EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat ayı olağan toplantısı hareketli anlara sahne oldu.

Toplantının başında “Basmane Çukuru’nda gökdelen istemiyoruz” yazılı pankart açan Kültürpark Platformu üyeleri, açıklama yapmak istedi.

Gündemde yer alan Basmane Çukuru’na ilişkin niyet protokolüne tepki gösteren platform üyeleri, meclis üyelerini söz konusu protokolü reddetmeye çağırdı.

Maden sahası rehabilitasyonla yeşerdi
Maden sahası rehabilitasyonla yeşerdi
İçeriği Görüntüle

Kültürpark Platformu üyelerine zabıta ve güvenlik görevlileri müdahale ederken, meclis salonunda kısa süreli arbede yaşandı. Platform üyeleri salondan çıkarıldı. Yaşananlar nedeniyle meclis toplantısına ara verildi.

NİYET PROTOKOLÜ HAKKINDA
İzmir’in kronik sorunlarından birisi olan Basmane Çukuru’nda arsa ortakları TMSF ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanmak istenen “niyet protokolü” kentte tartışmalara neden olmuştu. 104 bin metrekare inşaat hakkına sahip olunan dev arazideki yüzde 30’luk belediye payının kullanımına yönelik yapılan yeni anlaşmada, arazide sadece kültür merkezi, müze, sergi salonu gibi yapıların bulunması zorunlu kılındı. Geri kalan bölümün ticari alan olarak belirlendi. Diğer yandan belediyenin arazinin -mülkiyet hakkının büyükşehire geçmesi dahil olmak üzere- tüm davalardan vazgeçmesi de protokolde yer aldı.

SATIŞ İÇİN MUTABAKAT
Metinde dikkat çeken başlıklardan biri de taşınmazın Ticari ve İktisadi Bütünlük (TİB) kapsamında satışa çıkarılması. Buna göre; niyet protokolü ve devamında imzalanacak nihai protokol yürürlüğe girdikten, gerekli belediye meclisi kararları, şirket genel kurul onayları ve inşaat ruhsatları alındıktan sonra TMSF, Basmane Arsası’nı TİB ihalesine çıkaracak. Satış; yalnızca arsanın kendisini değil, geçmiş sözleşmeler ile niyet ve nihai protokolden doğan tüm hak ve yükümlülüklerin devrini de kapsayacak.

TMSF, ihale şartnamesinde daha önce 2016 yılında yapılan ihalede olduğu gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hak ve menfaatlerini gözeten hükümlere yer vermeyi taahhüt ediyor. Bu kapsamda, yüzde 30 oranındaki belediye payının ihale şartnamesinde açık hüküm olarak yer alacağı belirtiliyor.

BELEDİYE KISMINDA TİCARİ KULLANIM YOK
Niyet protokolünde, parsel üzerinde toplam 104 bin metrekare emsal inşaat alanı bulunduğu ve bunun yüzde 70’inin ortak girişime, yüzde 30’unun ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olacağı hüküm altına alınıyor. Belediyeye düşecek bölümde ticari kullanım kesin olarak yasaklanırken; bu alanın belediyenin hizmet binası olarak, konser, sergi, müze ve benzeri kültürel ve sosyal faaliyetlerde kullanılacağı vurgulanıyor.

DİKKAT ÇEKEN EMSAL HESABI
İmar planı ve plan notlarına ilişkin teknik detaylar da protokolde yer alıyor. Buna göre, bodrum katlar ve çatı arası kullanımlar emsal hesabı dışında tutulacak, otopark ihtiyacının parsel içinde karşılanması şartıyla bodrum katlarda iskan edilebilecek alanlar emsal dışı bırakılacak. Gerekli görülmesi halinde imar planı revizyonlarının belediye tarafından ivedilikle yapılacağı da protokolde açıkça ifade ediliyor.

DAVALAR ASKIYA ALINACAK, İHTİLAFLAR SONA ERECEK
Niyet protokolünün en kritik maddelerinden biri, taraflar arasındaki hukuki süreçlere ilişkin düzenlemeler. Taraflar; protokolün imzalanmasının ardından yargılamaların durdurulması veya bekletilmesi için mahkemelere birlikte başvurmayı, nihai protokolün imzalanmasını takiben ise birbirleri aleyhine açılmış tüm davaları geri çekmeyi taahhüt ediyor. Ayrıca Basmane Arsası üzerine konulmuş ihtiyati tedbir kararlarının kaldırılması ve belediyenin açtığı icra takiplerinin takipsiz bırakılması da protokolde yer alıyor.

Niyet protokolünün imzalanmasından sonra 30 gün içinde gerekli onayların alınması ve ayrıntılı “Nihai Protokol”ün imzalanarak yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Böylece Basmane Çukuru’nda yaklaşık 30 yıla yaklaşan hukuki ve fiili belirsizliğin sona erdirilmesi ve alanın İzmir’e kazandırılması hedefleniyor.

TUGAY NE DEMİŞTİ?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Basmane Çukuruna kültür merkezi yapılacağını açıklamıştı. Tugay, “Basmane Çukuru denen bölge içerisinde TMSF’nin temsil ettiği 200 civarında iş adamının hakkına karşılık yüzde 70’lik inşaat yaparken yüzde 30’luk kısmına herkesin kullanacağı, İzmir’in merkezi yerinde önemli ihtiyacı karşılayacağını düşündüğümüz kültür merkezi yapacak. Bu merkezin tiyatro ve konser salonu olacak” demişti.

TMSF’nin yüzde 70’lik hissesine ise konut ve iş merkezi yapması planlanıyor.