Nedim ATİLLA
Ufuktaki ilaç Sıkıntıları…
10 Nisan 2019 Çarşamba

Bir süredir ülkemizde ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Yıllar öncesindeki gibi yurtdışına çıkanlara “ilaç ısmarlama”işlerine geri dönüldü. Ben de bazı ilaçlarımı yurtdışından getiriyorum her gidişimde.

Bu sıkıntının nedeni ilaçta yüzde 60 oranında dışa bağımlılık… Zaten ne zaman kurlarda dalgalanma olsa Türkiye'de her zaman ciddi tıbbi sorunlar yaşanıyor.  Yerli ilaç sanayinin de üretimde kullandığı ithal ham maddelerin döviz kurundan etkilenmesi bu sorunun artmasına yol açıyor.

Geçen Şubat ayının başında Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Reuters'e yaptığı açıklamada, ocak ayında 150 tip ilacın piyasada satılamadığını söylemişti… Özellikle kanser, kalp ve diyabet gibi insan sağlığı için çok önemli ilaçların bulunamadığı şikayetler arasında yer alıyordu.

Rakamlara bakalım: Sosyal Güvenlik Kurumu, ilaçların yüzde 90’ını piyasadan alıyor ve bunun için 5 milyar 75 milyon dolar ödüyor. Dövizdeki dalgalanmanın ardından bütçe açıklarını kapatmaya çalışan hükümetin ilaç fiyatlarında yüzde 15’lik bir artışa razı olmasına rağmen, ilaç firmaları en az yüzde 35 oranında artışta ısrarlıydı. Sonuçta hükümetin dediği oldu. “Global Bütçe” ayrı bir tartışma konusu.

Bütün bunlardan sonra beni şaşırtmayan ama insanımızın sağlık durumunu yakından ilgilendiren bir karardan haberimiz oldu.

Avrupa Birliği, bilgi iletişim cihazları ve ilaçlarla ilgili ticari uygulamaları nedeniyle Türkiye ve Hindistan aleyhine Dünya Ticaret Örgütü nezdinde ihtilaf başvurusu yaptı. Avrupa Komisyonu her iki ülkenin ticari uygulamaları AB’nin ekonomik çıkarlarını ciddi şekilde sekteye uğrattığını iddia ediyor.

Son olarak gündeme gelen sorun Hindistan’ın bilgi iletişim cihazları için verdiği gümrüksüz ithalat taahhüdüne uymaması. Yayınlanan basın açıklamasına göre Türkiye de AB ilaç üreticilerine ayrımcılık yaparak onları kendi sınırları içerisinde üretim yapmaya yönlendiriyor. Bu iyi bir şey Hükümetimizi bu kararlılığından ötürü kutlamak gerek. Yapılan açıklamaya göre bu iki uygulama Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kanunlarına aykırılık teşkil ediyor.

Yani siz bunu “vahşi kapitalizmin son oyunu” diye okuyun… AB’deki üretici firmalar sadece Avrupa’daki satamadıklarını, işe yaramaz dedikleri ilaçları Türkiye’ye veriyor.

Açıklamaya göre, Türkiye ise sağlık sistemi dahilinde ilaç ödemelerinin yapılması için yabancı ilaç üreticilerine ülke sınırları içerisinde üretim yapmayı şart koşuyor. Ayrıca üretimini Türkiye’ye taşıyacak firmalara da teknoloji transferi zorunluluğu getiriliyor. Avrupa Birliği, bu uygulamaların yabancı firmaların yerli firmalarla eşit tutulması yönündeki Dünya Ticaret Örgütü şartının ihlali olduğu ifade ediyor. Mevcut uygulama ile AB’den Türkiye’ye yapılan ilaç ihracatının uğrayacağı kaybın yıllık 460 milyon Euro düzeyinde olacağı bildiriliyor. Uygulamanın devamı halinde ise Türkiye’nin AB’den yaptığı yıllık 2,5 milyar Euroluk ithalatın olumsuz etkileneceği vurgulanıyor.

Bu anlaşmalara imza atarken uzun uzun düşünmek gerekirdi… Yani ufukta yeni ilaç sıkıntıları görünüyor.

Hindistan’da ne oldu?
Hindistan yakın zamanda geniş bir yelpazede bilgi iletişim cihazına gümrük vergisi getirdi. Bunlar arasında cep telefonları ve parçaları, baz istasyonlar, entegre devreler ve optik cihazlar bulunuyor. Avrupa Komisyonunun açıklamasına göre Hindistan, daha önce DTÖ’ye aksi taahhütte bulunmuş olsa da, halihazırda bu ürünlere %7,5-20 arasında vergi uyguluyor. Bunun sonucunda AB’nin yıllık 600 milyon Avro değerinde ihracat zararına uğradığı ifade ediliyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Umudumuz Etem Sancak 13 Nisan 2019 Cumartesi 22:57

Hele Etem Sancak Avrupa ilaçlarının kopyalarını tamamlasın, ondan sonra Türkiye'de ilaç sıkıntısı kalmaz.

Yorumu oyla      4      5  
enver olgunsoy 12 Nisan 2019 Cuma 12:42

sn.Atilla çok gerçekçi tespitler.Ancak şu da unutulmamalı yerli ilaç sanayısını uygulanan yalış polıtıkalar sonucu yerle bir eden de kutladığınız bu hükümet.Önce yerle bir et sonra dışa bağımlılığı giderme adına çaba sarfet tabii yaptırımlara da tosla.Tam da bize uygun tarz.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva