HABERLER>EKONOMİ
26 Ocak 2015 Pazartesi - 18:55

Yorgancılar ‘önceliği’ açıkladı: Faiz değil…

Hükümet ile Merkez Bankası arasında yaşanan faiz tartışmasında sanayici önceliğini reformdan yana kullandı. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yatırımlarda faizin tek etken olmadığını belirterek, “Kişi başı 20 bin dolar gelir için reform yapalım” dedi. EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ise faiz oranlarından medet ummak yerine yatırım ortamını iyileştirici reformların hayata geçirilmesini istedi.

Yorgancılar ‘önceliği’ açıkladı: Faiz değil…

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’de faizlerin yatırım için önemli bir etken olduğunu ancak tek etken olmadığını söyledi.

EBSO Ocak ayı meclis toplantısında konuşan Yorgancılar, Türkiye’nin yeni bir sanayi hamlesine ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye’de 2003-2008 yılları arasında kişi başı gelirin 4 bin 500 dolardan 10 bin dolara çıktığını belirten Yorgancılar, kişi başı gelirin 2009’dan sonra 10 bin 300 dolarlık seviyede kaldığını dile getirdi. Yorgancılar, “Reformları yapmadığımız için orta gelir tuzağına takıldık. Yeni bir reformla kişi başı geliri 20 bin dolara getirmeliyiz. Reformlar acilen yapılmalı. Faiz oranı ile özel sektör yatırım ilişkisi doğru. Faiz oranlarımız yüksek seviyede. Faizlerin düşük olması yatırım için önemli bir etken ama tek etken değil. Yatırım için sanayiciye şok kur artışları, bürokrasideki aksama, iç ve dış talepteki belirsizlikler konusunda da destek verilmeli” dedi.


 
‘BU SAVAŞI KAPI KAPI VERİYORUM’
İzmir’in üretim, istihdam, vergi gibi konulardaki sorunları için Ankara’da mücadele verdiğini belirten Yorgancılar, bu konuları toplayıp da bir günde olmuş gibi söylemenin doğru olmadığını söyledi. İzmir’in sorunları için sürekli milletvekilleri ile görüştüğünü dile getiren Yorgancılar, “Ben bu savaşı kapı kapı çalıp 4.5 yıldır veriyorum” dedi.

Yorgancılar, geçen hafta İzmir’in vergi tahsilatında ikinci, Amerikan merkezli düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü raporuna göre dünyanın 300 şehri arasında en hızlı gelişen ikinci şehri olduğunu hatırlattı.  İzmir’in vergi tahsilatında İstanbul’dan sonra ikinci sıraya gelmesinde petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle petrolden alınan özel tüketim vergisinin azalmasının, buna karşı İzmir’deki tütün endüstrisinden alınan özel tüketim vergisinin artmasının etkili olduğunu söyledi. Yorgancılar, vergi yapılandırılmasından ve vergi bilincinin artmasından kaynaklanan tahsilat oranının da yükseldiğini ifade etti. Yorgancılar, “Bu bizim açımızdan son derece önemli. İzmir olarak 4 verip bir aldığımızı her ortamda söylüyoruz. Daha fazla yatırım yapıldığı zaman İzmir daha fazlasını verecek güçte bir ilimiz” diye konuştu.
 
Brookings Enstitüsü’nün raporuna göre İzmir’in ikinci sıraya gelmesinin de önem taşıdığını belirten Yorgancılar, bu başarının sanayisi, turizmi, ticareti, limanı, tarımı, tüm sivil toplum örgütleri, yerel yönetimleriyle herkesin ortak başarısı olduğunu vurguladı.


 
‘FAİZDEN MEDET UMMAYIN’
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Salih Esen, Merkez Bankası’nın faiz indirimine ilişkin ciddi baskı altında bırakıldığını söyledi.
 
Faiz oranlarından, para politikalarından medet ummak yerine yatırım ortamını iyileştirici reformların hayata geçirilmesini isteyen Esen, “Faizlerin yüksek olmasının yatırımların önünde engel olduğu ifade edilmektedir. Kuşkusuz faizler yatırımlar için bir etkendir ancak, ilk sırada olmadığı inancındayım. Çünkü yatırımcı kararını verirken öncelikle malını satıp satamayacağını düşünerek hareket eder. Geçmişe baktığımızda da büyük yatırımların yüksek oranlı faiz dönemlerine denk geldiği görülecektir. Faizler konusunda karar verilirken bizler için önemli olan kurları zıplatacak, tasarrufları caydırıcı bir etkinin yaratılmamasıdır” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sabuncubeli Tüneli’nin kaderi belli oluyor
Manisa İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na katılan Karayolları 2'nci ...
IMF'den Yunanistan çıkışı: Euro bölgesine...
IMF Başkanı Christina Lagarde Yunanistan'la muhtemel yeni bir borç anlaşmasını değerlendirdi.
MÜSİAD İzmir Başkan Ülkü ile devam dedi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi 20. Olağan ...
 
Mercedes’in yıldızı İzmir’de parlıyor
İzmir’de firmaların konsept mağazalarının tasarımlarını yapan ve kurumsal ...
Tekel binaları rezidans oluyor!
Çankaya’daki Gürel Tower Residence’in Sahibi Gürel Ailesi’nin 2009’da ...
Koç Holding'ten akaryakıt şirketlerine rest
Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, “Akaryakıt şirketleri ...
 
Konutta döviz ve altın patlaması!
Dövizin düşmesi ve altının yükselmesi konut sektörüne yaradı. Elindeki ...
Eşdeğer ilaçtan sonra şimdi de eşdeğer parça dönemi
1 Haziran’dan itibaren sigorta şirketleri yerli malı eşdeğer parça kullanabilecek. ...
Syriza’nın zaferi euroyu yere serdi: 11 yılın…
Yunanistan seçimlerinin ardından euro 11 yılın en düşük seviyesine indi!
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva