Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Tarihi Liman Kenti’nin Unesco Dünya Mirası Listesi’ne kalıcı olarak dahil edilmesine yönelik başvuru sürecinde kritik bir viraja girildi.
Süreçteki önemli bir aşama olan ve varlıkların evrensel değerlendirmesinin yapılacağı “Upstream Süreci” kapsamında toplantı gerçekleştirildi.
İzmir İktisat Kongresi Binası’nda düzenlenen toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, İzmir Valisi Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu ve çok sayıda proje paydaşı katıldı.
TUGAY: SÜRECİ TAKİP ETME ŞANSIM OLDU
Süreçle ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Çalışma sürem içinde değişik vesileler ile bu konuyla ilgili süreci takip etme şansına sahip oldum. Bir İzmirli olarak İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihinin ne kadar değerli olduğunu biliyorum. İzmirlilerin tamamı da bunu bilir. Eşsiz bir tarihi ve kültürel mirasa sahibiz. Bunun karşılığında bu mirası koruduk ve değerleri geçmişten geleceğe taşımak için önemli çalışmalar yapma ihtiyacı içinde olduğumuzu biliyoruz. Bunlardan biri UNESCO listesine mirasımızın alınmasını sağlamak. Bergama ve Efes bu listede. Bunun yanında tarihi liman bölgesi 2018’den beri yürütülen bir süreçle geçici listeye alınmış durumda. Ben de gerek Büyükşehir Belediye Başkanı gerek TARKEM Yönetim Kurulu Başkanı olarak bu sürecin parçasıyım. 2022 yılında dosya teslim edilmiş ve o günden bu güne kadar en önemli aşamalarından biri bu adım. Sahip olduğumuz mirasın sadece ülkemiz için değil dünya için de fark edilmesini bekliyorum. Bunun için üstümüze düşenin yapılmasını istiyoruz. Bu süreç zor bir süreç. Belki gecikmiş bir süreç. Ancak neticede hala gün yüzüne çıkarılmayı daha özel koruma altına alınmayı bekleyen önemli bir mirasımız var. Bunun için değerini bilen ve koruyup kollamak için çaba gösteren herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
ÇORUMLUOĞLU: KİMSE VERİLEN GÖREVDEN GERİ DURMADI
Ekonomik sıkıntılara rağmen tüm kuruluşların verilen görevlerden geri durmadığını belirten Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, “Burada yapılan çalışmaların Ankara’dan görünmesinden büyük mutluluk duydum. Belli değerlere sahip olabilirsiniz, kültürel mirasa sahip olabilirsiniz ancak bunu değerlendirecek ruha da sahip olmanız gerekiyor. Özellikle UNESCO ve Kemeraltı özelinde buna uygun birlikteliğin sağlandığını düşünüyorum. Güzel bir çaba var. Herkes üstüne düşeni fazlasıyla yapıyor. Arkadaşlarımızın gözlerindeki ışıltıyı gördüğümde bu işin olacağına kanaat getirdim. Olur olmaz bu başka bir tarafı. Biz inanıyoruz ki herkes elindeki tüm gücü buraya aktarmış durumda. İlçe ve Büyükşehir belediyeleri, Valiliğimiz ve tüm kuruluşlar ekonomik anlamda sıkıntılar yaşamalarına rağmen söz konusu UNESCO olduğunda kimse verilen görevden geri durmadı. Genelde biz üniversiteler ile kamu kurumlarını bir araya getirmekte sıkıntı yaşıyorduk. Gerek Kemeraltı ve Konak, gerek Bornova ve Bayraklı’yı anlatmaya gerek yok. Sizin ürününüz kötüyse ürününüzü anlatırsınız. Pırlanta ve altının anlatıldığını duyduğunuz mu? Biz buradaki eserlerin belli bir değerde olduğuna inanıyoruz. Biz bunun da UNESCO lisesine alınarak taçlanacağına inanıyoruz” dedi.
MUTLU: KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN
Bu buluşmanın sürecin ivmesini arttıracağını ifade eden Başkan Mutlu, “Büyük bir çaba ve çalışma süreci bu günlere getirdi. Mesleğim gereği UNESCO’nun dünya mirası listesini takip eden, herhangi bir katılım olduğunda ülkemizden heyecan duyan biri olarak Konak’ın da bu listeye girmesinden büyük heyecan duyuyorum. Kentin geçmişten bu güne getirdiği zengin mirası sizlerin aktarımı ile evrensel değerlerini bir kez daha ortaya konulacağını düşünüyorum. Başvuru sürecinin önemli bir parçası olan bu buluşmanın sürecin ivmesini arttıracağına inancım tam. Kültürel mirası korumak, geçmişten aldığımız mirası geleceğe kesintisiz iletmek bir görev. Bu görevimiz oldukça kıymetli. Konak Belediyesi olarak bu mirasa sahip çıkacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Göreve geldiğimiz günden beri alanın korunması ve hak ettiği değerin ortaya çıkması için çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle Kemeraltı ve çevresini canlandırarak, zaman içinde uğradığı işgalden kurtararak ülkemizin en çok tanınan ve ziyaret edilen yerlerinden bir olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
NOT: ‘Upstream’ süreci /UNESCO Miras Komitesi ve ICOMOS International uzmanları ile birlikte kültür varlığının Üstün Evrensel Değerini tanımlama çalışmasına verilen ad.