HABERLER>SAĞLIK
8 Temmuz 2013 Pazartesi - 12:31

'12 bin eczacı yoksulluk sınırının altında"

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Tunten Saydan, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) alınan Haziran 2013 fiyatlarına göre Türkiye'de 12 bin eczanenin yoksulluk sınırının altında olduğunu açıkladı.

 12 bin eczacı yoksulluk sınırının altında

ANKARA - Eczacı Tunten Saydan, TUİK araştırmasında, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırınin 1800 lira 98 kuruş olarak hesaplandığını, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin ise 3 bin 610 lira 84 Kuruş olarak belirlendiğini hatırlattı.

Nurten Saydan, TEİS'in yaptığı araştırmada ise 2012 yılı verilerine göre Türkiye genelinde 24 bin 309 adet eczane olduğunu, bu eczanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu ile yaptığı sözleşmeye göre yapılan sınıflandırmada birinci kategoriye giren eczanelerden aylık 0-50 bin TL arasında satış hasılatı yapan eczane sayısının toplam 12 bin olduğunu, bu eczanelerin eczacı karlılıklarıyla dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin altında kaldığını, eczane masraflarını düştükten sonra kalan karlılıklarıyla da tek kişilik yoksulluk sınırının altında kaldığını belirledi.

Eczacıların kamuya yapmış olduğu iskonto oranlarının değiştirilmesi ve reçete başı almış oldukları 25 kuruşluk hizmet bedelinin daha makul bir seviyeye yükseltilmesi ve reçete başı meslek hakkı uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiği belirtilen raporda, sağlık hizmeti sunan 24 bin eczacının hizmetlerini daha sağlıklı ortamda sunmalarının devamının sağlanması için ekonomik sorunlarının ortadan kaldırılması gerektiği belirtildi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan TEİS Başkanı Eczacı Nurten Saydan, eczacıların bulunduğu bu kötü ekonomik durumun bir an önce iyileştirilmesi gerektiğini, bunun için de sağlık bakanlığı'nın ve SGK'nın eczane ekonomileri ile ilgili feryatlara artık kulak vermesi gerektiğini belirtti. Saydan'ın açıklaması şöyle sürdürdü:

'YÜZDE 10'U AYLIK 1000 TL GELİR ELDE EDİYOR'
"Yaptığımız hesaplamalara göre Türkiye'deki 12 bin eczanemizin aylık geliri 0-1500 lira arasında değişiyor. Eczacılarımızın yaklaşık yüzde 10'u aylık ortalama Bin TL gelir elde ediyor ki bu tek kişinin yoksulluk sınırının altındadır. Diğer taraftan son dört yılda TÜFE enflasyon artış oranının TÜİK verilerine göre toplamda yüzde 33 civarı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ilaç sektörü ve eczane ekonomileri enflasyon karşısında yüzde 40'a yakın bir oranda erimiş ve ezilmiştir" dedi.

Eczanesinde sağlık hizmeti sunmak için eczacı meslektaşının uzun bir eğitimden sonra sermaye koyarak eczane açtığını belirten Saydan, "istihdam oluşturuyor, vergi veriyor, yanında işçi çalıştırıyor. Kısacası çok ciddi anlamda hem maddi yatırım yapıyor, hem de fiili olarak bilgisini de katarak çalışıyor ama bunun karşılığında insanca yaşamasını sağlayacak asgari geliri elde edemiyor. Diğer taraftan ekonomik kayıplarını telafi edebilmek için birikimlerini eczanelerine sermaye olarak katan eczacıların birikimlerinin de bitmesi nedeniyle eczacıların kredi kullanımı 2005 yılından bu yana 14 kat artarak çok yüksek oranlara çıkmış olup, bankalar hariç Türk Eczacıları Birliği Yardımlaşma Sandığı'ndan eczacıların yaklaşık yüzde 70'i (16 bin 448 eczacı) kredi kullanmış durumdadır" dedi.

Eczane ekonomilerinin ciddi anlamda alarm vermeye başladığını da belirten Saydan, "Bu konu ile ilgili Ekonomi Koordinasyon Kurulu başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ciddi adımlar atması , eczacıların kamuya yapmış olduğu iskonto oranlarının değiştirilmesi, reçete başı almış oldukları 25 kuruşluk hizmet bedelinin daha makul bir seviyeye yükseltilmesi ve reçete başı meslek hakkı uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Son 8 yıldır karsız, hatta zararına çalışan eczanelerden ilaç ve eczacılık hizmeti alınmasını sağlayan yetkililer bilmelidir ki iflas edip kapanan eczanelerden ilaç ve eczacılık hizmeti alınması mümkün değildir" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de gönüllü gıda denetimi çağrısı: Alo 174
İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Ramazan ayı öncesi ...
Ramazan'da sağlıklı beslenme, iftar ve sahur önerileri
Sağlık Bakanlığı'ndan yarın gece kalkılacak ilk sahur öncesi oruç tutacaklara ...
Uyuşturucuda yeni tuzak: Hastane önü torbacıları!
Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu (UBAM) ...
 
İzmir'de mucize nakil: Kuzey yeniden doğdu
Mersinli iki çocuklu 32 yaşındaki Aynur ile 36 yaşındaki Ali Tayfun Araboğa ...
AIDS tedavisinde yeni umut
HIV taşıyıcısı iki hastaya yapılan ilik naklinin ardından hastaların hücrelerinde ...
Bilim: Düzenli seks 7 yaş gençleştiriyor
Araştırmacılar, düzenli bir cinsel hayatın insanları yedi yıl gençleştirdiğini öne sürdü.
 
İzmir’de obeziteyle savaşta altın günü baskınları dönemi!
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü obeziteyle mücadelede ikinci adım olarak ...
Oruç için en kritik uyarı: Nasıl beslenmeli?
Ramazan’ın başlamasına sayılı günler kala doktorlar, diyetisyenler yazılı ...
Kanser tedavisinde yeni umut
Amerika'da yaşayan Türk Profesör Hayat Önyüksel, kanser tedavisinde çığır ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva