Fatih YAPAR
Tarih tekerrürden ibaret mi?
7 Eylül 2020 Pazartesi

Türkiye Cumhuriyeti’ne vatan olan Anadolu topraklarında bin yıl önce hüküm süren Selçukluların dağılmasından sonra “beylikler dönemi” diye yeni bir sayfa açılır.

Tarihçilerin liste halinde anlattığı, bizim de o dönem tarih kitaplarından hatırladığımız bu beylikler arasında Osmanoğulları, Karamanoğulları ve İzmir’i de bir dönem içine alan Aydınoğulları beylikleriyle birlikte “Germiyanoğulları” isimli bir beylik kurulur. Bu beylik 1300’de başlar ve 1429’da yok olur.

Kuruluş yeri ve hakimiyet alanı ise Kütahya ili olarak kayıtlara geçer!

Aslında bu beylik 1. Alaattin Keykubat döneminde Malatya’dan göç ederek Ege’ye doğru kayan Türkmenler tarafından kurulmuştur.  Artık yeni yurt, yeni vatan Kütahya’dır. Beylik, Germiyan aşiretinin reisi Alişir Bey ve oğullarından kalan yapısıyla 1. Yakup Bey’in idaresinde Denizli, Manisa Kula ve Simav bölgelerinde etkinliğini sürdürür.

Beylik zamanla o kadar gelişir ki daha batıya Ege kıyılarına doğru ilerler. Üstüne Bizans’ı bile vergiye bağlar. Germiyan beyleri ayrıca etkinliğini sürdüren ve Bizans ile savaşan Osmanlı’nın temeli Osmanoğulları ile de iyi geçinir. Çünkü düşman ortaktır.Germiyan beyi Süleyman Şah’ın kızı Devletşah Hatun Şehzade Yıldırım Bayezid ile evlenir. İki beylik arasında yapılan anlaşma sonrasında “düğün çeyizi” olarak Simav, Emet ve Tavşanlı çevresi Osmanlılara bırakılır. Sultan Murat’ın Kosova’da savaşta ölmesinin ardından anlaşma bozulur ve Yıldırım Bayezid kayınpederini hapse atarak ülkeyi tamamen topraklarına katar.  Ankara Savaşı’nda yenilen Osmanlı’nın durumundan istifade edilerek yeniden canlanma girişimlerine başlayan Germiyan Beyliği ne yazık ki yaşam bulamaz. Ve son olarak tüm toprakları vasiyet üzerine Osmanlılara miras bırakılır.

Germiyanoğulları’nın, Kütahya’dan başlattıkları yayılma politikası sırasında Ege’ye doğru kaydıkları dönemlerde İzmir’e, Aydın’a, Manisa’ya da çeşitli kolları geldiği bilinir. İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Germiyan Köyü de kayıtlarda bir Türkmen köyü olarak geçer. Ve bu köyün isminin o dönem batıya ilerleyen kollarda bulunan aileler tarafından konulduğu varsayılır. Türkiye’nin ilk “yavaş köy” ünvanlı köyü Germiyan kendisini beylikler dönemine, Kütahya’ya ait hisseder. Ama artık yaşam yeri, yeni kökleri saldığı bölge Yarımada’nın gözdesi Çeşme’dir.

Gelelim 600 yıl sonrasına yani bugüne!

Germiyan halkı bugünlerde çok önemli bir mücadele veriyor. Peki mücadelesi ne için? Daha iyi bir yaşam, daha iyi bir doğa ve temiz hava için. Hem de tarihten gelen dokusu, doğal güzellikleri bozulmasın diye… Germiyanlıların taş ocaklarına karşı yaptıkları eylemleri biliyoruz ama şu sıralar rüzgar santrali projesiyle boğuşuyorlar. Germiyan köylülerine RES’lerle savaşta doğa düşmanlarının korkulu rüyası Av. Şehrazat Mercan, köy ile özdeşleşmiş Dr. Öğretim Üyesi Engin Önen, Arkeolog Elif Koparalve onlarca çevre gönüllüsü kişi ve dernek öncülük ediyor.

Peki mahkeme kararları ve Çeşme Müze Müdürlüğü’nün “arkeolojik kalıntılar var” söylemlerine rağmen araziye iş makinalarıyla giren kim?

Güral Şirketler Grubu bünyesindeki Güral Porselen Şirketi!

Türkiye’nin en önemli porselen ve seramik üreticilerinden Güral Porselen bir Kütahya markası. Yeni iş alanını turizm, madencilik ve enerjiye kaydıran Güral Porselen bugün ait olduğu Kütahya’dan gelerek kendisinden 600 yıl önce Çeşme’ye yerleşen Germiyanoğulları’nın vatan edindiği toprakta Germiyanoğulları’yla mücadele ediyor.

Germiyanoğulları’nı yüzyıllar sonra Germiyanoğulları’yla karşı karşıya getiren akıma bugün biz “kapitalizm” diyoruz. Sınır tanımayan, ilke ve değerleri yok sayan kapitalizm bugün ataları evlatlarına kırdırıyor.

Germiyan halkı isyan ediyor, haykırıyor. Ve şöyle diyor:

“Biri bu kanunsuzluğu durdursun. Yerel ya da genel idare duruma müdahale etsin. Mahkeme kararları hiçe sayılmasın. Ülkede kanunların olduğunu lobiler ve zenginler de yaşayarak görsün. Hep köylü, gariban ezilmesin”

Sonsöz!

“Tarih, başka başka insanlara ve zamanlara rastlayan vakaların tekrarlamasından başka bir şey değildir

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Serhat goktogan 8 Eylül 2020 Salı 21:22

Bu nakaratlarin olmaması için bu düzeni değiştirmeliyiz.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva