Metin ÖNEY
İki Partili Sistem
8 Ocak 2019 Salı

Bu bir “tespit” yazısıdır…

Zaman içinde nasıl bir sonuç doğuracağı anlaşılacaktır.

12 Eylül İhtilalı ile hedeflenen amaçlardan biri de “iki partili” sisteme geçmekti. İstikrarın bu yolla sağlanabileceği düşünülüyordu. Bu sebeple hem seçim yasası ve hem de siyasi partiler yasası bu amaca yönelik hazırlandı. Hatta Anayasa da bu fikir doğrultusun da kaleme alındı.

Ancak:

Seçmen bu görüşü paylaşmadı ve çok partili bir sistem son zamanlara kadar sürdü gitti.

Şimdi:

Son genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte ve 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimleri de kapsayacak bir biçimde “ittifak” adı altında partilerin tek başlarına değil de birlikte seçime girmeleri uygulanır hale geldi.

Artık partiler değil “ittifaklar” seçime giriyor.

Bir tarafta “Cumhur İttifakı”…

Diğer tarafta “Millet İttifakı”…

Yani kısaca:

CİP (Cumhur İttifakı Partisi)

Ve…

MİP (Millet İttifakı Partisi)

Seçimler bittiğinde değerlendirme yapmak için partilerin kazandıkları yerleri veya aldıkları oyları değil, “ittifak”ların kazandığı yerleri veya oyları konuşacağız.

Mesela:

Şu yerleri partiler ve fakat şu yerleri de “ittifak” adayı kazandı denilecek. Ve hatta oy oranları da partilerin oy oranı, ittifakların oy oranı diye değerlendirmeye tabii tutulacak. Böyle bir tablo sonunda 24 Haziran Seçimleri’nde alınan oylarla nasıl bir mukayese yapılacak veya yapılabilecek mi bilemiyorum… Veya partiler bu sisteme göre durumlarını nasıl değerlendirecek?

Bir başka konu da artık partilerin yeterli güce sahip olmadıklarının anlaşılmasıdır. Tek başlarına ister yıllardır iktidarda olan parti veya yine yıllardır ana muhalefet olan partinin gerekli sonucu alamayacağının tespitidir. Kaldı ki; birinin diğeri içinde “minimize” olup olmayacağı da kabili münakaşadır.

Bunun yanısıra:

Mevcut “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” içinde bu “ittifak”ların nasıl yürüyeceği ve değerlendirileceği meselesidir. Eğer Çok partili Parlamenter Sistem yürürlükte olsaydı sonuçlar da farklı olacaktı. Meclis işlevini önemli ölçüde yürütmeye devrettiğine göre, bu “ittifaklar” siyasal olarak nasıl bir sonuç doğuracaktır zaman içinde ortaya çıkacak konulardır.

Önceleri “TBMM’de her fikir temsil edilmeli” deniyordu ve hararetle savunuluyordu. Döndük dolaştık şimdilerde “ikili” sisteme doğru hızlı bir gidiş var.

Aman ha, zaman içinde “ikili sistem” “tekli sisteme” dönüşmesin de…

Görelim bakalım..

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Seniye Nazik Işık 9 Ocak 2019 Çarşamba 08:58

yazınızda yer verdiğiniz en önemli tespit, tekli sisteme dönüşmesin dileğinize yer verdiğiniz sondan bir önceki cümle. demokrasisizleştirme o kadar alıp yürüdü ki, seçim, bir demokratik araç olmaktan çıkmaya, çoğulcu demokrasiye değil oy kullanan seçmenin bile çeşitli zorlamalarla ucundan yakalanan çoğunluğunu tekleştirmeye hatta tek adamlaştırmaya hizmet eder hale gelmeye başladı. ittifaklarla ilgili iki partili sisteme hızla gidildiği tespitinize ise katılmıyorum. çünkü ittifaklar yoluyla yüzde on barajı anlamsızlaştırılabildi, (bugün işlevi ve hele de meclis başkanının istanbul adayı olarak ilan edilmesiyle birlikte onuru, yüceliği aşağılanmış bir meclis olsa da) TBMM'de yer alması hayal bile edilemeyecek geniş bir yelpaze oluştu. yelpaze var ama demokrasisizleştirmenin havasız bıraktığı ortamı havalandırmaya yetmiyor, bu da ayrı bir siyaset yetersizliği, mevcut siyaset kanallarının yeterli havayı taşıyamaması sorunu tabii...

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva