Berivan KAYA - Ozan EKİZ/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi iştirakleri İZENERJİ, İZELMAN, İZFAŞ, EGEŞEHİR ve İZTEK işçilerinin, aylardır ödenmeyen haklar, TİS (toplu iş sözleşmesi) haklarının yatmaması, maaşlarının eksik yatırılması, işten çıkarılanlar, çalıştıkları şirkete iade edilmelerine rağmen işbaşı yaptırılmayan üyeler ve ücretlere yönelik haksız uygulamaları gerekçe göstererek başlattıkları eylem, beşinci gününde de devam ediyor.
Eylemler devam ederken İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Sendika yetkililerinin bugün saat 13.00'da bir araya geldi. Yapılan görüşmelerde uzlaşının çıkmadığı öğrenildi. Sendika adına görüşmek için DİSK Genel Merkezi'nden Toplu Sözleşmeler Daire Başkanı Faruk Saral katıldı.
GÜN İÇİNDE NELER OLDU?
"ÖDEME TAKVİMİ İSTİYORUZ"
Büyükşehir yetkilileri ile görüşme yapacaklarını belirten DİSK/Genel-İş İzmir 9 No'lu Şube Başkanı Sedat Kenar, "Aldığımız kararlar neticesinde bugün sürdürdüğümüz eylemde de taleplerimizi dile getirmek istiyoruz. Kabul edilebilir bir ödeme takvimi talep ediyoruz. Havuz sistemi denen 350 arkadaşımızın içinde bulunduğu bu sistemin sonlandırılmasını talep ediyoruz. Son iki gündür haddini aşan söylemlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bizim tek bir derdimiz var; aşımız, ekmeğimiz, onurumuz. Taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemiz devam edecek. Tarafımıza yöneltilen iddiaların buradaki duruma bir faydası yok. Dört gündür belediye tarafından bir çağrı gelmedi. Odaların ziyareti bile farklı taraflara çekilmeye başlandı" dedi.
'BELEDİYEDEN ÇAĞRI GELDİ, GÖRÜŞME OLACAK'
Genel-İş İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal, "Başkanın açıklaması işçiyi çok yaraladı. 5 milyon nüfusa bütün emekçileri böyleymiş gibi göstermek yakışmamıştır. Emekliler eziyet çekiyor diyorsunuz burada arkadaşlarımızı emekli olmaya zorluyorsunuz. Dün genel merkezimiz üzerinden belediyeden çağrı geldi. Saat 13:00'te bir görüşme olacak. Belediye kanadından masaya davet var. Umarım bu davette müzakereye başladığımızda havuz sistemi son bulur ve ödeme takvimi verilir" ifadelerini kullandı.
'ÖNCE KENDİ ADALETİMİZ'
Mücadeleye devam mesajı veren DİSK Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı Serap Yılmaz, "Siz basın mensuplarının da emeği bizler için çok kutsal, emeğinize yüreğinize sağlık. Dün başkanımız açıklamalarda bulundu. DİSK genel iş sendikası asgari ücretle ilgili yürüyüş yaptı. Günlerce aylarca sokaklarda mücadele etti. Çiftçilerle ilgili eylem oldu yine oradaydık. Bugün bu yaşadığımız sorunlar olmasaydı biz bugün sokaklarda asgari ücret eylemlerimizi gerçekleştirecektik. Biz sendika olarak her zaman ezilmişin yanında var olduk. Bugün kendi emeğimiz için mücadele ediyoruz. Önce kendi adaletimizi sağladıktan sonra gelirde adalet diyerek mücadele etmeye devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.
EYLEME DEVAM
Görüşme sonrası basın açıklaması yaşan DİSK Genel-İş TİS Daire Başkanı Faruk Saral, “İşten atılanların işinin başına dönmesi, havuzda bekleyen, sigortası ödenmeyen arkadaşlarımızın işbaşı yaptırılması talebimizi söyledik, 23 -24 bin emekçi arkadaşın alacaklarıyla ilgili bize bir takvim verilmesi ve buna riayet edilmesi noktasında talepleri bildirdik. Görüşmede ne İZFAŞ’tan atılanların işe alınması ne havuzda olanların işbaşı yapmasıyla ilgili ne de ödemeler takvimindeki taleplerimizi net şekilde cevaplamadılar. Ayın 20’sinde merkezi hükümetten gelecek paya göre, emekçi arkadaşların alacaklarıyla ve özellikle maaş ve mesailerle ilgili tüm kaynakları işçinin ödemelerine ayıracaklarını belirttiler. Bu bizim için mutlu eden bir gelişme değil. Bizim 9 kalem alacağımız var, gıda kartları, sosyal yardımlar, geriye dönük ödemelerimiz var. Eylemimize devam ediyoruz, mücadeleniz mücadelemizdir. Yolunuz ve yolumuz açık olsun” ifadelerine yer verdi.
MÜCADELENİN TAVRINI BELİRLEYECEĞİZ
Saral açıklamasında, “Alacaklarla ilgili 5 günlük eylem planımızı hayata geçirdik, kamuoyunu bilgilendirdik. Önümüzdeki hafta için yapacağımız mücadelenin tavrını ve şiddetini belirleyeceğiz” dedi





