HABERLER>EKONOMİ
5 Aralık 2012 Çarşamba - 10:35

'Akademik balık sosisi' yatırımcı bekliyor

Balık etinden alternatif ürünler elde etmek için kolları sıvayan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. M. Tolga Dinçer, patentini aldığı ‘Balık Sosisleri’ ile her yaştan insanın tüketmesi gereken balık etine farklı bir çözüm getiriyor.

 Akademik balık sosisi  yatırımcı bekliyor

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Deniz ürünleri konusunda önemli kaynaklara sahip olan Türkiye’de kişi başına düşen balık tüketimi henüz istenilen seviyede değilken; balık etini içeren alternatif ürünler tüketim miktarını artırmayı hedefliyor. Balık etinden alternatif ürünler elde etmek için kolları sıvayan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. M. Tolga Dinçer, patentini aldığı ‘Balık Sosisleri’ ile her yaştan insanın tüketmesi gereken balık etine farklı bir çözüm getiriyor.

Projesinin kendi doktora tezi olduğunu belirten Dinçer, “Bu projemi Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Çaklı hocamızla birlikte doktora tezimde ele aldım. Amacım, deniz ürünlerini kullanarak bir ürün yapmak vardı. Böylece 2004-2008 yılları arasında devam eden doktoramda bu konuyu ele aldım” diye konuştu.

Sağlıklı bir ürün oluşturmak için çalıştığını aktaran Dinçer, “Proje boyunca, balık etinden sosis üretimi, bunun kalite ve raf ömrü, ürünün pazarlama şansı gibi birçok konuyu ele aldık. Böylece 7-8 ayrı fonksiyonla sağlıklı bir ürün oluşturmaya çalıştık. Çıkış noktam şuydu: Türkiye’deki balık tüketimini alternatif ürünlerle artırmak. Çünkü ülke olarak balık yemiyoruz. Bunu istatistikler de doğruluyor. Türkiye’de kişi başına balık tüketimi 7.5 kilogramken; bu rakam Avrupa’da 25, Japonya’da ise 50-60 kilograma kadar çıkıyor. Dolayısıyla, doktoramı hazırlarken bu durumu göz önüne aldım” dedi.

Balık etinde bulunan ‘Omega-3’e dikkat çeken Dinçer, “Her yaşta insanın ve özellikle de gelişme çağındaki çocukların bunu alması gerekiyor. İleri yaşlarda görülen Alzheimer hastalığı için de önleyici maddelerden birisi. Bu nedenle biz en azından haftada en az iki ya da üç kere balık etinin tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Bu sloganı kullanarak da yıllardır sektörü geliştirmeye ve iç talebi artırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
 
YENİ BİR ÜRÜN
Doktora tezinden sonra yaptıkları çalışmalarla patentini aldıkları ‘balık sosisi’ ile ilgili bilgi veren Dinçer, “Aslında sosisin, son yıllarda genel olarak kötü bir imajı oluşmaya başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sosisle ilgili planları ön plana çıkardı. Her çocuk sosis yemek istiyor ama annesi, kimyasal katkıdan ve içindeki maddeler den dolayı bunu engelliyor. Biz de dedik ki, sağlıklı bir ürün yapalım. Zaten balık sağlıklı bir ürün ve yenmesi gerekiyor. Bunu yaparken de ‘balık etini çeşitli işlemlerden geçirerek sosis formuna dönüştürelim’ istedik. Böylece hem sağlıklı beslenmeye bir katkımız oldu hem de su ürünleri sektöründe yeni bir ürünü piyasaya çıkarmış olduk” ifadesinde bulundu.
 
YÜZDE 67’Sİ BALIK
Her yaştan insanın bu ürünü rahatlıkla tüketilebileceğini vurgulayan Dinçer, “Çünkü bu sosis tamamen kılçıksız balık etinden üretiliyor. Burada kullanılan etin oranı ise yüzde 67. Daha önce de bununla ilgili bilimsel çalışmalar yapılmış ancak Türk Standartları Enstitüsü’ne girmemiş. Yani böyle bir ürün yok. Yurtdışında bizim ürünümüze benzer bir ürün de yok. Bu ürün insanımızın alışmış olduğu sosislerinin formülasyonu üzerinden, balık eti ve baharatların karışımıyla ortaya çıkartılmış bir ürün. Ayrıca bu sosisin yüzde 15 su, yüzde 10’u yağ ve kalanı da baharat ve doğal katkı maddelerinden oluşuyor” diye konuştu
 
SOSİSTE ATIK MADDE KULLANAMAZSINIZ
Dana ve tavuk sosislerinde her türlü sakatatın kullanılabildiğini açıklayan Dinçer, “İlgili mevzuatta diyor ki, sosisin 67’si et ürünü olmalıdır. Üretici firma satışını yaptığı sosislerde yüzde 10 birinci sınıf et kullanırken, kalanı danadan elde edilmiş yan ürünler kullanabilir. Halkın bilinçlenmesi gereken bir nokta var. Bu ve benzeri ürünlerin hepsi pastörize edilmiş ürünler. Bunda bir sıkıntı yok. Ama kaliteli mi? Piyasada 15 TL’ye de satılan sosis de var 5 TL’ye de... Eskiden dana sosisinin içine tavuk eti de koyuluyordu. Yeni yasa bunu engelledi. Eğer piliç sosis kullanıyorsanız dana etini buraya koyamıyorsunuz. İş bu şekilde değişti. Aslında bir anlamda projemiz için de güzel bir destek oldu. Çünkü balığın iç organlarını burada kullanamazsınız. Kullanacağınız zaten etidir” diye konuştu.
 
YATIRIM MALİYETİ 50 BİN TL
Bugüne kadar mezgit ve alabalık gibi türlerden balık sosisi imal ettiklerini aktaran Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlar ekonomik değeri olan balıklar. Alternatif olarak, piyasada ekonomik değeri düşük olan ya da satılamayan her türlü balıktan bu sosisler yapılabilir. Hatta denizden çıkan her ürünü buna ekleyerek yapabilirsiniz. Dolayısıyla balık sosisleri güvenli ve kaliteli bir ürün. Projemizin patentini aldık. Ticari anlamda bu alanda bunu değerlendirmek isteyen olursa yaklaşık 50 bin TL’lik bir yatırım maliyeti bulunuyor. Günlük üretim miktarıyla da önemli bir gelir kaynağı olabilir.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cevat ILGAZ 5 Aralık 2012 Çarşamba 11:33

Anlaşılan Genetiği değiştirilmiş,hormonlu,antibiyotik-lii,algisitli denizde 4 yılda 450-500 gram gelen ama çiftliklerde 6 ayda bu aşamalara getirilmiş vitaminlerle beslenmiş adına gerçeğine benzemeyen ama çipura ya da levrek denmiş Endüstri balıklarının şimdi de çocuklarımıza farklı yönlerde yedirilmek istenen bu balıkların şimdide ne yazık ki patentini bir bilim insanının aldığı çok acı bir durum.Bu balıları çocuklarımıza yedirmeyelim ve yedirtmeyelim.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muhabirler yarışıyor: En hızlı kim olacak?
Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan ‘EMD İzmir 2.Parmaklar Yarışıyor’ yarışması ...
Arslan Mobilya'dan yeni evleneceklere kaçırılmayacak fırsat
Arslan Mobilya, yuva kurmaya hazırlanan genç çiftlere yönelik inanılmaz ...
Doğan’dan EGİAD yönetimine ‘destek’ sözü
Geçtiğimiz cumartesi gerçekleştirilen Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD)’ın ...
 
TÜİK ‘17 dakika erken veriyi’ açıkladı
TÜİK, istatistik tablolarında bir kısım enflasyon verisinin saat 10.00'dan ...
Tetra Pak ‘Çevre’ ile 50 bin öğrenciye ulaşacak
40. yılını kutlayan Tetra Pak, sosyal sorumluluk projesi kapsamında 2004 ...
İTO’da ödül krizi: Oda yine iki parça!
İzmir Ticaret Odası (İTO) tarafından her yıl bir kişi ya da kuruma verilen ...
 
Travel Turkey İzmir için geri sayım başladı
6 – 9 Aralık 2012 tarihleri arasında düzenlenecek TRAVEL TURKEY İZMİR ...
Ve İzmir'in 'hayati' dosyası BIE'de...
EXPO 2020’ye aday olan İzmir, zorlu yarışta son dönemece girdi. 656 sayfalık ...
İZFAŞ Ekoloji Fuar'ı için vites yükseltti
İzmir Organik Ürünler Fuarı, 16 – 19 Mayıs 2013 tarihleri arasında İzmir ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva