HABERLER>EKONOMİ
27 Haziran 2016 Pazartesi - 17:40

Yorgancılar’dan ‘Brexit’ uyarısı: 3 sektörü etkileyecek!

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Haziran ayı meclisinde gündemi değerlendirdi. Torba Yasa’daki kayyum tehlikesinin tartışıldığı oturuma Yorgancılar İngiltere’nin AB’den çıkması halinde tekstil, beyaz eşya ve otomotiv sektörünü olumsuz etkileyeceğini açıkladı.

Yorgancılar’dan ‘Brexit’ uyarısı: 3 sektörü etkileyecek!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Haziran ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis toplantısında sanayiciler güncel ekonomik sosyal konuları gündeme getirdi.

ŞİMDİ HAYATA GEÇME ZAMANI
Meclis gündeminde konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’de artan terör olaylarında şehit düşenlere başsağlığı dileyerek sözlerine başladı.

Yeni kurulan kabinenin ardından EBSO heyeti olarak Ankara’da yapılan 5 bakanlı ziyarete dair notlarını anlatan Yorgancılar, “Sayın Başbakanımızın ‘ülkede üretim yoksa kalkınma da yoktur’ mesajını tüm bakanlarımızda gördük. Bakanlarımız, ‘Ne yapılması gerekiyorsa isteyin biz elimizden geleni yapmaya hazırız’ dedi. Şimdi bu konuşulanların hayata geçme zamanı” şeklinde konuştu.

KAYYUM UYARISI
Hükümet tarafından Torba Yasa ile yürürlüğe giren damga vergisi, harçlar gibi düzenlemeler hakkında konuşan Yorgancılar, yapılan düzenlemelerden memnun olduklarını dile getirirken kayyum atamaları hakkında uyarıda bulundu.

Yorgancılar, “Adalet Komisyonu’nda görüşülmekte olan şirketlere kayyum atanması hususu oldukça iyi değerlendirilmesi gereken noktaları içeriyor. Özellikle de, şirketlerin ortaklık payları veya menkul kıymetler idare yetkilerinin de kayyuma devredilmesine ilişkin düzenlemeler çeşitli riskler taşımaktadır. Söz konusu Tasarıyla, Kayyum tedbirlerinin uygulanacağı suçların kapsamı oldukça genişletilmekte bu da şirketlerin hareket alanını daraltmaktadır. Kayyum tarafından yetkilerin orantısız kullanılması sonrasında,  Geriye getirilmesi mümkün olmayan zararlar nasıl telafi edilecek? Bu durumun ticari hayat üzerindeki etkisi nasıl olacak?  Bundan nasıl bir fayda beklenmektedir? Şirketlerin ticari yaşamdaki güvenceleri, özgürlükleri, ticari yaşamın istikrarı, rekabet koşulları tamamen farklı bir yöne gitmeyecek mi? Kayyumlara, görevleri nedeniyle tazminat davası açılamaması orantısız yetki kullanma konusundaki riskleri açıkça ortaya koymuyor mu? Kayyum atanması, üreten ekonomi politikası ile çelişmekle birlikte doğrudan yabancı yatırımcıyı kaçırtan bir uygulama niteliğindedir. Mevcut durumumuzdan ötürü, yılın ilk 4 ayında yüzde 45 oranında doğrudan yabancı yatırımların azaldığını dikkate aldığımızda, iş dünyasının haklı endişelerine kulak verilerek, konu yeniden değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu.

MAĞDURİYET DEVAM EDECEK
Sanayicilerin gündeminden düşmeyen karşılıksız çek düzenlemesi hakkında Yorgancılar, “Kare kodlu çek uygulaması ile birlikte, yeniden karşılıksız çeke hapis cezası geleceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Yeni düzenlemeye göre; karşılıksız çek miktarından az olmamak üzere önce adli para cezası, ardından da ödenmeyen çek için 1 ile 6 ay arasında hapis cezasının verilecek olması ve bu cezanın da ertelenmemesinin caydırıcı olmasını ümit ediyoruz.  Yeni düzenleme sonucunda da alacaklı yine hakkını alamayacak, mağduriyeti devam edecektir. Bu nedenle hem Gümrük Bakanımız hem de TOBB Başkanımız nezdinde bir girişimde bulunduk ve dedik ki, ‘Söz konusu mağduriyeti gidermek amacıyla, alacağı kalan çek alacaklısının alacağı kadar tutarının devlete ödeyeceği, vergi, SGK primi gibi yükümlülüklerinden düşürülmesi veya vergi iadesi gibi ödenebilmesidir.’ Bu şekilde gerçek hakkaniyetin sağlanacağı inancındayız” ifadelerini kullandı. 

İNGİLTERE KARARI ÜÇ SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmaya ilişkin referandumu değerlendiren Yorgancılar, İngiltere’nin ayılma kararı sonrası Türkiye’ye olabilecek etkilerini anlattı. İki ülke arasındaki ticaret hacmine değinen EBSO Başkanı Yorgancılar, “İngiltere’nin AB’den ayrılması halinde özellikle tekstil, dayanıklı ev eşyaları ve otomotiv sektöründe bir olumsuzluk yaşanmasını bekliyoruz. Kuşkusuz ‘Brexit’ sonrası dünyanın ekonomik sınırları yeniden şekil alacaktır. İngiltere AB'nin kurucu ortağı değil, Schengen Anlaşması'nın tarafı olmadı ve en önemlisi de İngiltere para birimi Euro değil. Yani İngiltere, zihinsel olarak AB'ye hiç bir zaman tam uyum sağlamamıştır. Verilen karar da, ekonomik değil, siyasi bir karardır” dedi.

GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI YENİLENMELİ
Türkiye’nin ticari ilişkileri güçlendirmek için AB ile imzalanan serbest ticaret anlaşmalarının revize edilmesi gerektiğini dile getiren Yorgancılar, “AB ülkelerinin bu oylamadan etkilenme durumuna göre AB’nin ve tabi ki piyasaların toparlanması doğru orantılı olacaktır. Ayrıca, FED’in faiz artırımı kararı için 2017 ve hatta 2018 telaffuz edilmektedir.  Bu karar AB’yi yeniden programlamak, yeni stratejiler geliştirmek için bir fırsat olacaktır. Ve bu fırsat, karşılıklı iyi değerlendirilmelidir. Çünkü ‘Kazan-Kazan’ ilkesi burada büyük rol oynayacaktır. Özellikle de Gümrük Birliği Anlaşması’nın yenilenmesi bu süreçte daha önemli bir hale gelmiştir. Diğer yandan, TTIP anlaşmasına olası üçüncü bir taraf olarak anlaşmaya dahil olacak İngiltere, Benzer şekilde TTIP’e dahil olmak isteyen Türkiye’nin de önünü açacaktır. Türkiye de İngiltere ile serbest ticaret anlaşma ihtimalini ve diğer seçenekleri mutlaka programına alacaktır” diye konuştu.

İKİNCİ YARIDA DIŞ POLİTİKA VE PAZAR ENDİŞESİ
Yorgancılar konuşmasının sön bölümünde EBSO tarafından yılda iki kere yapılan ekonomi değerlendirme anketi hakkında bilgi verdi. 122 firmanın katılım gösterdiği ankette sanayiciler yılın ikinci yarısına endişeli girildiği görüldü. Verilerle ilgili Yorgancılar, “Genel olarak baktığımızda; geçen yılın 2. yarısına göre ciro ve karı azalan, gidişatın bu yönde de devam edeceğine inanan, yetersiz iç talepten ciddi bir şekilde etkilenen, yılın 2. yarısına ilişkin de kurlar ve terörün etkisinin azalarak devam etse de özellikle dış politika ve pazar sorununun öne çıkacağı bir 2. yarı beklentisi üyelerimiz tarafından belirtilmiştir” ifadelerini kullandı.

 
Soma’da maden işçisinin korkunç ölümü!
 
Feci kaza: Başkan ve ailesi ölümden döndü
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BORNOVALI 28 Haziran 2016 Salı 08:56

Ç.k. üzüm egede milyonları geçindiriyor. Senelerdir pestisid konusu görmezlikten gelindi.' Aman bağcıları gücendirmeyelim- koltuğumuzdan olmayalım- maaşlarımız,seyahatlerimiz çok güzel' denildi.Rusya işi- ve pestisid konuları problem olunca ihracat tehlikeye girdi. İleride en fazla çk üzüm ihracatımızın yapıldığı İngiltere, Avrupa Topluluğundan resmen ayrılınca- ABD'ye çk üzüm için uyguladığı %30 vergi gündeme gelebilir ve Türk üzümünün rekabet gücü sona erer. Çözüm İran gibi ilaçsız üzüm üretmek ve Birlikleri sıkı denetlemektir.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İsrail'le mutabakat turizmciye umut oldu
Türkiye ile İsrail arasında ikili ilişkilerin normale dönmesi hakkında ...
Bakan Çelik'ten genç çiftçilere hibe müjdesi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, genç çiftçilere 30 bin ...
Domatesin fiyatı 3 katına çıktı!
Seradan tarlaya geçiş dönemi olması ve hava sıcaklıkları nedeniyle domatesin ...
 
30 milyonluk unutkanlık: Dolandırıcı sanıp...
Sigortalıların sadece bu yıl hayat sigortalarında unuttuğu para tutarı ...
O sektörde deprem: Binlerce işsiz, yüzlerce şube...
İstihdam ve şubeleşmede geçen yıldan bu yana frene basan bankacılık sektörü, ...
Esnafın Başkanı'ndan turizmde tedbir vurgusu
Turizm sektöründe yaşanılan sıkıntılara değinen İzmir Esnaf ve Sanatkarlar ...
 
SGK borç listesini açıkladı: Listede 10 İzmirli!
SGK en borçlu işverenler listesini yayımladı. 200 borçlunun yer aldığı ...
Emekliye promosyonda 'gizli kredi' iddiası
Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bazı bankaların ...
Bayındırlı süt üreticisinden rekabet çağrısı!
İzmir'de günlük 360 bin litre süt üretiminin yapıldığı Bayındır İlçesi'nde, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva