HABERLER>İŞ DÜNYASI
27 Nisan 2023 Perşembe - 13:58

Yorgancılar’dan Kemalpaşa Lojistik Köyü değerlendirmesi: İhracatçıların maliyetleri düşecek

Lojistik ve Mobilya Sektörleri Değerlendirme Toplantısı’nda açıklamalarda bulunan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ihracatçıların işlerinin kolaylaşacağını belirterek, "Kemalpaşa Lojistik Köyü, İzmir’in lojistik potansiyelini geliştirmesinde, lojistik sektörünün kümelenmesinde, kurumsallaşmasında ve ihracatçılarımızın maliyetlerini düşürmesinde önemli bir rol oynayacaktır” dedi.

Yorgancılar’dan Kemalpaşa Lojistik Köyü değerlendirmesi: İhracatçıların maliyetleri düşecek

Diren Çelik/EGEDESONSÖZ-İZTO’da düzenlenen Lojistik ve Mobilya Sektörleri Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar,  “Küresel ekonominin içinde bulunduğu şartlar dikkate alındığında, Batı’nın Çin’e alternatif aradığı bir dönemde proje, İzmir’in çok önemli bir eksiği idi. Zira Kemalpaşa Lojistik Köyü, İzmir’in lojistik potansiyelini geliştirmesinde, lojistik sektörünün kümelenmesinde, kurumsallaşmasında ve ihracatçılarımızın maliyetlerini düşürmesinde önemli bir rol oynayacaktır” dedi.

İZMİR’İN ÖNEMLİ EKSİĞİYDİ…
Kemalpaşa Lojistik Köyü’nün önemli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yorgancılar, “Hammaddeye yakınlığı, ekonomik olarak jeo-stratejik ve lojistik önemi, ucuz ve nitelikli işgücüne sahipliği, net ihracatçı yapısı ve daha birçok özelliği İzmir’in her dönem ayrıcalıklı bir konumda olmasını sağlamaktadır. Orta Doğu, Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa arasında bir köprü vazifesi gören ülkemizin batıya açılan kapısı olan İzmir, coğrafi ve jeopolitik konumu itibariyle, lojistik açısından çok ciddi bir potansiyele sahiptir. Projeleriniz arasında yer alan Kemalpaşa Lojistik Köyü’nün temeli 2012 yılında atılmıştı. Öncelikle yarattığınız farkındalık için çok teşekkür ediyoruz. Küresel ekonominin içinde bulunduğu şartlar dikkate alındığında, Batı’nın Çin’e alternatif aradığı bir dönemde proje, İzmir’in çok önemli bir eksiği idi. Zira, Kemalpaşa Lojistik Köyü, İzmir’in lojistik potansiyelini geliştirmesinde, lojistik sektörünün kümelenmesinde, kurumsallaşmasında ve ihracatçılarımızın maliyetlerini düşürmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Diğer yandan, İzmir’in kuzey aksında yer alan mevcut Nemrut limanı ile birlikte planlanan ama sonuçlanamayan Çandarlı Limanı da, bu açıdan İzmir’in lojistik gücüne güç katacak bir proje idi. Komşumuz Pire Limanı’na alternatif olma şansımız olacak iken, bu avantajı da elimizden kaçırıyoruz. Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki 1,6 milyarlık nüfusun ve 22.5 trilyon dolarlık ticaretin merkezinde yer alan İzmir’imizin desteklenmesi, eksiklerinin tamamlanması ülkemizin ekonomik pastadan daha fazla pay almasını hızlandıracaktır. Bizlerin de bütün çabası ve gayreti bunun içindir” dedi.

İHRACAT İÇİN STRATEJİK ÖNEME SAHİP
Mobilya Sektörünün stratejik öneme sahip olduğunu ifade eden Yorgancılar, “Mobilya sanayimiz, yarattığı istihdam potansiyeli ve katma değerinin yanında net ihracatçı bir sektör olması nedeniyle stratejik öneme sahiptir. Şehrimizdeki MODEKO fuarına gösterilen ilgi de bunun göstergesidir. Ancak, bir hususun altını çizmek zorundayım. Sektör fark etmeksizin, bir tarafta sanayicilerimiz ekonomiye ve ihracata ciddi anlamda katkı sağlarken, diğer taraftan ihracatın gelişimini son derece zorlayıcı son dönemde art arda yapılan regülasyonlar ciddi bir çelişki yaratıyor. Bu bağlamda, pratik iş hayatının uzağında, iş yükünü artıran, ticareti engelleyen, ödemeleri geciktiren onlarca değişikliğe son bulmalıdır. Söz konusu regülasyonlar yerine kolaylaştırıcı düzenlemeler olmalı ki; daha fazla ihracat hacmi yaratılabilsin ve daha verimli işbirlikleri geliştirilsin.

Mobilya sektöründe İzmir, istihdam kapasitesine göre 5. sırada yer alsa da hem lojistik avantajları hem de inovatif şehir özelliği ile giderek güçlenen bir gelişim içerisindedir. Sektörün dünya ihracatı içerisindeki payı %1,5’luk seviyelerdedir. Üreticilerimizin kaliteli ürünlerini, global trendler doğrultusunda çevre dostu ürünlere dönüştürmesi, demografik değişimi dikkate alması ve artırılmış gerçeklikle ürünlerini pazarlaması doğrultusunda dünya sıralamasında hızla önlere doğru ilerleyecektir. Bu farkındalıkla; Karabağlar ve Kısıkköy bölgesinde yoğunlaşan sektörün, kümelenmesi için Torbalı OSB’nin 690 dekar büyüklüğündeki genişleme alanında bir Mobilya Kümelenmesi için İZTO, Torbalı Ticaret Odası ve Torbalı OSB Bölge Müdürlüğü ile işbirliği yaptık. Sektörün gelişimine katkı koymasını diliyorum” ifadelerini kullandı

Konuşmasına ekonomik gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunarak devam eden Yorgancılar şöyle konuştu:

Çünkü yüksek enflasyon ve borçluluk, gıda ve enerji arz güvenliği, ticaret savaşları, ambargolar, Rusya-Ukrayna savaşı gibi kronikleşmiş rutin sorunlar devam ederken, ABD’de yaşanan banka kriziyle başlayan finansal dalgalanmanın yarattığı riskler gündemi meşgul etmekte.

Öyle ki, IMF Nisan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu “Zorlu Bir Toparlanma" başlığıyla yayımladı. Büyüme tahminlerini de aşağı yönlü revize ederek; Dünya ekonomisinin, 2023’de %2,8, Türkiye için de, %2,7 öngörüsünü paylaştı. Eş zamanlı olarak Dünya Ticaret Örgütü de, 2023 için küresel mal ticaretine ilişkin büyüme beklentisini yüzde 1'den yüzde 1,7'ye yükseltti. Ancak, bu tahminin 2008 küresel finansal krizinden bu yana geçen 12 yıldaki ortalama yüzde 2,6'nın altında olduğunu da belirtelim.

Yani, küçülen, ticareti daralan bir küresel ekonomide, üretmek başlı başına bir mücadele alanı iken, ürettiğini satabilmek ayrı bir başarıdır. Ülkemizin küresel ekonomiden aldığı pay ise %1’lerde. Tüm gayretimiz bu payın artırılması yönünde. Bu bakımdan, gerek lojistik gerekse son dönemde tasarımları ile öne çıkan mobilya sektörümüz büyük önem taşımaktadır.

 
İzmirli taksicilerden 'ÖTV' teşekkürü!
 
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bin kişiye yeni ekmek kapısı... İzmir'in o ilçesine 2 milyar 332 milyon TL'lik yatırım!
İZTO’da düzenlenen Lojistik ve Mobilya Sektörleri Değerlendirme Toplantısı’nda ...
Raif Türk’ün adı fuarizmir’de yaşatılacak
Türk doğal taş sektöründe yaptığı işlerle büyük izler bırakan ve Marble ...
Tütün üreticisi üretime geri dönüyor
Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden tütünde 2021 yılında 35 TL olan ...
 
Egeli hububatçıların hedefi 1,1 milyar dolar
Egeli hububat bakliyat yağlı tohumlar ihracatının yıldızları için 2 bin ...
Tartışmalara neden olmuştu… O proje ile ilgili yeni gelişme!
Başlatılan ÇED süreci kamuoyunda tartışmalara neden Torbalı organize sanayi ...
Meta'nın geliri yılın ilk çeyreğinde arttı
Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, bu yılın ilk çeyreğinde ...
 
Başkan Özgener’den seçim sonrası mesajı: 5 yıllık hedef gerçekçi revize edilmeli
İZTO Nisan ayı meclis toplantısında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı ...
EGİAD Ticaret Köprüsü 9. kez buluştu
Örnek teşkil eden etkinlikler arasında yer alan EGİAD Ticaret Köprüsü, ...
Menderes köylüleri karşı çıkmıştı… Proje bakanlık masasında!
İzmir Çimento Fabrikası Türk A.Ş’nin Menderes’teki ormanlık alanda açmak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva