Mehmet KARABEL
'Kordon'daki apartmanları yıkalım!
13 Temmuz 2017 Perşembe

Bu şok tavsiye bana değil, Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer'e ait...

Genç mühendis Öziçer'le, iki aydır "deniz"den gelen depremlerle sallanan İzmir'i konuşurken, "inşaat yaşı" olarak yarım asrı geride bırakan Birinci Kordon'daki apartmanlara dikkat çekti Sinancan Öziçer ve gerisini şöyle getirdi:

"İzmir'in yalısı olarak adlandırılan Çiğli'den Üçkuyular'ın sonuna kadar deprem riski hep var... Çünkü risk deyince üç temel neden karşımıza çıkıyor... Birincisi binaların yaşı... İzmir'in incisi Kordon'daki binaların çoğu 50 yaşında, hatta üstünde... İkincisi kullanılan malzeme... Denizsuyu o apartmanlarda kullanılan demirleri kimbilir ne hale getirmiştir? Üçüncüsü ise dolgu zemin; aşağısı deniz..."

Hafif hafif gelse de, yer sarsıntıları ile yaşadığımız şu günlerde Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanının söyledikleri ürperten cinsten... Peki, Birinci Kordon'un kurtuluş reçetesi ne? Öziçer'in önerisi şoke eden cinsten:

"Bence Birinci Kordon'daki yaşlı apartmanların yerine yeni bir rekreasyon alanı yaratılmalı... Sahil dinlence merkezi olmalı... Taaa,  İkinci Kordon'a kadar... Zaten kentsel dönüşümün olmazsa olmazı, zemin adına sağlam yerlere yapılmasıdır... Kayaya oturmuş temel ile yumuşak zemine oturmuş temel aynı olur mu? Bugün, İzmir'in Bayraklı-Karşıyaka aksında zemin çok yumuşak, adeta 350 metre aşağıya kadar jöle gibi..."

Peki, son aylarda denizaltından da gelse İzmir ve çevresi beşik gibi sallanırken, nasıl rahat olabiliriz? Jeofizikçi Öziçer, bu konuda bir nebze su serpiyor gönüllere:

"Korkutan İzmir'deki sarsıntılar genellikle 10-15 kilometre yer altındaki hareketlilikten kaynaklanıyor... 1903 yılından beri "aletsel dönem" yaşıyoruz... Bir asırdan uzun zamandır, İzmir "altı"nın üstünde sadece altı deprem yaşamış... En yüksek (6,6) olmuş... 1929 ve 1949'da Tire ve Dikili'de... Fazla endişelenmeye gerek yok... Ancak, sağlıklı kentleşmeye hız vermek şart..."

Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı böyle diyor ama, Türkiye'nin incisi bu kentte dönüşüm, her nedense "riskli" kabul edilen sahil kesiminde değil, "sağlam zemin"li bölgelerde sürüyor... Neden acaba?

Sonsöz: "Mavişehir'de, Bostanlı'da, Bayraklı Manhatten'da, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'da, İnciraltı Sahilevleri'nde ve tabii ki, başlığımızda yer alan Birinci Kordon'daki "körfez manzaralı" evlerde yaşamak büyük keyif ama, bugünlerin bir de yarınları var; unutmayalım..."

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 15 Temmuz 2017 Cumartesi 00:20

Kordon'daki binaların yıkılması olacak şey değil, binaları yıkmak için kamulaştırma yapılsa, ben karşı çıkarım, benim paramla orada oturanların riski önleniyor diye! herkesin aklı var, şeyi var, depremden korkuyorsa, kendisi boşaltsın binayı! Ha, depremde yıkıldığında altında başkası kalmasın, onun çaresini arasınlar!

Yorumu oyla      11      5  
sezarın hakkı sezara 13 Temmuz 2017 Perşembe 13:05

Kordondaki apartmanları yıkalım demekle olmuyor bu işler! o apartmanları yıkmak yürek ister. her nekadar ucube olsalar da kordondaki bazı daire fiyatları milyon doları geçiyor. bu insanlara hakkını nasıl teslime deceksin? hepsi tapulu mal! bu saatten sonra kordon da yapılacak 2 şey var. birisi kat artışına izin vereceksin ve parsel büyüteceksin. sonra müteahhitler kordona girecek ve kordon diye bir şey kalmayacak. yada insanlara mallarının hakkını verip komple o apartmanları yıkacaksın ki buda imkansız olanı.öyle kolay değil yıkalım demek. bak daha yeni İTO ucubesi dikiliyor.

Yorumu oyla      11      5  
13 Temmuz 2017 Perşembe 12:21

Kordondaki şahıslara gelin Egekent'ten daire alın sağlam, güzel ve deniz manzaralı konutlar desek burun kıvırırlar.çamurda oturmaya devam etsinler.

Yorumu oyla      11      6  
13 Temmuz 2017 Perşembe 12:00

Kordon'daki evler ancak yüksek katlı yapılaşmaya izin verilirse yıkılır. Yıkalım park yapalım söyleminin gerçekleşme ihtimali yüzde 0. Kordon için geç olmadan yeni bir plan yapmak lazım. Birbirine yapışık yapılaşma yerine, parselleri birleştirip daha yüksek katlı yapılar yapılmalı. Tabi böyle bir şeye de tonla dava açılır. Böyle birbirine yapışık daha iyi ya(!) Bir ara da mevcut binaların dış cepheleri yenilecekti ama aradan geçen zamanda herhangi bir şey yapılmadı. Daha binaların dış cepheleri yenilenmiyor, millet park yapalım diyor :)

Yorumu oyla      12      6  
Zafer Zafer 13 Temmuz 2017 Perşembe 10:41

Sn.Sinancan Öziçer, konuyu/tehlikeyi/çözümü, herkesin anlayabileceği biçimde oldukça yalın bir dille ortaya koymuş. Aynen katılıyorum.

Yorumu oyla      13      5  
13 Temmuz 2017 Perşembe 10:31

"Bence Birinci Kordon'daki yaşlı apartmanların yerine yeni bir rekreasyon alanı yaratılmalı... Sahil dinlence merkezi olmalı.." iyi de bu nasıl olacak ? Gerçekleşmesi mümkün değil. O kadar insan deniz manzarası olan evini niye bırakıp gitsin. Rekreasyon alanı olsun demek kolay.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva