Berivan KAYA/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, geçtiğimiz günlerde Alsancak bölgesinin otopark problemini çözmek için Kordon’da yeraltı otoparkı yapmayı planladıklarını söyledi. Tugay’ın yeraltı otopark projesi kent gündeminde tartışmalara neden oldu.
Tugay’a eski belediye başkanları Aziz Kocaoğlu ile Burhan Özfatura’dan destek gelirken bazı sivil toplum kuruluşları ile AK Parti’den itirazlar geldi. AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Nail Kocabaş, maliyet hesabı yaparak projenin nihai bedelinin 7 milyar TL’yi bulacağını iddia etmişti.

MALİYETİNE DEĞER Mİ?
Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çetin Önalan, yeraltı otoparkı projesi konusuna kentin öncelikleri üzerinden dahil oldu. Egedesonsöz’e konuşan Koray Çetin Önalan “Kordon geçmiş tarihlerde yol yapım amacıyla doldurulmuş, denizden alınmış bir yer. Otopark ciddi bir ihtiyaç ama ciddi bir maliyet olacağı ortada. Son derece zor bir iş. Ciddi çalışmalar gerekiyor. Orada deniz suyu girişimi var. Denizden itibaren karaya doğru çalışmaların yapılması gerekiyor. Sızdırmazlık çalışmaları yapılmalı. Bunların hepsini ortaya koyduğumuzda yaptığımız şey buna değer mi hesaplamak lazım” ifadelerine yer verdi.
1,5-2 YIL BOYUNCA O BÖLGE TAMAMEN TRAFİĞE KAPATILACAK
Maliyet analizlerinin yapılması gerektiğini dile getiren Koray Çetin Önalan, “Ortada daha bir proje yok, önce fizibilite çalışması yapılmalı ve kaynakların sağlanması lazım. Yeraltı otoparkı için çalışmalar başladığında 1,5-2 yıl boyunca o bölge tamamen trafiğe kapatılacak. Kolay bir iş değil. Maliyet analizlerinin yapılması ve gerçekten maliyetin değip değmeyeceğinin hesaplanılması lazım” dedi.
İZMİR’İN ÖNCELİKLERİ BAŞKA
İzmir’in bir deprem bölgesi olduğunu ve daha öncelikli sorunları olduğunu belirten Önalan şunları söyledi:
“İzmir’in otoparktan daha öncelikleri var. Böyle bir para varsa ciddi bir biçimde güvenli alanlarda konut üretilmesi lazım. İzmir’de yaklaşan bir deprem tehlikesi var. Belediyenin arttırdığı kaynaklarla depreme dayanıklı konut üretmesi gerekiyor. Afetlere karşı hazırlık yapılması gerekiyor. Bunlar halledildikten sonra bu tür projeler düşünülmeli. İzmir’in ciddi bir afet sorunu olduğu ortadayken otoparkın yapılması öncelik değildir. İzmir’de altyapı rezalet. Kordon’da hala belediye vidanjörlerle su çekiyor. İzmir’in her yerinde ciddi bir altyapı sıkıntısı var. Önce altyapı sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Bunlar halledildikten sonra yeraltı otoparkı yapılsın. 'Yağmur yağdı, su sorunu bitti' demememiz lazım. Önümüzdeki yıllarda yeniden su krizleriyle karşılaşacağız. Önceliklere bakılıp sonrasında karar verilmesi gerekiyor”




