Ümit YALDIZ
Çubuk rezaletinin düşündürdükleri
25 Nisan 2019 Perşembe

Pek çok açıdan tarihi sonuçlar doğuran 31 Mart’ın hazmının çok da kolay olmadığı ana muhalefet liderine yönelik linç girişiminden de anlaşılmıştır.

Bindirilmiş kıtalarca hedef alının Kılıçdaroğlu, adeta “Sen misin Mart’ın sonu bahar diyen”güruhun elinden canını zor kurtarmıştır.

Bu çirkin tablo yapılan birbirinden garip açıklamalarla birlikte asırlık demokrasi tecrübemizde utanç vesikası olarak tarihe geçmiştir. Hep korktuğumuz nefret dilinin, giderek derinleşen toplumsal-siyasalkutuplaşmanın bizi getirdiği yerdir Ankara Çubuk!

Ve daha da kötüsü çok daha büyük bir toplumsal depremin artçısı gibi görünmektedir.

*
Efendim suçlusu, sorumlusu şudur, budur.

Kimilerine göreİçişleri Bakanı Soylu’nun valilere “CHP il başkanlarını şehit cenazelerine almayın” talimatı verdim diye açıklama yaptığı ülkede bunlar beklenmelidir.

Kimilerine göreyse partili değil partizan cumhurbaşkanlığı sisteminin sonucudur bunlar. Erdoğan’ın siyasette sonuç almak için bir parti ya da ittifak lehine kullandığı sert ve ayrıştırıcı dilin daha vahim sonuçları da beklenmelidir hatta.

Kimileriyse haklı olarak ülkenin 40 yıllık kanayan yarası bölücü terör örgütünün bu yaşananlardaki rolünü hatırlatıyordu.

*
Eskiden de sorunları vardı Türkiye’nin…  Siyasal istikrarsızlık, ekonomik krizler…

Belki alım gücü düşüktü.  Yokluk, yoksulluk vardı.

Terör 40 yıldır hep vardı.

Ama en azından ülke için canını vermiş bir şehidin cenazesini birlikte omuzlayabiliyorduk.

Milli maçın ardından birlikte sevinebildiğimiz gibi…

Acıda, kederde, sevinçte ortaklaşabildiğimiz bir Türkiye’den bir şehidin tabutuna birlikte omuz veremeyen bir ülke noktasına nasıl geldik? Kim getirdi?

Bazı sorumlular ortada… Ama böylesi bir ciddi sorunu acilen çok yönlü olarak araştırılması şarttır.
Dahası bu noktadan geriye nasıl dönülebileceği, nasıl yeniden eskisi gibi olunabileceği sorularına acilen yanıt aranmalıdır.

Eskiden liderler seçim meydanlarında birbirlerine en ağır ithamlarla yüklense de sandıklar açıldıktan sonra mevzu kapanırdı. Rekabet kadar nezaket de önemliydi.

Tansiyon düşürülür ülke yeniden ortak hedeflere kanalize edilmeye çalışılırdı.
*

Kutuplaşma, ayrışma son 10 yılda dozu artarak devam eden bir tehdit. Lakin son süreçte bilhassa ülkenin Cumhur ve Millet olmak üzere iki ana kampa bölündüğü 16 Nisan 2017’den bu yana ‘anormal bir psikolojide’ yapılan 3 seçimin gelinen noktaya etkisi çok büyük.

16 Nisan ‘Başkanlık’ referandumu, 24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı son olarak da 31 Mart bir seçimden çok “olmak ya da olmamak” meselesi olarak lanse edildi, görüldü.

Altı üstü belediye başkanı seçecek olsak da siyaset kurumu bunu ‘beka’ meselesine dönüştürmekten çekinmedi mesela.

Her üçünde de seçime mi yoksa savaşa mı gittiğimiz belli olmadı.

Öte yandan “bu savaşın” net bir kazananı da olmadı.  Seçimden çok muharebegörüntüsündeki 3 yarışta 49-51 dengesi bozulmadı.

Siyaset mühendisleri etki altına aldıkları seçmen kitlesini bir arada tutmak için her seçimde dozu yükselterek biraz daha sert, ayrıştırıcı bir dil kullanmaya devam etti.

Medyada ve sosyal medyada keskin taraflar alabildiğine saldırgan, ötekileştirici bir dille adeta yangına körükle gidiyordu.

Bu savaşta ittifakların resmi ortağı olmasa da HDP üzerinden yapılan terörizasyon çok büyük bir faktördü.

CHP ve İyi Parti’nin oluşturduğu ‘Millet İttifakı’nı HDP ile (dolayısıyla da PKK ile) işbirliği yapmakla suçlayan Cumhur Cephesi’nin aktörleri meseleyi CHP’nin meclis üyesi listelerine kadar vardırdı.

İçişleri bakanı valilere şehit cenazelerinin protokol düzenine yönelik talimat gönderdiğini ve bundan sonra ‘CHP il başkanlarının’ törenlere alınmayacağını övünerek anlattı.

Hiç kimse de çıkıp sayın içişleri bakanına “Senin görevin şehit cenazelerini önlemek, cenazelerin protokol düzenini ayarlamak değil” demedi. 

Milliyetçi-muhafazakar seçmeni son sürecin meşhur deyimiyle “konsolide etmeyi” amaçlayan bu dil ve yaklaşım Türkiye’nin kurucu partisinin genel başkanını ve de halihazırdaki ana muhalefet liderini bir linç girişiminin ortasında bıraktı.

Görünen odur ki Erdoğan’ın seçim gecesi yaptığı “Yenildik ama ezilmedik” temalı teskin edici balkon konuşmasının kitlesi üzerinde bir tesiri henüz olmamış. Hatta Erdoğan’ın daha birkaç gün önce yaptığı “Seçim geride kaldı. Artık gerçek gündemimize dönmenin zamanı geldi. Musafahalaşma, birlik ve beraberliğimizi perçinlemenin vaktidir” açıklamalarının da bir kısmı parti üyesi çıkan saldırganlar üzerinde bir caydırıcılığı olmamış.

Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişiminin ardından yapılan açıklamalar da gösteriyor ki birileri hala tehlikenin farkında değil.

“O köyde ne işi vardı” türünden yapılan açıklamalar gerçeği inkârdan, topu taca atmaktan öte değil.

O köyde ne işi vardı diyenlere inat diyorum ki; İyi ki Kılıçdaroğlu o köye, o cenazeye gitmiş. Her olanda bir hayır vardır diyenlere hak verircesine Kılıçdaroğlu’nun başına gelenler ülkece geldiğimiz, getirildiğimiz noktayı tüm çıplaklığıyla vurdu yüzlerimize…

Bir şehidin cenazesini birlikte omuzlayamayacak kadar birbirimizden uzaklaştığımız ve rakip partinin liderini yakabilmeyi düşünecek kadar uçlarda dolaştığımız gerçeğinden söz ediyorum.

Tüm bu olanlar, pençesine düştüğümüz amansız hastalığın erken evrede teşhisine vesile olur umarım. Neyle karşı karşıya olduğumuzu, kirli, sert, kutuplaştırıcı siyaset dilinin nelere mal olacağını gösterir.

Ve tedavi için gerçekçi adımların atılmasını sağlar…

Umarım ve de inşallah.

Umudum var mı?

Kılıçdaroğlu’na yumruk atan ne idüğü belirli sabıkalı parti üyesini savunmak ve de elini öpmek için kuyruğa girenleri gördükçe azalsa da bu ülke söz konusu olduğunda umut her daim vardır.

Yakın geçmişinde Sivas, Maraş, Çorum gibi acılar bulunan bir ülkede bir kıvılcımın nelere mal olabileceğiunutulmamalıdır.

Kendi adıma Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişimine dair muhasebe yaptığımda yumruk atana değil attırana bakılmasını gerektiğini düşünüyorum. Çünkü meselenin özüne inmek istediğinizde kuklaya değil kuklacıya odaklanmanız gerekir.

O köylüler bu noktaya nasıl gelmiş, getirilmişlerdir? Kim ya da kimler getirmiştir?

Etrafında dönüp durulması gereken soru budur.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 26 Nisan 2019 Cuma 00:34

Melih Aşık üstadımıza kulak verelim. Özeleştiri yapalım: http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/melih-asik/baris-ittifaki--2863679/ Ve bu barış çağrısı hdp "barışı" değil...

Yorumu oyla      6      7  
Lombak 25 Nisan 2019 Perşembe 18:23

Barzani petrolünün Suriye ypg-pydsi yardımıyla doğu akdenize ulaştırma projesini bitirmek için. Buna ulusal çıkar diyorlar.

Yorumu oyla      6      7  
Okuyucu 25 Nisan 2019 Perşembe 14:46

Maalesef Kılıçtaroğluna yumruk atan o eli- öpüyorlar. Ülkemizde anne/baba okul eğitimi çok az. Her işimiz eğitime bağlı ancak siyaset yönlü değil- ilim irfan eğitimi gerek.

Yorumu oyla      8      5  
TC misafir 25 Nisan 2019 Perşembe 13:52

Siyasiler, kendi çıkarları için ülke geleceğini tehlikeye sokacak bölücü ve tahrik edici davranışları sergilemekten çekinmemektedir. Bunları normal bir vatandaş yapsa hakkında soruşturma açılır ve ceza çeker ama nedense suçtan muaf olan bir kısım "elit" için halkı düşmanlığa ve tahrike sevk etmek bir hak ve özgürlük. Böylesine adalet ve ahlak terazisinin bozuk olduğu bir ülkede sorunlar bitmez, biterse de ülke yıkıldığında biter. Böylesine olaylar olduğunda hep bir daha yaşanmasın diyoruz ama baktığınızda neredeyse her 20 yılda bir akıllanmadığımızı ve ders almadığımızı teyit eden olaylar yaşıyoruz.

Yorumu oyla      8      5  
Sarı Çizmeli Memed'A 25 Nisan 2019 Perşembe 13:03

Olayı nitelemek için "rezalet" sözcüğü hafif kalır Sn.YALDIZ... Olay, değindiniz ve hala tam anlamıyla aydınlanmayan/aydınlatılmayan "Sivas, Maraş, Çorum" vahşetleri ile "1 mayıs 1977 Kazancı Yokuşu" namussuzluğunun yenilerinin habercisi bir korkunç ve karanlık saldırı...Bunun belirtileri ise, devlete mal olması gerekirken akp'nin malı olarak kalmaktan kurtulamayan rte ile onun gönüllü "getir götürcüsü" mhp'nin başındaki zaptiye görünümlü zatın ve her ikisinin de gözü kapalı yandaşlarının/biat edenlerinin olayı adeta destekleyen söylemleri/konuşmaları, pardon "adeta" değil, açıktan destek... Sonuç: sonu belirsiz bu yuvarlanışta ne yazık ki adam olunacağına dair en küçük bir umut bile yok.

Yorumu oyla      11      5  
Mister No 25 Nisan 2019 Perşembe 12:46

Lombak olay burada kisaca deginilecek bir sey degil. Am Suriye konusunda samimi olarak kendine su sorunun cevabini ver : Yüzbinlerce genc , saglikli Suriyeli deniz kenarinda keyf sürerken, mangal ve nargile partisi düzenlerken, beni gariban Mehmetcik kardesim nicin Suriyede can veriyor ?

Yorumu oyla      13      6  
Gürkan 25 Nisan 2019 Perşembe 11:16

Mecliste 2.büyük parti konumundaki partinin genel başkanı linç edilmek istenmiş ancak hala daha bu olayı meşru göstermek isteyenler var. Amalar bitmiyor. Bir genel başkan "Suriye'de ne işiniz var?" dedi diye linç mi edilmesi gerekiyor? Geçmişte söylenenlere göre siyasiler linç edilecekle Kılıçdaroğlu'nu listenin sonlarına yazmak lazım. Ayrıca linç nedir? Burası bir hukuk devleti değil mi? Fikrini, söylemlerini ... beğenmediğimiz bir kişiyi linç mi etmeliyiz? Bu nasıl bir zihniyet!

Yorumu oyla      11      5  
sagduyu 25 Nisan 2019 Perşembe 10:43

Ne kadar acı değil mi; şehit cenazasi yapılmakta ve askere oğlunu gönderen parti lideri syn Kılıçdaroğlu 'na şehit cenazesinde saldıyorlar ama orada oğullarına bedelli yaptıran siyasiler ortalıkta geziniyor . bunun adı toplumsal bilinç kaybıdır ve tedavisi yapılmazsa toplumsal çöküş kaçınılmaz olur...Herkesin ama herkesin bu olayı şiddetle kınamalı ve sorumlular cezalandırılmalıdır , suç 'u cezasız bırakır aksine sırtını sıvazlarsanı daha sonrası mutlaka daha vahim olur.

Yorumu oyla      11      5  
Z.B 25 Nisan 2019 Perşembe 10:27

Bence AKP bir an önce bu kahraman vatandaşa bir paye vermeli. En az bir Bakan Yardımcılığı oda olmuyorsa Boks Federasyonu Başkanlığı mutlaka bu yurdum insanına verilmeli.Bunun yapılmaması için hiç bir neden görmüyorum.Size güvenimizi boşa çıkartmayın AKP yetkilileri, elinizi çabuk tutun yoksa MHP bu fırsattan yaralanır sizde açıkta kalırsınız. Benden söylemesi...

Yorumu oyla      10      5  
kAmİl kılıç 25 Nisan 2019 Perşembe 10:26

koca ülkeyi beyruta çevirdiler. ortadoğu ülkesi olduk vesselam.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva