HABERLER>TARIM
14 Mayıs 2021 Cuma - 12:41

Ziraat Yüksek Mühendisi Çiftçi: Üretici artık üretemiyor, borçlarını döndüremiyor!

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde çiftçilerin yaşadığı zorluklara dikkat çeken İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Eski Başkanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi, “Üretici üretemez, borçlarını döndüremez durumda. Bankalara olan borçları 130 milyar liraları buldu” dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Çiftçi: Üretici artık üretemiyor, borçlarını döndüremiyor!

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun (IFAP) kuruluş günü olan 14 Mayıs, “Dünya Çiftçiler Günü” adı altında kutlanıyor. 

Anlamlı gün dolayısıyla açıklamalarda bulunan İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Eski Başkanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi, çiftçilerin yaşadıkları zorluklara değinerek, tarımın ve çiftçilerin, salgın dönemi de dahil her zaman desteklemede ilk planda yer almaları gerektiğini belirtti.

ÇİFTÇİNİN SORUNLARI ARTIK ÇÖZÜLMELİ
İnsanlığın devamlılığı için gıdaya ihtiyaç olduğunun ve bununda yolunun tarımsal üretimden geçtiğini söyleyen Çiftçi, bu doğrultuda çiftçilere ve üretenlere minnet duygularını paylaşarak, "Artık çiftçilerin sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Çiftçinin sorununun çözülmesi demek; Türkiye'nin sorunlarının çözülmesi demek, ekonomik sorunların, kentleşme sorunlarının çözülmesi demek. Üreticinin toprağından kopup bu ekonomik zorluklarda emeğin ucuzlamasına sebep olacak şekilde, ucuz iş gücü olarak işsizler ordusuna katılması demek aslında. Kentli nüfusa katılması ve kentin çevrelerinde sağlıksız koşullarda yaşayan dar gelirli nüfusun artması anlamına geliyor. Bu sağlık, kentleşme gibi diğer sorunların da büyümesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

KAYBEDEN HEP ÜRETİCİ OLDU!
Türkiye'nin ekonomik olarak zor günlerden geçtiği şu zamanlarda çiftçinin tenceresinin kaynayabilmesi için mutlaka ve mutlaka desteklenmesi ve sorunlarının çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Çiftçi, başlıca sorunları şu şekilde özetledi:

"En büyük sorunların başında üretici için yüksek maliyetler geliyor. Son yıllarda Türkiye çiftçisinin hiç bitmeyen derdi, yüksek maliyetler altında üretmek zorunda kalması. Mazottan, yolumdan, gübreler, bitki koruma ürünlerinden başlayan temel girdilerin maliyetlerin hızla artması ama üretici fiyatların bunların altında kalması sebebiyle çiftçi üretmekte zorlanıyor. Bu süreçte de en kolay akla gelen çözüm  ithalat sopası. Aslında bu ithalat sopasının da hiçbir işe yaramadığını yıllar bize gösterdi. İthal ettiğimiz hiçbir üründe istediğimiz sonuca ulaşamadık. Ne hayvan ithalatıyla et fiyatlarını ucuzlatabildik, ne buğday ithalatıyla istediğimiz verimi alabildik... Bu sebeple kaybeden her zaman üretici oldu, uzun vadede tüketici de bundan zarar gördü. Fiyatlar hiçbir zaman aşağıya çekilmedi bundan kazanan sadece ithalat lobileri oldu."

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ
Tarımsal üreticilere verilmesi gereken desteğin önemine dikkat çeken Çiftçi,”14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde, çiftçilerimizin emeğinin, alın terinin verildiği; toprağında üretebildiği politikalara artık geçmemiz gerekiyor. İthalata dayalı politikalardan vazgeçerek üretimi ciddi anlamda desteklememiz gerekiyor. En azından kanunun öngördüğü desteklerin sağlanması gerekiyor. Çünkü artık üretici üretemez, borçlarını döndüremez durumda. Üreticilerin bankalara olan borçları 130 milyar liraları bulmuş durumda” diye konuştu.

Çiftçi, tarımın çevresel faktörlerin etkisinde devam eden bir süreç olduğuna değinerek olumsuz hava koşulları, kuraklık, toprak kalitesindeki düşüş gibi sorunların üzerine eklenen ekonomik sıkıntıların altından üreticinin kalkmasının bir hayli zor olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Tarım zaten doğa koşullarına, ekolojiye bağlı olarak yapılan bir sektör. Bunlarda bizim kısa vadede engelleyemediğimiz sonuçlar doğurabiliyor. Ancak meralarımızı, tarım topraklarımızı korur; topraklarımızı, sularımızı kirletmezsek bu etkileri en aza indirebiliriz. Çiftçimizin bu zorluklarla baş ederken elinden tutmamız, bu yolda yalnız bırakmamamız gerekiyor."

 
Konak'ta can dostlar yalnız değil
 
Altın 11 gündür yükseliyor: 500 lirayı aştı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Sındır: Kiraz üreticisini pazara müdahale bitiriyor!
Kemalpaşa’da kiraz alım noktalarında çiftçilerle buluşarak kirazın içinde ...
'Kirazın başkenti' Kemalpaşa'da, rekolteyi don vurdu!
Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde, ...
22 il kuraklıkla savaşıyor... İzmir'de durum ne?
Türkiye Ziraat Odaları Birliği 2020-2021 Tarımsal Üretim Dönemi Kuraklık ...
 
'Hububat alımında fiyatlar üreticiyi mutlu edecek'
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, hububat için ...
'Bitkisel üretimimiz, Cumhuriyet rekorunu kırdı'
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçen yıl bitkisel üretimde verimli ...
Menemen’de kırmızı alarm: ‘Artık tütün ekmeyi düşünüyoruz’
Menemen Ovası kuraklıkla boğuşmaya devam ediyor. İlçe tarımında ciddi ...
 
Datçalı tarım işçilerinin 'erkenci bezelye' mesaisi
Muğla'nın Datça ilçesinde, erkenci bezelyenin hasadına başlanırken, verim ...
Manisa'nın yaprağı dünyaya ihraç ediliyor
Manisa'da, ilkbahar aylarında kadınlar tarafından toplanan asma yaprakları, ...
Enginar üreticinin yüzünü güldürdü
Türkiye'nin enginar üretiminin yüzde 35'inin yapıldığı İzmir'de üreticiler, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva