Neşe ÖNEN
Kime güveneceğiz?
21 Aralık 2016 Çarşamba

Rus büyükelçisi Karlov’a yapılan suikasttan sonra basınımızda tartışılıyor; katil polis Fetö’cü müydü, El-Nusra’cı mıydı, şucu mudu, bucu muydu?

Hiç kimse şunu farketmiyor ya da hiç kimse şunu söylemeyi akıl edemiyor: Bir polis memurunun taraflı olması tuhaf değil mi? Kamu görevi yapanların tarafsız davranması gerekmez mi? Eğer davranamıyorlarsa bunların eğitiminde yanlışlık ve eksiklik yok mudur?

Kamu güvenliğini sağlamakla görevli personele, göreve başlamadan önce verilmesi gereken en önemli eğitim, öğretilmesi gereken en önemli prensip tarafsızlık ilkesi olmalıdır. Göreve başlatılmadan önce bütün güvenlik elemanları sıkı bir imtahana tabi tutulmalıdır. İdeolojik eğilimleri olan ve yansız davranamayacağı tesbit edilen adaylara daha baştan set çekilmeli ve bunların kamu güvenliğinden sorumlu kişiler olmasına asla izin verilmemelidir.

Karlov’a silah çeken el gibi polis teşkilatındaki ya da diğer güvenlik elemanlarından ideolojik eğilimlerinin etkisi altında hareket edebilecek kişilere devletin silah ve mühimmatı teslim edilemez. Bu durum çok tehlikelidir. Atatürk’ün çok engin bir öngörüyle işaret etmiş olduğu gibi ordu nasıl siyasete karıştırılmamalı ise aynı şey güvenlik birimleri için de geçerlidir.

Polisin yani canımızı ve malımızı emanet ettiğimiz kişilerin eğitimi önemli olduğuna göre, polis adaylarının sadece iki yıllık yüksek okul ya da dört yıllık akademik eğitimden geçirilip mezun edilmesi de yeterli değildir. Polis akademesi öğrencilerinin, günümüzdeki teknolojik gelişmelere uygun bir şekilde eğitilirken aynı zamanda uluslararası terörizm, mülteciler, sosyoloji, psikoloji ve davranış bilimleri gibi konularda da çok sıkı bir eğitim ve öğretime tabi tutulması ve bir dizi psikolojik ve davranışsal testlerden geçirilmesi elzemdir. Bu testleri başarıyla veremeyenler daha baştan engellenmeli ve okuldan ihraç edilmelidir.

Batı’daki ve dünyanın diğer ülkelerindeki polis teşkilatlarına polis alımıyle iligili şartlar konusunda, akademik araştırmalar yapmakla işe başlanabilir. Bu konuda atılacak ilk adımlardan biri de kamuoyunda, polis ve güvenlik elemanları hakkında oluşacak güven duygusu zaafiyetinin önüne geçilmesidir. Bunu sağlamak için polis teşkilatı ve kamoyu arasındaki iletişim kanalları açık ve güven verici bir şekilde temin edilmelidir. Eğer polislerimiz arasında, liderlik vasıflarına sahip olanlar teşvik edilerek iyi imkanlarla donatılırlarsa, toplumla polis teşkilatı arasında kaliteli ve tatmin edici iletişim kanallarının yolu da daha kolay açılabilir.  

15 Temmuz darbe girişiminden sonra toplumun bazı kesimlerinde askere karşı bir güvensizlik ve kuşku oluşmuştu. Karlov suikastından sonra şimdi aynı güvensizlik ve kuşkunun polise karşı da oluşmasının önüne geçilmelidir. Yoksa askere güvenme, polise güvenme... Kime güveneceğiz peki?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva