Tayfun MARO
Yerine düşünmek
6 Aralık 2020 Pazar

Yönetenler ve yönetilenler arasında ilişkilerin demokratik yönetim biçimiyle düzenlemesi, iktidar ve mülkiyet ilişkilerinin gölgesinde toplumsallaşmanın yarattığı efendiler ve köleler düzeninin çağdaş ifade biçimidir.

Toplumsallaşmanın mülkiyete dayalı gerçekleşmesinin, muktedirlerin toplumu yönetme hakkını kendilerinde görmesine yol açtığı bir vakıa.

Ve kişinin yerine düşünme cüretinin aleniyeti, toplumun bu duruma rıza göstermesinin siyaset bilimiyle buluşması için ilham verdi.

Sonucunda, yönetim biçimi olarak, Batı, mümkün olanın en iyisi, dediği demokraside karar kıldı.

Yönetme yetkisinin insanın değil de sistemin, düzenin işleyişiyle ilgili olduğu gerçeğinin hilafına, tuttuğunu yönetme saplantısının motive ettiği yönetenler, kişi üzerinde iktidar kurmayı tercih ettiler. Bunun zorla olanı “diktatörlük”, gönüllü olanı “demokrasi” oluyor.

Bir insanın bir insanı yönetmek için duyduğu arzu, nasıl bir ruh halinin tezahürü olabilir? Sağlıklı bir ruh hali olmadığı muhakkak.

Adımıza düşünüyorlar… Adımıza hareket ediyorlar… Ve doğru dürüst yönetmeyi beceremediklerinde ortaya çıkan krizin faturasını da yine topluma yüklüyorlar. Faturanın adı, acı reçete…

Sıradan insanın yerine düşünmeyi iş edinen efendiler, yönetemedikleri toplumsal alanı her derin bunalımda yeniden kurmak için derin derin düşünürler… En son, yüzyıl önce, iki Dünya savaşı çıkarmak suretiyle derin derin düşünmüşlerdi. Sıradan insan da eli kolu bağlı bekler, efendilerin düşündüklerine katılmak için… Rezilliğin fotoğrafı…

Efendilerin yanı sıra, aydınlar ve yarı aydınlar, yerine düşünme fikrinin önemli taşıyıcıları ola gelmiştir. Yerine düşünme uzmanı bu zümre, fakirler, mazlumlar, ezilenler yerine uzun uzun düşünür. Sonra da uzun uzun konuşur, yazar…

Bu ülkede, bir tek mazlumlar, yoksullar sessizdir. Onların sesi çıkmaz. Ne düşündükleri bilinmez.

Sorunların gerçek sahiplerinin yerine tuzu kuru siyasetçiler, aydınlar ve yarı aydınlar düşünür, konuşur. Sığınakları da demokrasidir.

Yoksulluk biterse, efendiler ve aydın zümre bilir ki kendileri de bitecektir. Bu nedenle, beslendikleri yoksulluk, sefalet, çaresizlik gibi kaynaklar hiç tükenmez.

Bugün Dünya nüfusunun dörtte üçü yoksulluk altında eziliyorsa, yeryüzünde adaletsizlik, eşitsizlik, salgın, sefalet, açlık alıp başını gitmişse, sistemden beslenen her bir kişi suçludur. Kişinin kendisini ideolojik olarak nasıl konumlandırdığının bir önemi yoktur.

Büyük insanlığın yerine her kim ne düşünmüş ve ne söylemiş olursa olsun; çağlar boyunca sadece ve sadece acıların, yoksulluğun, açlığın, sefaletin, haksızlığın, adaletsizliğin büyüdüğü gerçeği ortada duruyor.

Gerisi laf-ı güzaf…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İlker Kahraman 12 Aralık 2020 Cumartesi 10:36

Gene çok keyifli ve "Gerçek" bir yazı olmuş Tayfun bey. Elinize sağlık.

Yorumu oyla      2      3  
Ismai 7 Aralık 2020 Pazartesi 04:23

Simdiye kadar okudugum en güzel yazilarinizdan Biri... Ben , seninleyim! Iktidar! Için kosan insanlara çok aciyorum, belki de hiç acimamam gerekir! Sizler né dersiniz?

Yorumu oyla      2      3  
Caglayan Yildirim 6 Aralık 2020 Pazar 14:51

Büyük insanligin yerine her kim ne düsunmüs,ne söylemıs olursa olsun,yüzyillardir Ganj nehrine salinan dilekler bir türlü tutmuyor,.Insanligin sefaleti devam ediyor

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva