HABERLER>SAĞLIK
5 Temmuz 2013 Cuma - 11:10

Oruç için en kritik uyarı: Nasıl beslenmeli?

Ramazan’ın başlamasına sayılı günler kala doktorlar, diyetisyenler yazılı ve görsel basın aracılığıyla uzun ve sıcak günlerde oruç tutarken sağlık sorunları yaşanmaması için çeşitli uyarılarında bulundu. Diyet Uzmanı Seda Uşarer, gün boyu açlık çekmemek için sahurda yapılan beslenme hatalarına dikkat çekti. Uşarer, "Bilinenin aksine hamur işleri, ekmek, gözleme, börek, makarna gibi besinler hem çabuk acıktırır hem de mide rahatsızlarına yol açabilirler. Gün içerisinde kan şekerinin düşmesini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek besinler tüketilmeli" dedi.

Oruç için en kritik uyarı: Nasıl beslenmeli?

İZMİR - Kent Hastanesi Diyet Uzmanı Uşarer, ilk sahura kalkılacak 8 Temmuz Pazartesi gecesiyle birlikte bir ay boyunca beslenme alışkanlıklarının değişeceğini, normalde 4- 5 olan öğün sayısının 2’ye düşeceğini hatırlattı. Açlık korkusu ile aşırı yemek tüketiminin, yüksek kalorili besinlerin yenilmesinin 'kilo aldırma' riskine de dikkat çeken Uşarer, şu uyarılarda bulundu: "Ramazanda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta sıvı tüketimidir. Açlık süresinin 16 - 17 saat olması sebebiyle besinler ile birlikte sıvı alımında da azalma olmaktadır. Bunun için iftardan sahura kadar olan sürede bol miktarda sıvı alınmalıdır. Hipo / hiperglisemiyi ve kalori alımını önlemek için olabildiğince meyve sularından, kolalı içeceklerden kaçınılmalıdır. Özellikle yağlı kızartılmış yemeklerden mümkün olduğunca uzak durmak gereklidir. Oruç tutarken sahur, iftar ve tek ara öğün olmak üzere 3 öğün beslenmek önemlidir. Gün boyu açlığı engelleyecek olan öğün sahur olduğu için mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahurda doygunluk sağlaması amacı ile çorba tüketilebilir. Bilinenin aksine, hamur işleri, ekmek, gözleme, börek, makarna gibi besinler hem çabuk acıktırır hem de mide rahatsızlarına yol açabilirler. Bunun için sahurda beyaz peynir, haşlanmış yumurta, ceviz, kavrulmamış fındık / badem, domates, salatalık gibi sebzeler, esmer ekmek, yulaf ezmesi, süt, yoğurt tüketilebilir. Uzun süre tok kalmayı sağladığı için sahurda yumurta tüketimi önemli. Gün içerisinde kan şekerinin düşmesini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek besinler tüketilmeli.”
 
'İFTARDAN SAHURA BOL SU TÜKETİN'
Diyetisyen Uşarer, iftarın çorba ile açılmasını, diğer yemeklere geçmek için 5-10 dakika beklenmesini önerdi ve şöyle devam etti: "Tatlı ve meyve yemeğin hemen ardından yenmemeli. Doğru olan iftardan 2- 3 saat sonra meyve tüketilmesi. Sıvı alımını desteklemek için meyvenin kendi şekeri ile yapılmış olan kompostolar ya da az şekerli sütlü tatlılar tercih edilebilir. İftardan sahura kadar olan sürede mümkün olduğunca çok su tüketilmelidir. İçerdiği antioksidanlardan dolayı yeşil çay, siyah çay, türk kahvesi ya da filtre kahve tüketilmesinde sakınca yoktur." (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanser tedavisinde yeni umut
Amerika'da yaşayan Türk Profesör Hayat Önyüksel, kanser tedavisinde çığır ...
Kızılay: Doping ilacı reçeteyle satılır
Bitirme tezi olarak hazırlanan ‘doping araştırması’na konu ilaçla ilgili ...
Bir dilimi 450 kalori
‘Diyet yaparken pasta yenmez’ düşüncesi, zayıflamaya çalışanların önemli ...
 
Özel hastanelerden acı itiraf: Artık hasta...
Hastaneler Derneği Başkanı Reşat Bahat, "Artık hasta seçmeye başladık. ...
Empati ileri yaşta zirve yapıyor
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, insanların empati kurma yetilerinin ...
Sağlıklı Ramazan için öneriler
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte uzun ve sıcak günlerde oruç tutmanın ...
 
Dikkat: Keneler her yerde!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros ...
Refiye'ye aynı anda 6 organ nakledilecek
Milyonda bir görülen Gardner sendromu hastalığı ile boğuşan, tedavi için ...
Kadınlara göre 'en çekici erkek'
Araştırma, kadınların gür saçlı erkekleri, kellerden daha çekici bulduğunu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva