HABERLER>EKONOMİ
4 Aralık 2012 Salı - 14:19

Tetra Pak ‘Çevre’ ile 50 bin öğrenciye ulaşacak

40. yılını kutlayan Tetra Pak, sosyal sorumluluk projesi kapsamında 2004 yılından bu yana sürdürdüğü ve 2011’de yenilediği ‘Küçük Şeyler Doğayı Yeniliyor’ projesi ile 2013 sonuna kadar 50 bin öğrenciye ulaşmaya hedefliyor.

Tetra Pak ‘Çevre’ ile 50 bin öğrenciye ulaşacak

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Doğal kaynakların verimli kullanılması, geri dönüştürülebilir atık maddelerin yeniden değerlendirilmesi gibi konularda öğrencileri bilgilendirmek için kolları sıvayan Tetra Pak, ‘Küçük Şeyler Doğayı Yeniliyor’ projesi ile Türkiye genelinde 50 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.

Dünyanın gıda işleme ve paketleme çözümleri konusunda dünyanın önde gelen firmalarından biri olan Tetra Pak, 2004 yılından bu yana sürdürdüğü ve 2011’de yenilediği proje ile geçtiğimiz yıla kadar 1 milyon öğrenciye ulaştı. Daha sonra Boğaziçi Üniversitesi’nin katkılarıyla yeniden şekillenen proje ile 2013 yılı sonuna kadar 50 bin öğrenciye eğitimler vermeyi planlayan Tetra Pak, İzmir’de ise 20 bin öğrenciye ulaşmayı planlıyor.

Swissotel’de düzenlenen toplantıda projeleri hakkında bilgi veren Tetra Pak Bölge Geri Dönüşüm Yöneticisi Ferid Ekmekcioğlu, amaçlarının doğal kaynakların verimli kullanılması ve temel geri dönüşümle ilgili bilgileri çocuklara aktarmak olduğunu söyledi.

Ekmekçioğlu, “Küçük Şeyler Doğayı Yeniler projesi sayesinde çocuklarımıza geri dönüşümü ve önemini uygulamalı olarak anlatıyoruz. Proje için iki karakter yarattık; Kaşif ve Yaprak… Bu iki sevimli arı, çocukların çevreye ve geri dönüşüme yönelik merak ettiği sorulara yine çocukların anlayacağı bir dille yanıt veriyor. Eğitimlerimizde uzman eğitmenlerle çalışıyoruz. Okullara geri dönüşümü uygulamalı olarak anlatabileceğimiz geri dönüşüm setini kuruyoruz. Çocuklar içtikleri meyve suyu veya süt kutusunu öğretmenleriyle birlikte kâğıda dönüştürüyor” diye konuştu.
 
Ekmekcioğlu, 4 ana konuda öğrencilere mesaj verdiklerini belirterek, “Bunlar doğal kaynakların verimli kullanılması, yenilenebilir ve yenilenemeye kaynakların ayrılması, atıkların ayrı biriktirilmesi ve temel geri dönüşüm konularındaki bilgileri içeriyor. Yaptığımız eğitimlerde, öğrencilerin bu konuda istekli ve heyecanlı olduğunu görüyoruz” ifadesinde bulundu.
 
 
AMBALAJLARIN YÜZDE 62’Sİ GERİ DÖNÜŞÜME
Türkiye’de kullanılan ambalajların belli bir kısmının geri dönüştürüldüğünü bilgisini veren Ekmekcioğlu, “Bizim müşterilerimizin kullandığı ambalajların yüzde 62’si 2011 yılı sonu itibariyle geri dönüşüme gidiyor. Biz, yaklaşık 55 bin ton ambalaj malzemesi sevk etmişiz ve bunun 33 bin tonu geri dönüştürülmüş. Aslında bu rakam, yasal limitlerde yer alıyor. Çünkü, mevzuat ambalaj kullanıcılarına ‘Bunun yüzde 39’unu toplamakla yükümlüsün’ diyor. Bu sene bu oran yüzde 40 olacak. Dolayısıyla bizim hedeflerimiz de daha yüksek” şeklinde konuştu.
Konuyla ilgili Avrupa Birliği (AB) direktiflerinin 2008 yılında değiştirildiğini aktaran Ekmekcioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu geri dönüşüm oranının alt sınırı olduğu gibi üst sınırları da bulunuyor. Bu rakamda, ambalajın doğada bıraktığı ayak izinden yola çıkarak hazırlanıyor. Mesela bu direktife göre üst sınır yüzde 80. Çünkü, bunun üzerinde çıktığınız zaman yakıt da dahil olmak üzere birçok konuda verimli olamıyorsunuz.”
 
HEDEF YÜZDE 70
Tetra Pak’ın geleceğe ilişkin hedeflerinden de bahseden Ekmekcioğlu, “İş planlarımızı ve hedeflerimizi 2010 yılında yeniden gözden geçirdik ve 2020 yılı hedeflerini belirledik. Üretimle birlikte geri dönüşecek malzemeyle ilgili hedeflerimizi güncelledik. Buna göre; Türkiye’de 2020 yılı için Tetra Pak içecek kartonlarının yüzde 70’ının geri dönüştürülmesi hedeflendi. Tetra Pak İsveç firması olduğu için, çevrenin yaşam tarzının içinde olan bir konu olduğu düşünülüyor. O nedenle tasarım aşamasından başlayarak, ambalaj makinesi tasarlamaya kadar çevre konusuna özel önem gösteriyoruz. Örneğin, bundan yirmi yıl önce kullandığımız makinelerde yüzde 96 oranında bir enerji tasarrufu sağladık. Bu çok önemli bir rakam” dedi.

Dünyadaki kağıt üreticilerin belli sınırlar içinde üretim yapmaları gerektiğini vurgulayan Ekmekcioğlu, bu sınırların çok sıkı şekilde denetlendiğini söyledi. Denetim yapan kuruluşlardan birisinin de Forest Stewochip Counsul (FSC) olduğunu aktaran Ekmekcioğlu, “Üretimi yapan firmalarda olduğu kadar, buradan alınan ürünleri kullananlar da sıkı bir şekilde denetleniyor. Biz de bunlardan birisiyiz. Bir süre önce FSC belgesini aldık. Türkiye’deki bazı markalarda da artık bu damgaları görüyoruz. Bundan sonra daha da çok göreceğiz” ifadesinde bulundu.
 
SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAK
Tetra Pak Türkiye ve Kafkaslar Pazarlama Direktörü Verda Telyaz ise konuşmasında kurumsal vatandaş sorumluluğuyla bugüne kadar pek çok projeye imza attıklarını bildirdi.  Projelerin sürdürülebilir olmasına özellikle dikkat ettiklerini kaydeden Telyaz, “Tetra Pak olarak sosyal sorumluluk konularında önceliğimizi eğitim, çevre ve gıda güvenliği konularına veriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz projelerle, kamu - özel sektör ve sivil toplumun bir amaç etrafında toplanmasını ve toplumun genel çıkarlarını geliştirerek korumayı hedefliyoruz” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTO’da ödül krizi: Oda yine iki parça!
İzmir Ticaret Odası (İTO) tarafından her yıl bir kişi ya da kuruma verilen ...
Travel Turkey İzmir için geri sayım başladı
6 – 9 Aralık 2012 tarihleri arasında düzenlenecek TRAVEL TURKEY İZMİR ...
Ve İzmir'in 'hayati' dosyası BIE'de...
EXPO 2020’ye aday olan İzmir, zorlu yarışta son dönemece girdi. 656 sayfalık ...
 
İZFAŞ Ekoloji Fuar'ı için vites yükseltti
İzmir Organik Ürünler Fuarı, 16 – 19 Mayıs 2013 tarihleri arasında İzmir ...
Enflasyonda Kasım sevinci: Yılın en düşüğünde…
Enflasyon Kasım ayında gıdadaki düşüşün etkisiyle TÜFE'de yüzde 0.38'le ...
EGİAD’ta kadın devrimi: Yeni başkan ‘fotoda’ Seda Kaya
Ege Genç İşadamları Derneği(EGİAD)'ın bugün yapılan olağan genel kurulunda, ...
 
İhracatta Kasım sevinci
Kasım ayı ihracatı yüzde 20 arttı, 12 milyar 772 milyon dolar oldu. AB ...
TÜGİAD Ege'de şubeleşmek istiyor
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), merkezi İzmir olmak üzere Ege ...
EBSO’dan ‘elektronik’ çek önerisi
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, elektronik ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva