Nedim ATİLLA
Yerli turisti kazanmak...
21 Eylül 2016 Çarşamba

Uzun bayram tatilinin son günlerini Atina ve dünya güzeli Girit’in köylerinde geçirdik. Her Kurban Bayramında olduğu gibi bayramın ilk iki günü vecibelerimizi yerine getirdik ve Girit’in yolunu tuttuk.  Son iki yılda yine böyle Eylül günlerinde Yunanistan’da turist o kadar azalmıştı ki, durumu ülkenin içinden geçmekte olduğu kriz ile açıklamıştı dostlarımız...

Ama bu yıl? Akropolis’te ve müzelerde, Hanya’da, Resmo’da, Spinalonga’da adım atacak yer yoktu...

Ya Türkiye?

Sultanahmet’teki bomba, Atatürk Havaalanı’ndaki IŞİD katliamı ve de aşağılık 15 Temmuz ihaneti en çok turizm sektörünü vurdu... Sarsıntılı geçen 2016 sezonunda destinasyonların kümülatif bazda ziyaretçi kayıpları da yavaş yavaş belirginleşiyor. İlk 8 ay itibariyle İstanbul'un kaybettiği ziyaretçi sayısı 2.2 milyonu aşmış durumda.
 

Kendi kendimize reklam yaparak İzmir’de turist sayısını artıracağımızı zannederken kentimizde durum daha da felaket. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği'nce (ETİK) yayımlanan Ağustos ayı yönetim raporuna göre, İzmir turizmi büyük kayıplar yaşanmaya devam ediyor. Rapora göre, yılın ilk 8 ayında İzmir'e hava yolu ile gelen yolcu sayısı yüzde 30.8 oranında gerilerken, kruvaziyer trafiğindeki düşüş yüzde 82 oldu. İlk 8 ayda kente gelen toplam yolcu sayısındaki düşüş ise yüzde 41.3. 

Peki Türkiye’ye gelmeyen turist nereye gidiyor?. Uluslararası istatistikleri yakından takip eden biri olarak söyleyebilirim. Bize gelmeyen turistin üç tercihi olmuş durumda. İspanya, Hırvatistan ve Yunanistan...

İspanya’dan rakam vereyim: Ocak-ağustos arasındaki 8 ayı kapsayan dönemde ise İspanya'ya giden ziyaretçi sayısı ortalama yüzde 11.6 oranında artarak 54 milyon 973 bine yükseldi. İlk 8 ayda gelenlerin yüzde 50.1'i (27 milyon 523 bin) bütçeli hava yolu şirketleri ile, yüzde 49.9'u (27 milyon 450 bin) ise geleneksel hava yolu şirketleri ile uçmayı tercih etti.

Özetle İspanya’da yatacak yer yok.

Keza Türklerin de önemli katkısı ile geçen kurban bayramında Yunanistan’da da yatacak yer kalmamıştı.

Bu arada bayram öncesi kazıkları iyice sivrilten turizm esnafı da tatilcilere acımadı. O zaman da Murat Bardakçı’nın ‘’Magazin sosyetemiz, entellerimiz, entellektüellerimiz, entel görünme meraklılarımız, parayı kolay kazananımız, vesairemiz aylardan buyana adalarda fink atıyorlar’’ lafı yabana gitti.

Bardakçı şu sözlerinde haklıdır, “ Ama, adaların hemen yanıbaşında ve bu sene yaz aylarını bomboş vaziyette geçiren sahillerimizdeki mekânlara gitmek akıllarına gelmiyor. Bu tesisler Yunanistan’daki kadar profesyonel hizmet vermeseler bile ille de bir yere gidilecekse buraları tercih etmek gerektiği, zira turizmin daha da çökecek olduğu takdirde başka sektörleri de peşinden sürükleyeceği ve hepimizi etkileyeceği hiç mi hiç akıl edilmiyor!”

Ama tüketici de haklıdır. Bu yaz başta Alaçatı olmak üzere o kadar çok noktadan “hem iğrenç şeyler yedik, hem de kazıklandık” bilgisi ulaştı ki...

Tüketici dünyanın her yerinde böyle... Önce kendini, cebini  düşünüyor. Türkiye’ye gelmeyen turist İspanya’ya gidiyor, Yunanistan’a gidiyor. Keza bizim vatandaşlar da önce Ege adalarını tercih ediyor. Benim kaygım önce Midilli’de ardından Sakız’da gördüğüm “yakalamışken kazıkla” mantığının bütün Yunan adalarına sirayet etmesi...

Türkiye turizmine gelecek yıllar için önerim kendi yurttaşınla barışmasıdır. Turizmcilerin en büyüğünden en küçüğüne kendi yurttaşları ile barışması gerek...

''VURDUMDUYMAZLIK VE ŞIMARIKLIKTIR''

Daha açık söyleyeyim mi?

Memleketin turizmi böyle perişan vaziyette iken gemi ile bir, haydi bilemediniz iki saat ötedeki adalara gidip oraları zengin etmek ve dönüşte 'Şekerim cennet, vallahi cennet! Hem zaten turizm işinde Yunanlılar’dan öğreneceğimiz çok şey var!' diye ahkâm kesmek kimse kusura bakmasın ama vurdumduymazlık ve de şımarıklıktır!’’

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mesut sipahi 24 Eylül 2016 Cumartesi 15:59

Nedim bey, yazınız her zamanki gibi çok güzel ve anlamlı.. Yalnız bana başı ile sonu biraz çelişkili gibi geldi.. Ayrıca başlık olarak "Yerli Turisti Kazanmak" yerine "Yerli Turisti Kazıklamak" gerçeği yansıtmak açısından daha uygun olabilirdi.. Tabi ki durum memleketimizin ekonomisi bakımından üzücü, ancak yabancılara kişi başı 25 Euroya sattıkları yarım pansiyon dört veya beş yıldızlı otelleri, yerlilere 70 ile 100 Euro arası kakaladıklarını gördükçe, bu turizmcilere hiç acıyasım gelmiyor..

Yorumu oyla      11      5  
ÖMER 23 Eylül 2016 Cuma 12:40

Sevgili Nedim Atilla yazınızı çok değerli buldum.Son yıllarda Alaçatı ile ilgili alaçatı çok pahalı gibi eleştiriler yapılmakta.Biz Alaçatı sakinleri olarak bu eleştirilerden rahatsız olmaktayız.Alaçatı'da çok kaliteli mekanlar var,lezzet ve sunum hizmeti sunmaktadırlar.

Yorumu oyla      11      5  
Semih Adıyaman 21 Eylül 2016 Çarşamba 15:06

Nedim Bey, İzmir'e yıl boyunca yerli turisti nasıl çekebiliriz?(yabancı işi şimdilik bizleri aşar!!).Yerel yönetimler,stk'lar, meslek odaları, vs...Bunu tartışıp, kentimize yarayacak değerlendirmeler yapabiliriz, diye düşünüyorum.Böyle bir toplantı sizin ellerinize ve aklınıza bakar. Sevgi ve saygılarımla, Semih Adıyaman(Bodrum)

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 21 Eylül 2016 Çarşamba 13:48

fiyatları bir kenara koyun, türkiye özgür bir ülke değil, müzik yasak, sıgara yasak, damsız girmek yasak vs. ben tatilimi daha özgürce geçirmek isterim..

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva