Nedim ATİLLA
İyi, temiz, adil ve gerçek gıda yolunda...
2 Mart 2020 Pazartesi

2013 yılında yayımlanan dün de Foça’da sevgili Slow Food İda liderimiz Mustafa Alper Ülgen dostumdan yeniden rica ettiğim, “Gerçek Gıda Bildirgesi” şu sözlerle başlar:

Bugün yeryüzünde gıda üretimi, küresel çapta genişleyen ve hızla tekelleşen tohum, gübre ve ilaç şirketlerine geri dönüşsüz bir biçimde bağımlı hale gelmektedir.

Gıda hammaddelerinin üretimi, büyük ölçekli işletmelerde, petrol ürünleri ve yoğun kimyasal kullanımı ile piyasaya yönelik olarak gerçekleştirilmekte, bu işletmelere sağlanan teşvik, vergi indirimi ve hibeler yoluyla, küçük üreticilerin rekabet şansı ortadan kaldırılmaktadır.

Gıda işleme, büyük kentlerin etrafına yoğunlaşmış bir şekilde hazır gıda temelli olup, uzun süreli dayanıklılığı sağlamak üzere katkı maddeleri ile gerçekleştirilmekte, konulan standartlar geleneksel üretimi dışlamakta ya da yok saymaktadır.

***

İşte biz dünyanın 160 ülkesindeki Slow Food Gönüllüleri işte bildirgenin girişinde sıralanan nedenlerle“iyi, temiz, adil ve gerçek gıda” peşindeyiz. Tüm dünyayı, yani büyük insanlığı gerçek gıda peşine davet ederiz bu nedenle…

Daha önce birkaç kez yazmıştım, 2021’de İzmir’de düzenlenecek Terra Madre Anatolia bu düşüncelerdeki on binlerce insanı güzel kentimizde bir araya getirecek.

Hafta sonu bu anlamda Büyük Atatürk’ün, “memleketini en çok seven, ona en çok hizmet edendir” ilkesi ışığında, Slow Food’a gönül vermiş birliklerimizle Foça’da toplandık. Slow Food birliklerimizin sayısı hızla artıyor. 2020 yılı başından bu yana Bursa, Adana, Gökova ve son olarak geçen hafta içinde Narlıdere birliğimiz kuruldu ve çalışmaya başladı.

Yeryüzü Pazarı ekibinin nefis lezzetlerle süslediği Foça’daki toplantıda Slow Food birliklerinin başkan ve temsilcileri 2021’deki fuara nasıl katkı yapabileceklerine dair sorulara cevap vermeye çalıştılar. Toplantının birçok Slow Food birliği için çok yararlı olduğu kanısındayım. Bu arada Nisan ortasında yapılacak, Olivtech Fuarında da bazı denemeler gerçekleşecek.

Daha önce de yazmıştım. Anadolu mutfağının ve tarım ürünlerinin tüm örneklerinin buluşacağı Terra Madre 2021’de üreticiler yerel ürünlerini tüm dünyaya aracısız olarak tanıtma şansı yakalayacak. İyi temiz adil ve gerçek gıdaya erişim ve tarım konusunda çok sayıda panel ve çalıştayın da yapılacağı fuar için önümüzdeki günlerde daha da çok çalışmamız gerekecek…

***

Şimdi, hem Türkiye’deki slow food gönüllülerini, hem de sevgili İzmirlilerin Carlo Petrini’nin Torino’da Terra Madre ilk kez düzenlenme kararı verildiğinde (2003) verdiği şu mülakatı bir kez daha okumaya davet ediyorum. Uluslarası Slow Food Başkanı’nın sözlerindeki Torino kelimesinin yerine İzmir koyarak okuyun lütfen:

 “Öyle bir toplantı organize etmeliyiz ki, dünyanın her köşesinden küçük ölçekte tarım yapan, toprağı işleyen çiftçiler bir araya gelsinler. Hepsini Torino’ya davet edelim. Tek yapmamız gereken onları buraya getirecek kaynakları yaratmak. Onlar zaten içeriği oluşturacaklar. Ve herkesin orada olmasını istiyorum. Sadece Avrupalıların ya da Amerikalıların değil; Afrika’nın ya da Güney Amerika’nın en ücra köşelerinde yaşayan ve daha önce tarlalarını hiç terk etmemiş insanların gelmesini istiyorum. Önemli olan davet edeceğimiz herkesin üç ortak noktasının olması... Emekleri ile biyolojik çeşitliliği destekliyor, dünyayla ve toprakla uyum içinde çalışıyor ve iyi gıda üretiyor olmalılar...”

***
Öyle de oldu. Dünyanın birçok yerinden gelen iyi gıda üreten küçük üreticiler Torino’da buluştu.2004’te 130 ülkeden gelen köylüler, çiftçiler, balıkçılar, küçük gıda üreticileri, çobanlar ve göçebe halklardan oluşan toplam 5 bin insan ilk defa bir araya geldiler.

Güney Amerika Kızılderilileri ve dünya üzerindeki birçok çiftçi ve köylü tarafından kutsal sayılan Toprak Ana Pachamama’nın adıyla anılan Terra Madre, dünyanın en büyük uluslararası gıda organizasyonu haline gelerek, 2004’ten beri iki senede bir İtalya’nın Torino kentinde gerçekleşiyor. Slow Food’un kurucusu Carlo Petrini’nin Terra Madre ile aynı adı taşıyan kitabında bahsettiği gibi “bu toplulukları bizler keşfetmedik; onlar hep oldukları yerdeydiler, biz sadece onların birbirleriyle tanışmasına vesile olduk...”

***

Merak edenlere, iyi niyetle bu konuya yaklaşanlara, asla anlamayıp atmak için çamur biriktirenlere karşı, 2004’ten beri tüm Terra Madre’leri yakından izlemiş bir gazeteci ve slow food gönüllüsü olarak önümüzdeki aylarda da bilgiler sunmaya devam edeceğim.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva