HABERLER>SAĞLIK
4 Haziran 2018 Pazartesi - 15:57

Zayıflamak isterken kilo almayın!

Kilo vermek ve sağlıklı bir şekilde zayıflamak herkesin önemli isteklerindendir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Kalelioğlu, zayıflarken dikkat edilmesi gerekenleri ve diyet hakkında doğru bilinen yanlışları sizler için anlattı.

Zayıflamak isterken kilo almayın!

Alışılmış hayat tarzı değiştirilirken diyet kurallarına da uyulması ile kilo vermek mümkündür. Ancak, en önemli zayıflama kuralları olan az ama sık yemek yeme ile günlük hareket miktarının arttırılmaması halinde, bir de buna yanlış bilinen bilgiler eklendiğinde kilo alındığı görülmektedir.

DİYET, İRADE İŞİDİR
Zayıflamak isteyenlerin yapması gereken ilk ve en önemli husus, iradeli bir başlangıç yaparak, normal yaşam alışkanlıklarını değiştirmektir. Bunun için öncelikle günlük alınan kalori ve yağ miktarı azaltılmalıdır. Porsiyonlar düşürülmeli ancak ara öğünlerle birlikte öğün sayısı ve sıklığı arttırılmalıdır. Su tüketiminde en az 2 litre su içilmesine gayret gösterilmeli, ayrıca yapılan diyet egzersizlerle desteklenmelidir. Alınan kalori miktarının azaltılması yanında, günlük hareket katsayısının arttırılması zayıflamayı kolaylaştıracaktır.
Bunun için ara öğünlerle birlikte günlük 6 öğün gıda tüketilmesi ve en az 1 saat yürüyüş, koşu, yüzme ya da bisiklete binmek gibi aktiviteler yapılması faydalı olacaktır. Öğünlerde sebze ağırlıklı beslenmeye gayret gösterilmeli, yoğurt ve yeşillikli salatalar bolca tüketilmelidir. Balık ya da etli yemekler kendi yağında ya da ızgara olarak pişirilerek tüketilmelidir.

ARA ÖĞÜNLERE DİKKAT!
Ara öğünlerde yapılan tercih hataları, diyet esnasında alınan kiloların ilk nedenlerindendir. Doğru planlanmış bir ara öğün içeriğinde bir kâse yoğurt beraberinde kuru ya da yaş meyve, bir avuç ceviz ya da badem gibi doğal ve besleyici gıdalar bulunmalıdır. Ara öğünlerde gazlı içecek ya da hazır meyve sularından içmek, gofret ve çikolata gibi şekerli besinler atıştırarak açlık giderilmeye çalışılmamalıdır. Bunların yanında pasta ve börek tüketmek, ara öğünler nedeniyle kilo alınmasına neden olacaktır.

UYKU DÜZENİ
Bir diğer önemli husus ise, uyku düzenine ve süresine dikkat etmektedir. Bilimsel araştırmalarla da kanıtlandığı gibi, çok uyumak kilo alımını kolaylaştırmaktadır. Diyet yapılan zamanlarda azalan enerjiyi, uyku ile dengelemeye çalışmak en ciddi hatalardan biridir. Bu nedenle, uyku belli bir düzende olmalı, temiz havanın ve güneşin canlandırıcı etkisinden faydalanmayı da unutulmamalıdır.

DİYET KİŞİYE ÖZEL OLMALIDIR
Çok sık dile getirildiği gibi “akşam yediden sonra hiçbir şey yemeyin” ifadesi de çok dillendirilen yanlışlardan biridir. Zira diyet kişiye göre önerilmeli ve kişilerin hayat tarzları dikkate alınmalıdır. Bu kapsamda, bu ifadenin “yatmadan iki saat önce yemek yemeyin” şeklinde değiştirilmesi gerekecektir. Bunun en önemli nedeni, gece 12 veya daha sonra uyuyanların ani besin krizlerine girmesinin yol açacağı sıkıntılardır. Saat yediden sonra hiçbir şey yememesi gerektiğini düşünen kişiler, bir de geç yatıyorlarsa kendilerine hâkim olamayacaktır. Bu da hem diyeti bozmasına hem de kendine güven ve iradesini kaybetmesine neden olacaktır.

 
Gezi belegeseli Narlıderelilerle buluşuyor
 
Altınordu'nun Mirkan pişmanlığı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de bir aileyi yıkan karar: Çocuğum sakat mı kalsın?
İzmir'de yaşayan Tunç ailesinin, 18 aylık ikiz bebeklerinden Spinal Muskuler ...
Rektör Budak: MS’te erken tanı ve tedavi çok önemli
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, merkezi sinir sistemi ...
Buca'da sağlıklı buluşma: Umutsuzluk lükstür
Buca Belediyesi ve Buca Kent Konseyi’nin düzenlediği sağlık söyleşisinin ...
 
O ilaçları kullananlara kötü haber!
ngiltere'de King's College London'da görevli psikiyatr Rafael Gafoor liderliğinde ...
İzmirli Ayberk için umut günü 4 Haziran
İzmir'de beyin felci ve kronik akciğer yetmezliğiyle dünyaya gelen 8 yaşındaki ...
Kitvak'tan askıda oda için zekat fitre çağrısı
“2018 Yılını Askıda Oda yılı ilan eden Kitvak, bağışçı ve hayırseverlere ...
 
Ege Üniversitesi bir 'ilk'e daha imza attı
Türkiye ve dünyada birçok ilke imza atan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ...
Yeni kalp ile ikinci hayat
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde yaklaşık 1,5 yıl önce kalp destek cihazı ...
Ramazanda susuzluğa karşı domates salatalık
Oruçluyken susuzluğu daha az hissetmek için iftarda ve sahurda domates ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva