıl öncesi, apartmanlarına sonradan doğalgaz bağlatan vatandaşlara ...
IF Wedding'in tasarım yarışmasına rekor katılım!
Geçtiğimiz yıl 240 tasarımın yarıştığı IF Wedding Fashion İzmir Fuarı, ...
 
Yeni yılda vergi ve harç bedelleri ne kadar olacak?
2016 yılında ödenecek vergi ve harç bedelleri netleşti. Buna göre en düşük ...
SGK'dan prim erteleme kararı
Şırnak ve Hakkari'nin tamamı, Siirt'in Eruh, Mardin'in Nusaybin, Derik ...
Bankalara siber saldırı
14 Aralık'tan itibaren yoğunlaşan siber saldırı nedeniyle bugün bankaların ...
 
Tarım sektörünün devleri İzmir'de buluşuyor
11-14 Şubat tarihlerinde düzenlenecek, 11. Uluslararası Tarım, Sera ve ...
Rus turist kaybına 'alternatif pazar' çözümü
TÜRSAB Başkanı Ulusoy, Rus turist kaybının telafisi için Avrupa ülkelerine ...
Bakan açıkladı: Kredi kartı aidatı ve dosya masrafı...
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, kredi kartı aidatını ve dosya ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva