HABERLER>SAĞLIK
17 Kasım 2020 Salı - 15:19

Yoğun bakımda kalanlar anlatıyor: Orayı görseniz 3 değil 5 maske takarsınız!

Kovid-19 yenen HRÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barut, "Yoğun bakımdaki hastaları görseniz 3 maske yerine 5 maske takarsınız çünkü orada insanlar nefes alamıyor, insanlar ölümle yüz yüze geliyor." dedi.

Yoğun bakımda kalanlar anlatıyor: Orayı görseniz 3 değil 5 maske takarsınız!

Şanlıurfa'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan ve günlerce yoğun bakımda kaldıktan sonra iyileşen Harran Üniversitesi (HRÜ) Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Ulaş Barut, koronavirüsten korunmak için herkesin tedbirlere en üst düzeyde uyması gerektiğini söyledi.

Barut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 gün önce hastanede çalıştığı sırada hafif terlemenin ardından halsizlik başlaması üzerine eve gittiğini, gece nefes darlığı ve boğulma hissiyle uyandığını belirtti.

Evde ağırlaşması üzerine sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldığını anlatan Barut, "Eve sağlık ekipleri gelerek beni hastaneye götürmüş, o anı hiç hatırlamıyorum. Sadece bana söylenen akciğerimin yüzde 70'nin devre dışı kaldığı ve durumumun çok ağır olduğu." dedi.

KAFAMI KALDIRAMIYORDUM
Doç. Dr. Barut, durumumun ağır olması nedeniyle kendisini hemen yoğun bakıma aldıklarını belirterek "O sürecinin hiçbirini hatırlamıyorum. Yoğun bakımda kaldığım sürede uyandığımda bilincim açıldığında kanlı balgam çıkarıyordum, kafamı kaldıramıyordum." diye konuştu.

İNSANLAR NEFES ALAMIYOR
Orada hastaların entübe olmalarına ve nefes almada sıkıntı yaşamalarına şahit olduğunu anlatan Barut, "Bu, insanı ciddi anlamda etkiliyor. Yoğun bakımdaki hastaları görseniz 3 maske yerine 5 maske takarsınız çünkü orada insanlar nefes alamıyor, insanlar ölümle yüz yüze geliyor hatta bazen düşünüyorsun benim son noktam mı, buraya nasıl düştüm gibi düşünceleriniz oluyor." ifadelerini kullandı.

"TSUNAMİ GİBİ BÜTÜN ORGANLARI ETKİLİYOR"
Ailesinden bazı kişilerin de koronavirüs yakalandığını anlatan Doç. Dr. Barut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koronavirüs ile ilgili birçok yayın okumuştum çünkü ailemin çoğu Kovid-19 geçirmişti. Bunun bir Kovid-19 dalgası değil, bir tsunami olduğunu düşünüyorum. Koronavirüs bütün organları etkiliyor. Sadece akciğeri değil; kalbi, karaciğeri, böbreği yani bütün sistematik dokuları etkiliyor. Bunun yanında yoğun bakım, psikolojinizi zorluyor. Bu psikolojiden ciddi anlamda etkileniyorsunuz. Bir hekim olarak herkese şunu öneriyorum; lütfen dikkat edin. 'Benim hiçbir hastalığım yok, gencim' gibi düşüncelere kapılmasınlar. Benim de hiçbir hastalığım yoktu, düzenli spor yapan biriyim."

Doç. Dr. Barut, en küçük belirtide hekimlere başvurulması tavsiyesinde bulunarak "Önemli olan, yoğun bakıma girmemeniz. Eğer yoğun bakıma girerseniz de hekimlerin talimatlarına harfiyen uymalısınız. Şu anda bu duruma gelmem, hekimlerin ve sağlık çalışanların talimatlarına uymam sayesinde oldu çünkü koronavirüs, tsunami gibi her yerinizi vuruyor. Bu hastalık sadece yaşı kriter olarak almıyor; bu virüs bireysel olarak etkiliyor." değerlendirmesini yaptı.

"Allah bu hastalığı düşmanıma dahi vermesin." diyen Barut, sözlerini şöyle bitirdi:

"Yoğun bakımdan çıkıp servise geldiğimde kendimi yeni doğmuş gibi hissettim. Allah beni aileme ve sevdiklerime bağışladı. Artık plazma için bir adayım."

HRÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Deniz de sağlık çalışanlarının büyük özveriyle bu süreçte mücadele ettiğini söyledi.

Birçok arkadaşının virüse yakalandığını aktaran Deniz, "Hastanemizde 40'ya yakın arkadaşımız koronavirüse yakalandı ancak Mert hocamız bunların içerisinde en ağır olanıydı. Bu zorlu süreci hep birlikte atlattık inşallah. Şu anda sağlığı normale dönüyor. Hastalarımıza en iyi şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı. (AA)

 
Bakan duyurdu: Ligde yayın krizi çözüldü
 
Altınordu Bandırmaspor'u yıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Virüs cep telefonundan bulaştı
Korona virüse yakalanan oyuncu Irmak Ünal'dan güzel haber gelmişti. Ünal, ...
İzmir Tabip Odası'ndan kritik açıklama: Salgın böyle devam ederse sağlık sistemi çöker!
Kentteki koronavirüs salgını ile ilgili olarak son durumu açıklayan İzmir ...
Soğuk odada uyumanın vücuda 9 faydası
Geceleri rahat uyuyamıyor ve sürekli uykusuz kalıyorsanız, sebebi odanızın ...
 
TTB’den korkutan iddia: Gerçek vaka sayısı 87 bin 263
Sağlık Bakanlığı'nın güncel salgın verilerini yorumlayan Türk Tabipler ...
Saraçoğlu'ndan koronavirüse karşı gargara önerisi
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Covid-19 hastalığını ...
Prof. Dr. Ceyhan: Şehirlerarası seyahat kısıtlanmalı
“Tüm Türkiye’de tedbir alınmalı” diyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Tüm dünyada ...
 
Koronavirüs Bilim Kurulu'nda sürpriz toplantı
Koronavirüs Bilim Kurulu saat 17.00’de video konferans yöntemiyle toplanacaktır.
İzmir'in mahalle mahalle koronavirüs risk haritası
İzmir'in mahalle mahalle koronavirüs risk haritası
Manisa'da korona tedavisi gören doktordan çağrı: Kendinizi koruyun!
Soma Devlet Hastanesinde koronavirüs (Covid-19) tedavisi gören İç Hastalıkları ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva