HABERLER>EKONOMİ
18 Ağustos 2016 Perşembe - 19:19

Zeybekci’den teşvik mesajları: İzmir için özel zirve!

Ekonomi Bakanı Zeybekci İzmir turunun son durağında sanayicilerin konuğu oldu. EBSO Başkanı Yorgancılar’ın İzmir’in teşvik sorununu ilettiği toplantıda Bakan Zeybekci, İzmir için Başbakan Yıldırım ile birlikte özel bir toplantı gerçekleşeceğini ifade ederek,” İzmir’e ne yapabilirizi konuşacağız” ded

Zeybekci’den teşvik mesajları: İzmir için özel zirve!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci İzmir turunun son durağında Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) konuğu oldu.

- ESBAŞ VE İTB’DE NE MESAJ VERDİ?

İlk olarak Ege Serbest Bölgesi’nin konuğu olan Zeybekci, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ziyaretinin ardından EBSO tarafından düzenlenen özel meclis toplantısına katılarak sanayicilere görüş alışverişinde bulundu.

EBSO’daki özel gündemli meclis toplantısına Bakan Zeybekci’nin yanı sıra İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar,  çok sayıda oda ve borsa başkanı katıldı. 

TALEPLERİMİZİN ÇOĞU YERİNE GELDİ
Meclis oturumunda konuşan EBSO Başkanı Yorgancılar, sözlerine 15 Temmuz darbe girişimini lanetleyerek başladı.  Süreç ardından ülke genelindeki birlik ve beraberlik üzerinde duran Yorgancılar, PKK tarafından 4 ilde gerçekleştirilen saldırıları kınadı.

EBSO tarafından Ankara’da gerçekleştirilen ziyarette Bakan Zeybekci görüşmesinde yöneltilen talepleri sayan Yorgancılar, ”Sizinle yaptığımız görüşmede taleplerimiz iletmiştik. O tarihte bu tarihe kadar konuştuklarımızın hepsi gündemde. Çoğu çözüldü, çözülmeyenler için de çalışmalar sürdürülüyor. İhracatçılarımıza yeşil pasaport talebimiz vardır burada kazanan Türkiye olacak” dedi

TEŞVİKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK!
Sanayicilerin temel sorunları hakkında bilgiler veren Yorgancılar, ihracat, e – ticaret, Eximbank, karşılıksız çek, yurt dışı fuar destekleri  gibi birçok sorunu masaya yatırdı.  İzmir’de uzun süredir dile getirilen teşvik sorununu gündeme getiren EBSO Başkanı Yorgancılar, İzmir’de yeni teşvik hamlesinin yapılması gerektiğini Bakan Zeybekci’ye verilerle gösterdi. Yorgancılar, “Sizinle en çok konuştuğumuz konuların başında teşvikler gelmektedir. İzmir’in mağduriyeti malumlarınız. Ancak, inanıyoruz ki teşvik sistemindeki revizyon; Türkiye’nin önünü açacak ve yatırım hamlelerini hızlandıracak etkide olacaktır. Açıkçası, başka da bir çaremiz yoktur.  OECD’nin 2016 yılı Türkiye raporunda kullanılan grafiklerden ilki İzmir’de 2004-2013 döneminde imalat sanayi istihdamının ne kadar düşük olduğuna ilişkin. İzmir’de bugün işsizlik oranı yüzde 15. İşte bu nedenle teşvikleri dilimizden hiç düşürmedik” şeklinde konuştu.

YETER Kİ ELİMİZDEN TUTUN
Yorgancılar, “Kuşkusuz en ileri teknolojilerle üretim yapmayı biz de istiyoruz. Ancak, yüksek katma değerli üretim ve yüksek katma değerli ürün ihracatına odaklanmak firmalarımızın tek başına başarabileceği bir durum değildir.  Kalkınma sürecinde; eğitim, teşvikler ve teknoloji transferi çok önemli olan Güney Kore, tıpkı Çin’de olduğu gibi taklitçilikten, teknoloji transferine ve devamında teknoloji üretimine giden uzun ve başarılı bir hikayeye sahiptir. Yeni sanayi modeline yakalayabilme gücümüz var. Bunun için gerekli alt yapımız mevcut. Biz üzerimize düşeni, yapmaya hazırız. Yeter ki elimizden tutun” ifadelerini kullandı.

LAF ÜSTÜNE LAF DEĞİL TAŞ ÜSTÜNE TAŞ DÖNEMİ 
Yorgancılar’ın konuşmasının ardından kürsüye Nihat Zeybekci geldi. Sorunları hükümet olarak bildiklerini, çözümü için çalıştıklarını ifade eden Zeybekci, ”Sizinle yaptığımız görüşmede sanayicilerimizin taleplerini dile getirdiniz. Bu dönem hükümetimizin özel bir ilgisi oldu. Dönem laf üstüne laf koyma değil, taş üstüne taş koyma zamanıdır dedik. Üretimde artışı sağlamak için çalışmalara başladık. Türkiye bir önceki günden daha fazla üretebilirse, daha fazla ihracat yapabilirse ancak kazanabilir. Bunu yapmaya mecburuz. Türkiye yüzde 6 oranında büyümek zorunda olan bir ülke. Bizim böyle bir zorunluluğumuz var” dedi.

TAM EKONOMİ MODELİNİ AÇIKLAYACAKTIK…
65. hükümetin ülke ekonomisinde yeni bir kalkınma modeli için uzun zamandır Başbakan Binali Yıldırım önderliğinde çalıştıklarını, paketin açıklanma aşamasında darbe girişimi ile karşılaştıklarını söyledi. 

Zeybekci,”Hükümetimiz kurulduğu günden beri yoğun bir çalışma gerçekleştirdi. Hükümet olarak Başbakanımız ile 45 - 50 gün boyunca hiç çıkmadan çalıştık. Yatırım teşvikleriyle ilgili Türkiye’nin dünyada olan avantaj ve dez avantalarını doldurmak için çalışmalarımızı yaptık.  Her türlü görüşmeyi yaptık engelleri aştık. Dedik ki, 16 Temmuz günü son ekonomik kalınma toplantımızı yapacağız, Pazartesi gününden sonra Bakanlar Kurulu’nun ardından içinde birçok fonksiyonu barındıran, dünyaya model olacak, Türk ekonomisinin 4 parçalı ekonomik kalkınma modelini açıklayacaktık. Tam bu plandaydık ki 15 temmuz akşamı o ihanet çetesinin girişimi gerçekleşti” şeklinde konuştu. 

2001 GÜNLERİNE GERİ DÖNMEYİ BEKLEDİLER
Darbe girişimin ardından dünyada algı yönetimi yapıldığını ifade eden Zeybekci, “Darbe girişiminin üzerine birileri ellerini ovuşturmaya başladı.  Ekonomik olarak bir çöküş yaşanmasını beklediler. Türkiye’nin 2001, 2002 günlerine geri dönmesini beklediler. Dolar 5 -6 TL olacak tahminleri vardı. Dolar 2 -3 kat artar beklentisi vardı. Bu millet ellerini ovuşturanların da hevesini kursağında bıraktı. Eğer bu olaylar Fransa’da olsaydı bankalar belini doğrultamaz halde olurdu. Dükkanlar yağmalanırdı” diye konuştu. 

ÜRETMEK ZORUNDAYIZ
Dünya ekonomisindeki risklere karşı sanayicilere güven mesajı veren Zeybekci, ülke ekonomisinde artış gösteren enflasyon hakkında,  “Enflasyonun sebebi, normalde ‘talebin arzdan daha çok olmasıdır’ Bu doğru. Ama Türkiye için doğru olan tanım şudur, ‘Ama diğer doğru enflasyonun nedeni arzın talepten daha çok olmasıdır’ Türkiye’nin üretimi arttırması lazım. Yapacağımız şey, yatırımcının üreticinin önünü açmak gerekiyor. Faizler düşsün ki daha çok üretebilsin, stok yapabilsin. Böyle olursa ancak enflasyonun kökünü kazırsın. Ama siz faizleri artırıp talebi daraltırsanız Türkiye ekonomik krize gider.  Türkiye en zor dönemlerde yüzde 4 büyüme sağladı. Artık Türkiye’nin önünde kimse duramaz. Artık yüzde 5- 6 bandına çıkacağız” dedi.

DIŞ TİCARET ATAĞI
Ülkeler arasındaki ilişkilerde önemli gelişmeler yaşanıyor.  Rusya ile çok daha iyi anlaşmalar yapacağız. İran’la önemli ticaret hamleleri gerçekleştireceğiz. Biz bunu 3 sene önce söyledik. Dünyada AB’nin tüketim ve satın alma alışkanlıkları değişti. AB’nin ekonomik beklentileri düşük olduğu için stok yapmak istemiyor. Sipariş verdikten 1 hafta sonra ürünü aldığı bir tek Türkiye var. AB’nin şu an Türkiye  ile ticaret hacmi yüzde 50’ye ulaştı. AB’nin kendi içindeki ülkelerle arasındaki ticaret oranı yüzde 75. Bizim hedefimiz buraya ulaşmaktır. Türkiye’de hedefiz sadece ihracat yapmak olmayacak. Haksız rekabetin de önüne geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

YATIRIM TEŞVİK PAKETİ
Bakan Zeybekci, yeni yatırım teşvik paketleri hakkında bilgi verdi. Türkiye’ye yabancı yatırımcıların gelmesi için her türlü imkanı sağlayacaklarını ifade eden Zeybekci, “Türkiye’ye varlık yatırım teşvik sistemini getiriyoruz. Bölgesel teşvikleri burada şöyle bir mantığımız var.  Saldım çayıra, Mevlam kayıra… Biz bu yatırım paketleriyle Türk mucizesini gerçekleştirmek istiyoruz. Türkiye’yi, Avrupa’nın 6-7., dünyada 18. ekonomik gücüne sahip olan ülke konumuna getireceğiz.   Türkiye olarak yenilenebilir enerjide, sağlık sektöründe, savunma sanayinde, bilişim teknolojilerinde, elektronik sektörlerde önünde bir fırsat var. Bunları değerlendireceğiz.  Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisinde 50 milyar dolar bir yatırım olacak. Bununla ilgili kapsamlı çalışmalar yeni teşvik paketleriyle gerçekleşecek. Bu paketle ilgili bütün yetkiler alınacak. Yabancı yatırımcılara her türlü imkan sağlanacak. Eğer bunlar yetmezse gelin beraber yapalım denecek” dedi. 

İZMİR’DE NELER YAPABİLİRİZİ KONUŞACAĞIZ
İzmir’deki teşvik sorunu ile ilgili Bakan Zeybekci, konuyu Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte özel olarak ele alacakları ifade etti. İzmir’de teşvik gibi bekleyen sorunlarla ilgili kentin paydaşları ile birlikte özel bir toplantı yapılacağını söyleyen Zeybekci, ”İzmir’de stratejik yatırımlar hakkında çalışmalar yapacağız. Teşvik ile ilgili Başbakanımızla birlikte sizleri bir araya toplayarak konuşacağız. İzmir’de neler yapabiliriz, bunu konuşacağız” dedi. 



İESOB’DA FETÖ UYARISI!
Öte yandan Bakan Zeybekci, EBSO’daki oturum öncesi İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (İESOB) ziyaret etti. Bakan Zeybekci'yi İESOB Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu ve İzmirli Oda Başkanları karşılarken, Zeybekci'ye İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican da eşlik etti.

Oda Başkanları, hükümetin esnaf yararına yaptığı düzenlemeleri dövizlerin üzerine yazarak Bakan Zeybekci'ye teşekkür ederken, isteklerini de yine bu dövizlere yazdı. İESOB Başkanı Mutlu ise yaptığı konuşmada esnafların sıkıntılarından bahsederek, faizsiz kredi ve KOSGEB kredilerinin koşullarının biraz daha kolaylaştırılmasını istedi.

"Başka pislikler yapabilirler"
"Ekonomik anlamda çok hassasız" diyen Zeybekci, "Bunun ticarete zarar vermesine asla izin vermeyeceğiz. Bu işler geçti. Bundan sonra bu ülkede böyle bir ihanet olamaz. Bu millet demokrasiye el koydu. Buna cesaret edemezler ama başka pislikler yapabilirler. Mikroplar gibi şekil değiştiriyorlar. Bugün bu hainleri kullandılar. Yarın başka kimliklere bürünebilirler. Bizim oralarda 'güzel olanın başı belasız olmaz' derler. Türkiye, dünyanın en güzel ülkesi, bu millet dünyanın en güzel milleti. O yüzden kıskanmaya devam edeceklerdir" ifadelerini kullandı.

 
FETÖ'nün 1017 okulu devlet okulu oluyor!
 
Bakan Çavuşoğlu: Rusya'nın katkısı olmadan...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzine yine zam geldi!
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından geçerli olmak üzere, ...
Bakan Zeybekci’den İzmir çıkarması: ESBAŞ ve İTB’de ne mesaj verdi?
Ekonomi Bakanı Zeybekci İzmir ziyaretinde önemli mesajlar verdi. ESBAŞ’ta ...
FETÖ'nün Brüksel'de 'TUSKON' oyunu!
FETÖ ile bağlantılı TUSKON, kapatılmadan çok önce TUSKON EU (TUSKON AB) ...
 
Ege-Koop’un ’13.Onur Projesi’ görücüye çıktı
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Çiğli’de inşa edilecek ve ’13.Onur ...
Dolar 15 Temmuz öncesine dönüyor!
Dolar/TL, güne düşüşle başlayarak 2,9141 ile Fetullahçı Terör Örgütü'nün ...
Fed'de faiz artırım zamanlaması çatlağı
ABD Merkez Bankasının (Fed) temmuz toplantısına ait tutanaklar açıklandı. ...
 
Ege turizmine uluslararası uzlaşı dopingi!
Türkiye terör olaylarıyla sarsıldığı kara yılın ardından sektörde ağır ...
Bakanlık açıkladı: Yeni vergi mi geliyor?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşlara ek yük getirecek bir çalışma ...
Motorine yine zam geldi!
Bu gece yarısından geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatı ortalama 7 kuruş artacak.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva