HABERLER>EKONOMİ
27 Mayıs 2013 Pazartesi - 19:26

Yorgancılar'dan TMSF'ye yerli otomobil çağrısı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Çukurova Holding'in borçları nedeniyle TMSF'ye devredilen BMC'ye sahip çıkılması gerektiğini kaydederek, "BMC'nin durmasını, hem İzmir'e hem BMC'nin yan sanayine hem de buranın personeline son derece hata olarak değerlendiriyoruz. TMSF, bunu mutlaka satacak. Ancak duran bir tesisin satılmasıyla çalışan bir tesisin satılması farklı" diye konuştu.

Yorgancılar dan TMSF ye yerli otomobil çağrısı

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'nun Çukurova Holding'in borçları nedeniyle devraldığı BMC için bir çağrı da İzmirli sanayicilerden geldi. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)'nın seçimlerden sonra gerçekleştirilen ilk aylık olağan toplantısında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Çukurova Holding'in borçları nedeniyle TMSF'ye devredilen BMC'ye sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Yorgancılar, "BMC'nin durmasını, hem İzmir'e hem BMC'nin yan sanayine hem de buranın personeline son derece hata olarak değerlendiriyoruz. TMSF, bunu mutlaka satacak. Ancak duran bir tesisin satılmasıyla çalışan bir tesisin satılması farklı" diye konuştu. Yorgancılar, konuyla ilgili düşüncelerini paylaştıklarını aktararak, "Güçlü ekonomi hedefi içine yerli otomobil hedefini de ekleyen Başbakanımızdan ve Bakanlarımızdan bu konuda hassasiyet arz ettiğimize ilişkin bir bülten yayınladık. Yerlileştirme kampanyalarında BMC’nin gözardı edilmemesini, gerekirse, TMSF’nin işletiminde üretimine devam etmesi gerektiğinin altını çizdik. BMC otobüs, kamyon ve savunma sanayinin taktik amaçlı araçlarının ihalesini aldı. Zaten kamyon ve otobüste BMC'de var. Aynı marka altında yerli otomobil İzmir'de üretebilir. TMSF'den bu tesise sahip çıkılması bekliyoruz" diye konuştu.
Konuşmasını Petkim'de tek bir noktaya 5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirildiğini hatırlatarak sürdüren Yorgancılar, "Ancak son birkaç yılda 6-7 Petkim yatırımı kadar tutarı yurt dışına kar transfere olarak göndermişiz. Kar transferi 2012 yılında yüzde 25 oranında azaldı. Bu ciddi bir rakam. Belki şirketlerin karları düştü. Akla iki soru geliyor. Bunlar karlarını Türkiye'de mi bıraktılar yoksa karları mı düştü? Onu bilemiyoruz" ifadesinde bulundu.
 
SEKTÖR RAPORLARI HAZIRLANACAK
EBSO'da 11 sektör kurulu oluşturduklarını aktaran Yorgancılar, "Bu kurulları oluştururken, birbirilerin içine geçen veya birbirlerine yakın sektörleri aynı kurulda bir araya getirmeye gayret ettik. Toplam 64 meslek komitemiz, bu sektör kurullarında yer alıyor. Buralarda geçmiş dönemde olduğu gibi sektör raporları oluşturup, ilgili bakanlıklara göndereceğiz. Daha önce yapmış ve faydalı geri dönüşler almıştık. Önümüzdeki 3.5 yılda 2'şer defa sektör kitaplarının hazırlanmasını hedefliyoruz" dedi.
 

TÜRKİYE BÜYÜMEK ZORUNDA
Küresel pazarda öne çıkan Asya ülkelerinin ihracatları içinde imalat sanayinin yüksek pay alması da gelişimin sağlıklı ilerlemesini sağladığını ifade eden Yorgancılar, "İlk 17 büyük ekonomi grafiği de bu durumu açıklamaktadır. 10’ar yıllık dönemler itibari ile büyüme oranlarına baktığımızda da haritanın rakamsal ifadesini net olarak görebilmekteyiz. Yüzde 7 ortalama ile büyüyen Asya ülkeleri karşısında yüzde 5 ortalama ile büyüyen Türkiye’nin rekabet edebilmesi çok önemli. Ancak Türkiye, her yıl yüzde 6-7 üzerinde büyümeyi gerçekleştirmek zorunda. Bunun tek yolu da yatırım" diye konuştu.
 
PROVAKASYONDAN UZAK DURUN
Konuşmasında Reyhanlı'daki saldırılara da dikkat çeken Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada 51 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlere tanrıdan rahmet diliyorum. Provakasyondan uzak durmamız gerekiyor. Birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyen, içeride ve dışarıda etkenler var. Bunlardan ne kadar uzaklaşıp çözüm odaklı sorunlara bakarsak, Türkiye olarak bunun üzerinden geliriz. Benim inancım tamdır."
 
EBSO SEÇİMLERİ ÖRNEK OLDU
Bu ay gerçekleştirilen EBSO seçimlerinin diğer şehirlerdeki kurumlara örnek olduğunu hatırlatan Yorgancılar, "EBSO'ya yakışan seçimleri geride bıraktık. EBSO'nun yaptığı bu güzel seçimler, Türkiye'nin birçok ilinde örnek gösterildi. Bu da 4 bin 300 oy kullanan üyemiz sayesinde oldu" diye konuştu.
 
GÜMRÜK VERGİLERİ
Türkiye ile Güney Kore arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması hakkında bilgi veren Yorgancılar, "Öncelikle bu anlaşmanın hayırlı olmasını diliyorum. Bu kapsamda 1 Mayıs 2013 tarihi itibari ile Kore tarafı gümrük vergilerinin yüzde 80'ini, Türkiye ise yüzde 65'ini sıfırlarken; 10 yılda kademeli olarak taraflar tüm tarife satırlarının yüzde 90'ında gümrük vergilerini sıfırlayacak. Benzer şekilde ABD ile STA’nın da imzalanma girişimlerinin en yakın zamanda başarıyla sonuçlanmasını ümit ediyorum. Bunun yanında Eximbank ihracat teşvik paketinde sağlanan kolaylıklara ilişkin bir duyuruda bulunmak istiyorum. Kredi faiz oranlarında düşüş sağlanmış, yurtiçine alacak sigortası imkanı getirilmiş, marka kredisinde kolaylık yoluna gidilmiştir" ifadesinde bulundu.
 
JAPON YATIRIMCILARA ÇAĞRI
EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ise Türkiye'nin ilk defa 3 kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir kredi notu aldığına dikkat çekerek, "Türkiye, önce Fitch ve ardından Moody’sden uzun dönemli yabancı para cinsinden "yatırım yapılabilir" kredi notu aldı. Son olarak, Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR da Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe birden arttırmıştır. S&P'dan da yakın zamanda yukarı yönlü bir not hareketi beklenmektedir. Söz konusu artışların ülkemiz adına olumlu sonuçlar doğurmasını, özellikle de başta Japon yatırımcılar olmak üzere doğrudan yabancı yatırımların ülkemizi tercih etmesini temenni ediyoruz" dedi. EBSO meclis toplantısında ayrıca Tuncer Vardarcı'nın ESBAŞ'da Mevlüt Kaya'ın da İZFAŞ'da Odayı temsil etmesine karar verildi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ayakkabıcılar Sitesi’nde hayat durdu!
Ayakkabı işçileri günlerdir eylem yapmalarına rağmen taleplerinin dikkate ...
Vestel’den ‘memnuniyet’ devrimi: Merkez Servis
Elektronik ve beyaz eşya devi Vestel, satış sonrası hizmetlerini mükemmelleştirme ...
BMC’de işçilerin gözü satışta!
TMSF'nin BMC'yi hemen satışa çıkarma kararı sonrası işçiler ve tedarikçi ...
 
DTO İzmir’de yeni yönetim işbaşı yaptı
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi yeni dönem ilk yönetim kurulu toplantısını ...
Madenciliğin kalbi İzmir'de attı
4. Maden Makinaları Sempozyumu ile birlikte düzenlenen MINEX 2013 - 5. ...
Güler Sabancı’ya ‘Güçlü Lider’ ödülü
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’ya Uluslararası Kadınlar ...
 
İşte yeni açlık ve yoksulluk sınırı
Mayıs ayında dört kişilik ailenin açlık sınırı 995 lira, yoksulluk sınırı ise 3 bin 242 lira oldu.
Meclis'ten memurlara izin müjdesi
TBMM’ye sunulan kanun teklifi ile bütün memurlara 30 gün yıllık izin verilmesi ...
Kurumlar vergisi şampiyonları belli oldu!
Garanti Bankası ödediği 1 milyar 180 milyon 653 bin 967 lira ile 2012 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva