EGEDESONSÖZ- İzmir Kınık’taki Polyak Maden işçileri iş bırakma eyleminin 11’inci gününde sürüyor.
Sabah saatlerinde maden önünde olan işçileri çevik kuvvet ve TOMA'lar karşıladı. Bağımsız Maden İş Genel Genel Başkanı Gökay Çakır, "Saat 15.00'e kadar ne getirirseniz getirin. Somut bir şey getirmezseniz bu madenciyi burada bulamazsınız. Siz bariyeri koyarsınız, biz gövdemizi koyarız. Siz barikat koyarsınız, biz kellemizi koyarız" dedi.
Bağımsız Maden İş, 1243 maden işçisi ile 3 vardiyanın tamamı bir araya toplanıp kendi aralarında yönetim kurulu oluşturup bundan sonra madeni işçilerin üreteceği ve yöneteceği ilk toplantısını gerçekleştirme duyurusu yapmıştı. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, Çinli Qitaihe şirketi patronuna "500 kişi içerdeyiz, 500 kişi dışarda. Gittikçe çoğalıyoruz. Bu barikatı kaldırın, saat 15.00'e kadar süre veriyoruz" dedi. Sendika, yönetimi, madeni işgal edeceklerini duyurdu.
MÜDAHALE GELDİ, İŞÇİLER TESİSE GİRDİ
Şirket yetkililerine verilen sürenin dolmasının ardından işçiler, tesise girmek isteyince jandarma ekipleri müdahale etti. İşçilere biber gazı ve TOMA'larla yapılan müdahale ile tesise girişler engellenmek istendi. Arbede sonrası işçilerin önemli bir bölümü maden tesisine girdi.
Kimse madencinin karşısına geçmeye cesaret etmesin!
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) March 2, 2026
Saldırı ve gözaltılar sonrası barikatları yıkarak maden sahasına girdik.
Üreten biziz, yönetende biz olacağız.
Bizimle yürü Türkiye!#PolyakMadencisiyleYürü pic.twitter.com/oJ1nKAkoMi
Madenciler, içeride kalan hakları, ödenmeyen ücretleri ve ortaklık yapısının değişmesiyle ortaya çıkan güvencesizlik tehdidine karşı Çinli Qitaihe Longcoal Mining şirketine, "Hisseyi devret, Kınık’ı terk et" çağrısı yapmıştı.
Düşman değil aylardır maaşını alamayan madencileriz!
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) March 2, 2026
Tüm halk görsün bu işçi düşmanlığını hakkımızı verin , madeni terk edin!#PolyakMadencisiyleYürü
video: @alidnc4 pic.twitter.com/Q6BP84jaXG
İşçiler, madeni işletmelerinin kanundan ve alacaklarından doğan bir hak olduğunu ifade ederek "Bizim bu madenden 450 milyon alacağımız var işçiler olarak. Servisçiler ve nakliyecileri de koyunca madendeki ana sermaye, özsermaye işçilere ait. Kanundan doğan gerçeklik de bu. Dolayısıyla biz üreteceğiz, biz satacağız. Kendi paralarımızı tahsil edeceğiz. Sonraki sürece karar vereceğiz. Üreten biziz yöneten de biz olacağız" diye konuşmuştu.




