Berivan KAYA/EGEDESONSÖZ- İzmir’in yıllardır çözülemeyen Basmane Çukuru sorununda yeni bir aşamaya geçilmiş ve TMSF ile varılan mutabakat kapsamında niyet protokolü imzalanması yönünde karar alınmıştı.
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, Basmane Çukuru’na ilişkin açıklamasında kamuya ait alanların kamuda kalması gerektiğini vurguladı. Aykut Akdemir, “Kamuya ait bir alanın özel sektöre açılmasına itirazımız var. Önceki Dönem Belediye yönetimi TMSF’de olan alanın İzBB’ye geri verilmesi için dava açılmıştı. Kamunun malı kamuda kalmalıdır. TMMOB kent gündemine dair bir şey söylediğinde planlar üzerinden söyler. Bizden sonraki kuşağa doğru şekilde aktarılması için doğru planlara ihtiyacımız var” dedi.
KAMUNUN KAMUYA YAPTIĞINI İNSAN İNSANA YAPMIYOR
Prim borçları sebebiyle taşınmazların SGK’ya devrine de tepki gösteren Akdemir, “Plan değişiklikleri hukuksal işlemler. Gündem kamunun malının satılması. Plan değişikliğinin önemi yoktur. Ana sorun satışlardır. Kamunun kamuya yaptığını insan insana yapmıyor. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin kamuya olan borçları karşılığında kamuya olan borçları ödemek için kamunun malları satılıyor. Kimsenin birbirinden ayrılır tarafı yok. SGK’da ülkenin kurumudur. Belediyelerde ülkenin kurumudur. Aralarındaki ekonomik ilişkiler kamu malını satılmasına denk geliyorsa itirazımız var. Halkın malını satmamalılar” dedi.
YEREL YÖNETİMLERE TEPKİ
Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ilgaz Su Aktaş ise, özel tesis alanlarına yönelik, “Yerel yönetimlerin yaşadığı bir kriz var ama bundan çıkış yolu kamuya ait olan şeyleri satmak şeklinde ilerliyor. Yerel yönetimler kentin ihtiyaç duyduğu alanları elden çıkarıyor” dedi.




