Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
5 Ekim 2022 Çarşamba

Severek takip ettiğinize şüphesiz inandığım aylık kültür- sanat rehberimizden hepinize merhaba!

Yine dolu dolu bir etkinlik rehberi hazırladım. Öyle ki; tahminlerime göre ajandanızda boş gün kalmayacak hatta “acaba önce hangisine gideyim?”, “sabahtan şuraya gitsem akşama da oraya yetişebilirim.” gibi türlü diyalogları kendi kendinize yaparken kendinizi bulabilirsiniz. Diyaloglar deyince Galileo Galilei’nin “Diyaloglar” isimli kitabı aklıma geldi. Kitap kendi başına sadece astronomi ya da fizik kitabı değil mantık, edebiyat ve felsefeyi de barındırmasıyla birlikte sizi hem dinlendiriyor, hem sorgulatıyor hem de diyaloglar yoluyla da kendini anlatan bir kitap. Galileo, bu kitabı için 16 yıl çalışmış, engizisyonda yargılanmış, ev hapsine çarptırılmış. Bu kitap aynı zamanda modern bilimin de başlangıcı olarak tarihteki yerini alıyor. Okumanız gönülden tavsiye.

Nerede kalmıştık?

Evet dolu dolu bir Ekim ayı kültür- sanat listesi aşağıda huzurlarınızda ama önce!

Bu zamana kadar dünyanın en iyi motivasyon konuşmacısı olarak bilinen ve aynı zamanda Yaşam Koçu- Kişisel Gelişim Uzmanı olarak da tanınan hatta bu işlerin piri diyebileceğimiz bir isim Tony Robbins’in “Kaderle Buluşma” ismiyle bir semineri var ve bu seminerini Amerika’da düzenli olarak 25 yıldır yapıyor. Bu zamana kadar Rahibe Teresa, Lady Diana, Michael Jordan, Nelson Mandela Donna Karan gibi pek çok ünlü isme de koçluk yapmış biri Tony Robbins’in ülkemizde de Türkçe’ye çevrilmiş pek çok kitabı var.  Ve hayırsever (kazandıklarıyla ciddi bağışlar yapıyor) Tony Robbins’in 25 yıldır yaptığı bu seminer (seminer bir otelde 6 gün boyunca kalarak ve günde 12 saat boyunca Tony Robbins’in yaptığı konuşmalara katılarak geçen bir seminer) size, kim olduğunuzu, ne için yaşadığınızı hatta inanç değerlerinizle birlikte kendinizi yeniden inşa etmeniz için doğru sorular sorarak olanak sağlıyor. Bu köşeden bu seminer ve konuşmacısından özellikle bahsetmek istedim çünkü Tony Robbins konuşmasının bir yerinde aynen şöyle diyor; “ Herkesin ulaşmak istediği bir şey olmalı, herkesin hedeflediği bir şey olmalı. Eğer ulaşmak istediğin bir şey yoksa olanla yetinirsin.”

Olanla yetinmemek için, hazır uzmanlar kültür ve sanatın kanıtlanmış iyileştirici gücünden sürekli bahsediyorken, hayatı yakalamak, mutluluğunu çoğaltmak, kendi ilhamıyla tanışmak ve iyileşmek istiyorsanız sayfayı kaydırmayı lütfen unutmayınız! 

Hoooppp özümüze dönüyorum ve hoş geldin Ekim diyip duyurularla başlıyorum…

Duyurular!

Bu yıl 6. kez düzenlenen İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali 30 Eylül’de başladı ve 7 Ekim’de sona erecek. 7 ülkeden 40 konuğun katılacağı festivalin bu yılki teması “Edebiyat Sakindir”. Latife Tekin’in onur konağı olacağı festivalde paneller, söyleşiler, şiir ve müzik dinletileri, yazar söyleşileri, yazı atölyeleri ve pek çok renkli etkinlik yer alacak. Kaçırmamanız da gönülden tavsiye.

İzmir’in en sevilen festivallerinin başında gelen İzmir Coffee Festival bu yıl 7- 8- 9 Ekim’de yine her zamanki yerinde, Arena’da düzenlenecek. Festival kapsamında Nil Karaibrahimgil, Retrobüs, Feridun Düzağaç, Ozan Doğulu ve Pera sahne alacak sanatçılardan sadece birkaçı. Detayları web sitelerinden ya da sosyal medya adreslerinden takip edebilirsiniz. Bu festival kaçmaz.

Ülkemizde brewing kültürünün gelişmesi ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmak için ‘eğlenceli yeme- içme’ sloganıyla düzenlenecek Brewstival  Vol. 5, 15 Ekim’de Arena’da düzenlenecek. Etkinlik kapsamında paneller, konferanslar, konserler, tadımlar, oyunlar, atölyelerle birlikte ziyaretçilere keyifli anlar yaşatacak. Detaylar için sosyal medya adreslerini takip edebilirsiniz.  

Arena 16 Ekim’de 90’lar Türkçe Pop Fest’e ev sahipliği yapacak ve festival kapsamında Burak Kut, Yonca Evcimik, Çelik, Mansur Ark, Ragga Oktay, Çelik ve Dj Hakan Küfündür sahnede olacak.

Konserler

Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu

5 Ekim Selda Bağcan- Senforock ve Selda Bağcan Orkestrası

8 Ekim MFÖ

9 Ekim Yeni Türkü

10 Ekim Buray

11 Ekim Sertab Erener

15 Ekim Kenan Doğulu

19 Ekim Emre Aydın

21 Ekim Seksendört

23 Ekim Teoman

24 Ekim Melike Şahin

26 Ekim Yıldız Tilbe

28 Ekim An Epic Symphony- Hayko Cepkin

30 Ekim Duman

Ooze Venue

5 Ekim Rota

7 Ekim Perdenin Ardındakiler

8 Ekim Manga

14 Ekim Sena Şener

15 Ekim Emir Can İğrek

19 Ekim Şehinşah- Grogi- Maho G

20 Ekim Şanışer ft. Sokrat St.

21 Ekim Köfn

22 Ekim Levent Yüksel

26 Ekim Çağan Şengül

28 Ekim Çakal- Reckol

29 Ekim Mary Jane

Bostanlı Suat Taşer

6 Ekim Fatih Erkoç

11 Ekim Delil Dilanar

13 Ekim Musa Göçmen Senforock Metalicca

14 Ekim Fatma Turgut

22 Ekim Üç Büyükler- Zafer Çebi ve Orkestrası, Teyfik Rodos ve Kürşat Başar

25 Ekim Ahmet Baran ve Orkestrası

26 Ekim Ayna

31 Ekim Yeni Türkü

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

7- 14- 21- 28 Ekim İZDSO

12 Ekim Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası Konseri- İzmir İtalya Konsolosluğu’nun desteğiyle düzenlenen konserde Şef Orhun Orhon ve Solist Pietro Roffi

19 Ekim Olten Filarmoni Orkestrası

21 Ekim Nakamura Tempei Piyano Resitali

24 Ekim İnci Vakfı ve Bornova Belediyesi Konser

27 Ekim Narlıdere Belediyesi Çocuk Senfoni Orkestrası 

Hagout PSM

7 Ekim Amsterdam Night

8 Ekim Gripin

14 Ekim Mahmut Orhan

15 Ekim Nihat Sırdar ile 90’lar Kafası

19 Ekim Necati ve Saykolar

21 Ekim Motive

22 Ekim Pentagram

26 Ekim Sattas

28 Ekim Halloween Carnival

Sold Out Performance Hall

8 Ekim Gökhan Türkmen

12 Ekim Yüksek Sadakat

14 Ekim Rafet El Roman

15 Ekim Aşkın Nur Yengi 

19 Ekim Malt

21 Ekim Mirkelam

22 Ekim Göksel

28 Ekim Yaşar

Arena

22 Ekim Gazapizm x Senfoni İzmir

Bornova Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu

26 Ekim Tan Taşçı

Sergiler

Arkas Sanat Merkezi muhteşem bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 1945- 1968 yılları arasında, Türkiye’den yolu sanatın başkenti diyebileceğimiz Paris’e düşmüş ve Paris deneyimini yaşamış, Türk çağdaş sanatının bir dönüm noktasına öncülük etmiş sanatçıların eserlerinin yer aldığı ve ülkemizde ilk kez Paris Ekolü sanatçılarını bu kadar kapsamlı olarak bir araya getiren “L’Air de Paris- Paris Havası” isimli sergi 12 Şubat’a kadar ziyarete açık olacak.

Folkart Gallery’ de Çerkes Karadağ’ın “İzmir’in 100’ü” isimli Fotoğraf Sergisi de 8 Ekim’de açılacak ve 18 Aralık tarihine kadar ziyarete açık olacak. 

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı anısına düzenlenen “9 Eylül Kutlamaları Sergisi- Bir Asırlık Coşku” isimli sergi 15 Ekim’e kadar Vasıf Çınar Meydanı’nda ziyarete açık olacak. Sergi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin arşivi ve İzmirli fotoğraf koleksiyonerlerinin seçkisinden oluşuyor ve kurtuluş anılarından yola çıkarak 1923’ten günümüze kadar uzanan kutlamaları belgeler nitelikte.

Çetin Emeç Sanat Galerisi’ndeki “Basmane’nin Renkleri” isimli Fotoğraf Sergisi 31 Ekim’e kadar ziyarete açık olacak. Sergi, Basmane’de ikamet eden yerleşik insanlar ve sığınmacı-mülteci olarak başka ülkelerden gelmiş insanların kültür mozaiklerinin fotoğraflanması projesi kapsamında oluşturulmuş fotoğraflardan oluşuyor.

Doğa Derneği’nin koruma ve bilgilendirme amacıyla yaptıkları çalışmalar için hazırladıkları ve Gökçe Sümerkan’ın özel teknikler kullanarak çizdiği resimlerden oluşan “Doğayı Anlatma Sanatı ve Doğanın İmgeleri- Doğanın Özü” isimli Resim Sergisi 23 Ekim’e kadar Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ziyarete açık olacak.

Balkan Strateji Geliştirme ve İşbirliği Derneği “Ceren B. Çağan Fotoğraf ve Materyal Karma Sergisi” 12- 30 Ekim tarihleri arasında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde.

Murat Kaptan’ın “İzmir Körfezi’nin Görünmeyen 100’ü” isimli Fotoğraf Sergisi’ni de 13- 23 Ekim tarihleri arasında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ziyaret edebilirsiniz.

19 sanatçının 2021- 2022 yılları arasındaki çalışmalardan oluşan “Gökkuşağı Karma Sergisi” 5- 25 Ekim tarihleri arasında İzmir Sanat’ta.

Gru Art Gallery’de, Mert Acar, Nazım Arslan, Emre Celali, Berna Dolmacı, Ahmet Duru, Nursun Hafızoğlu, Mehmet Can Özer ve Maze Sürer’in eserlerinden oluşan “Döngü/ Cycle” sergisi 13 Aralık tarihine kadar açık olacak.  

Sanatçı Tayfun Erdoğmuş, Himalayalar’da yetişen defne çalısının kabuğundan üretilen ve antiseptik olma özelliğiyle özellikle de yara iyileştirme gücüne sahip bir malzeme olarak bilinen Kahari kağıtları üzerinde, kağıdın bu özelliğine benzer bir çeşit onarma/ iyileştirme işlemi gerçekleştirir. Adeta bir simya denemesi gibi gelişen bu üretim sürecinde, sanatçı tarafından üst üste işlenmiş malzeme katmanlarında kurutulmuş bir bitki gibi organik malzemeler ve kimyasal solüsyonlar etkileşime uğrayarak yeni imgeler yaratır. Böylece resmin oluşumu da adeta bir ‘cam resmi’ gibi gelişir. Oluşum aşaması bu süreçlerden geçmiş “Simya Notları (Elexir)” sergisini 30 Ekim’e kadar Club Marvy’de ziyaret edebilirsiniz.   

Ali Rıza Demir’in “Pullu Kadınlar” isimli sergisi 24 Ekim’e kadar İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği’nde ziyarete açık olacak.

Gülfem Kessler’in, salgın, salgın sonrası, trajik bir kayıp ve günlük hayatın canlanması ile birlikte yakın dostu yazar Bahar Erkum’un da özgün metinleriyle eşlik ettiği, varoluş ve yokluk arasındaki anlatıyı konu edinen ve yoğun renkleri bolca kullandığı “Var ve Yok/ Esse et Non Esse” isimli sergisini Be Contemporary’de 22 Kasım tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.

Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından sonra İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesiyle başlamış Milli Mücadele ve kurtuluş sürecini kapsayan Nejat Yentürk’ün arşiv ve koleksiyonuna ait fotoğraf, belge, mektup, gazete, kitap ve haritalardan oluşan “Ateş Çemberinde İzmir- İşgalden Kurtuluşa” sergisi 11 Aralık’a kadar Bostanlı Çatı’da.

Ayrıca Çatı Sanat Alanı’nda 15 Ekim tarihine kadar Zenofobi ismiyle düzenlenen grup sergisini ziyaret edebilirsiniz.    

Karaca Kültür Merkezi’nde fotoğraf sanatçısı Cafer Cömert’in Dünya denizlerinden ve kıtalardan çekilmiş özel 35 kare fotoğraftan oluşan sergisi 4 Ekim’den itibaren ziyarete açıldı.

Yıldız Sineması, 35 yıllık serüvenini yeniden görünür kılmak ve hafızalarda kalmak adına en görkemli günlerinden geriye kalan film afişleri, gazete taramaları ve çeşitli koleksiyon malzemelerini “Lütfen Zili Çalınız” ismiyle ziyarete açtı ve sergiyi 31 Aralık’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Arya Kamalı Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Yüzler ve Portreler” isimli Uluslararası Karma Sergisi’ni 4- 12 Ekim tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Kitap Tavsiyesi

Fatoş Güney’in İthaki Yayınları’ndan çıkan ve Yılmaz Güney’i, onun kendi hayatına etkilerini, ülkemizdeki pek çok önemli dergi ve gazetelerde yayımlanmış röportajları, bazı sataşmalara verdiği cevaplar ile birlikte yaptığı konuşmaların yer aldığı ve okura başka bir bakış açısı kazandırmayı hedefleyen kitabı “Dağlar Kendini Seveni Sever” çıktı.   

Tiyatro

Bostanlı Suat Taşer

5 Ekim “Gündoğarken Hal ve Gidiş”

7 Ekim “Yunus Günce Butik Ünlü”

12 Ekim “Meksika Açmazı”

19 Ekim “Sermiyan Midnight”

20 Ekim “Erkek Aklı Oksimoron”

21- 22 Ekim “Notre Dam’ın Kamburu Müzikali”

Peron Sanat

5 Ekim “Gong”

7- 15 Ekim “Çerçeve”

8- 19 Ekim “Pasta Yesinler”

9- 16- 23- 30 Ekim “Kral Çıplak”

9- 16- 23- 30 Ekim “Dedektif Pamuk” Çocuk Oyunu

11- 22 Ekim “Tartuffe”

12- 26- 28 Ekim “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”

14- 16- 18- 25 Ekim “İşgüzar Bir Tekerrür”

21 Ekim “At”

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

6 Ekim “Senfonik Broadway’den İstanbul’a Müzikaller”

14 Ekim “Baturay Özdemir- Stand Up”

16 Ekim “Şaşırt Beni”

İzmir Performance Hall

6 Ekim “6 Üstü Doğaç”

7 Ekim “Salih Tıraş- Yöresel Tatlar” Stand Up

8 Ekim “Özgür Uysal’dan- Bir Arkadaşınız İçin”

13 Ekim “Deniz Göktaş- Stand Up”

19 Ekim “Kemal Ayça- Stand Up”

28 Ekim “Sergen Deveci – Stand Up”

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

7- 25 Ekim “Sokrates’in Savunması”

8 Ekim “Hamam”

21 Ekim “Tutunamayanlar”

23 Ekim “Piraye”

28 Ekim “Halktan Biri- Travis Pine”

Tiyatro Salt

7- 8 Ekim “Ben Berlin”

Han Tiyatrosu

6- 7- 8- 13- 14- 15 Ekim “Kanlı Nigar”

20- 21- 22- 23- 27- 28- 29 Ekim “Hüzzam”

23 Ekim Çoban ve Lulu” Çocuk Oyunu

30 Ekim “Çizmeli Kedi ve Pamuk Prenses Dünya Turunda” Çocuk Oyunu

Atatürk Kültür Merkezi

17 Ekim “Toz”

Narlıdere AKM

25 Ekim “Müfit Can Saçıntı- İtiraz Ediyorum”

Sahne Tozu Tiyatrosu

Ekim ayı boyunca her Cuma- Cumartesi ve Pazar “Başroldeki Kadınlar”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın “Bir Felaket Kutlaması Tavşan Tavşanoğlu” isimli oyunu 13- 14- 15 Ekim’de İsmet İnönü Sahnesi’nde olacak.

İzmir Devlet Tiyatrosu

5- 6- 7- 8- 11- 12- 13- 14- 15 Ekim “İntiharın Genel Provası” (Konak Sahne)

5- 6- 7 Ekim “Şerbet Hanım’ın Deli Aşkları” (KSK Ragıp Haykır Sahne)

9 Ekim “Orfin’in Müzik Kutusu” Çocuk Oyunu (Bozkurt Kuruç Sahnesi)

11- 12- 13- 14- 15- 18- 19- 20- 21- 22 Ekim “İkinci Caddenin Mahkumu” (KSK Ragıp Haykır Sahne)

18- 19- 20- 21- 22 Ekim “Annemin Son Çılgınlıkları” (Konak Sahne)

18- 19- 20- 21- 22- 25- 26- 27- 28- 29 Ekim “Oyunun Oyunu” (Bozkurt Kuruç Sahnesi)

25- 26- 27- 28- 29 Ekim “Bir Düş Gibi Cahide Sonku” (KSK Ragıp Haykır Sahne)

25- 26- 27- 28- 29 Ekim “Şerbet Hanım’ın Deli Aşkları” (Konak Sahne)

30 Ekim “Orfin’in Müzik Kutusu”

İzmir Devlet Opera ve Balesi

5 Ekim Müze Konseri- İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi

12 Ekim Müze Konseri- İzmir Arkeoloji Müzesi

13- 15 Ekim “La Traviata” Opera (Bornova Necdet Aydın Sahnesi)

17 Ekim Smyrna Ensemble Konseri (Elhamra Sahnesi)

25 Ekim Klarinet Quartet Konseri (Elhamra Sahnesi)

26 Ekim Müze Konseri- Aydın Afrodisias Müzesi

29 Ekim Cumhuriyet Konseri (Bornova Necdet Aydın Sahnesi)

Sizde İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bravo 5 Ekim 2022 Çarşamba 14:28

Teşekkürler Aylin Hanım. Çok detaylı bir çalışma olmuş . Lütfen her ay için yapın..Şimdiye kadar hiç böyle detaylı aylık program görmemiştim. Emeğinize sağlık

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva