Neşe ÖNEN
Cicero’nun demek istediği neydi!
16 Ocak 2020 Perşembe

Cicero, M.Ö. 106 ile M.Ö. 43 yılları arasında yaşamış Roma’lı büyük bir devlet adamı, hitabet ustası, hukukçu ve filozof. Şöyle demiş bundan 2000 yıl önce; “eğer özgürlük herkes için aynı değilse, özgürlük adını hak etmez”. İki bin yıl önce yaşayan bir insanın zihniyet dünyası ya da mantık yapısı bugünün dünyasını bir tümceyle yargılıyor. İnsanlığın uygarlık birikimine tarih öncesinden koca bir nanik yapıyor...

Naber diyor Ciceron! Dev gökdelenler diktiniz, otoyollar, köprülerle bir bucaktan diğerini birbirine bağladınız, cep telefonları sayesinde yeryüzünü cebinize kadar küçülttünüz ama tüm bunları yapan ve hayata geçiren insanlığı yeryüzünde daha mutlu kılamadınız. Çünkü insanı; düşünce ve fikirlerini ilerletmede ve yaratıcılığında özgür bırakmadınız. Gücü ellerinde bulunduran sizler; sizinle aynı görüşte olmayanları ya da sizden saymadıklarınızı baskı altında tuttunuz. Onların kendilerini diledikleri kimlik, dil ve amaçta ifade etmelerini yasakladınız. Boyunlarına halka, ellerine kelepçe ve ayaklarına pranga geçirdiniz...

Ve nanik yaparak sormaya devam ediyor Ciceron! İki bin yıllık tarihi gelişim içerisinde elinizde, avucunuzda kalanları bir kenara koyup saydınız mı? Geriye ne kalmış? Savaş, kıyım, zulüm, işkence, şiddet, baskı, ayırımcılık, ırkçılık, ötekileştirme, asimilasyon ve varoluşun en vazgeçilmezi sayılan, insanın en temel hak ve özgürlüklerini yok etmekten başka?

Kalmış mı gerçekten çok övünebileceğimiz büyük başarılar elimizde? Demem o ki insanlık daha mı çok selamete ermiş tarih öncesine göre ya da daha az mı acılar içerisinde? Yeryüzü herkes için daha çok huzurla, sağlıkla ve güvenle yaşanılası bir yer haline mi gelmiş yoksa sadece belli bir azınlığa mı cennet olmuş? Teknoloji ve bilim alanında yaşanan gelişmeler insanlığın çoğunluğuna değil de sınırlı sayıdaki topluluklara refah ve ve mutluluk getiriyorsa, uygarlıkta gerçekten ciddi ya da anlamlı bir merhale katetmiş sayılır mıyız?

Ve son sorum; bütün bu soruların cevaplarının, Cicero’nun bir zamanlar savunduğu “eğer özgürlük herkes için aynı değilse, özgürlük adını hak etmez”görüşü ile bir bağlantısı var mı sizce de?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva