HABERLER>POLİTİKA
20 Kasım 2018 Salı - 10:36

Yıldırım yeni hedefi açıkladı: İzmir Orta Asya'nın limanı olacak!

TÜRKPA’nın 8’inci Genel Kurulu’nda konuşan Meclis Başkanı Yıldırım, “İzmir Türkiye’nin üçüncü büyük şehri. En hızlı şekilde gelişen ve kalkınan şehri. Bize kış gününde bahar havası yaşatan İzmir Batı’ya açılan kapıdır. İhracat merkezi ve önemli limanların bulunduğu şehir de İzmir’dir. Yakın zamanda İzmir’i Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattına bağlamak gibi bir hedefimiz var. Bağlandığında İzmir Limanı artık Orta Asya’ya da hizmet verecek hale gelecektir” dedi.

Yıldırım yeni hedefi açıkladı: İzmir Orta Asya nın limanı olacak!

Mehmet İŞLER/EGEDESONSÖZ- İzmir’de düzenlenen ‘Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi’nin (TÜRKPA) İlk On Yılı ve Parlamentolar Arası İşbirliğinin Geleceği: İşbirliğine Yeni Yaklaşımlar’ konulu Uluslararası Konferansa katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım önemli mesajlar verdi. Programa yurt dışından çok sayıda temsilci katıldı.

Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Oktay Asadov, Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin, Kırgızistan Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ile gözlemci ve misafir meclis başkanlarının da yer aldığı buluşmada konuşan Başkan Yıldırım net ifadeler kullandı.

YAKIN ZAMANDA İZMİR’İ BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU HATTINA BAĞLAMAK GİBİ BİR HEDEFİMİZ VAR!
“Güzel İzmir’imize hoş geldiniz” diyerek sözlerine başlayan Yıldırım, “TÜRKPA’nın 8’inci genel kurulu İzmir’de yapılıyor. İzmir Türkiye’nin üçüncü büyük şehri. En hızlı şekilde gelişen ve kalkınan şehri. Bu güzel şehrin milletvekili olarak sizleri burada misafir etmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. 50 parçalık ilk Türk donanması bundan yaklaşık 950 yıl önce bu şehirde kurulmuştur. İzmir aynı zamanda Emir Timur tarafından 1453 yılında fethedilip Türk toprağı haline getirilmiştir. İstiklal Savaşında ilk kurşun İzmir’de atılmıştır. Bize kış gününde bahar havası yaşatan İzmir Batı’ya açılan kapıdır. İhracat merkezi ve önemli limanların bulunduğu şehir de İzmir’dir. Yakın zamanda İzmir’i Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattına bağlamak gibi bir hedefimiz var. Bağlandığında İzmir Limanı artık Orta Asya’ya da hizmet verecek hale gelecektir” dedi.

TÜRKPA’NIN GEÇEN 10 YILI BAŞARILIDIR
Yıldırım, “Bugün TÜRKPA’nın 10’uncu yılını kutluyoruz. Bir zamanlar hayal bile edemediğimiz birliklerin kuruluşlarını kutlamak tarifi imkansız duyguları beraberinde getiriyor. 2008 yılında kurulan TÜRKPA’da yer alan Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan ve Türkiye meclisler arası ilişkileri çok taraflı olarak kurumsallaştırmıştır. Türk dili konuşan ülkelerin hükümetleri arasındaki ilişkiler yıldan yıla gelişiyor. Buna paralel olarak meclislerin de diplomasiyi etkin olarak kullanması ülkeleri arasındaki ilişkinin gelişmesine katkı sağlıyor. Birçok kuruluşa ihtiyaç var. TÜRKPA’nın en önemli görevlerinden biri budur. Dünyadaki diğer kuruluşlarla mukayese edildiğinde TÜRKPA’nın geçen 10 yılı başarılıdır” diye konuştu.

TÜRK TARİHİNİN EN BAHTLI DÖNEMİNDEYİZ
“TÜRKPA üyesi ülkeler olarak çok önemli aşamalardan geçtik” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Yıldırım, “Bugün itibariyle TÜRKPA kendini ispatlamış bir kuruluş haline gelmiştir. Diğer paydaş ülke Macaristan olmuştur. 2013 yılında misafir olarak girmiştir. 2014 yılında gözlemci olmuştur. Bu ilk genişleme adımı olmasının yanında kültürel ve coğrafi havzamıza önemli katkı sağlamaktadır. Uluslararası kuruluşlarında önemli olan devletlerin sağladıkları katkılardır. İnşallah önümüzdeki yıllarda kurduğumuz teşkilatlarımız çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürecektir. Türk tarihinin en bahtlı dönemindeyiz. Tarihimizde hiçbir zaman birbirimize bu kadar yakın olma fırsatını yakalamadık.  Ortak dil, ortak kültür ve medeniyet şuuruna sahip olan bir milletin mensupları olarak biz tarihi birlikte yazıyoruz. Tarihte büyük devlet kurmuş milletin evlatları olarak geleceği emin bir şekilde inşa ediyoruz. Bir olursak iri, diri, kardeş olacağız ve birlikte geleceği inşa edeceğiz. Bu birliktelik aynı istikamete bakmamıza bağlıdır. Bilim insanlarımız, siyasetçilerimiz, iş insanlarımız kendilerini sorumlu olarak görmelidir. Ortak dil ve tarih çalışmalarına çok daha fazla zaman ayırmamız gerekiyor. Tarih, arkeoloji, antropoloji alanlarında çalışmaları derinleştirmemiz gerekiyor. Bizler kendimiz için bir şey yapmazsak kimse bizim için parmağını kıpırdatmayacaktır. Bizler hedeflerimize çalışarak üreterek dayanışma ile mutlaka erişeceğiz” dedi.

MEVLANA’DAN ALINTI: DÜN DÜNDE KALDI CANCAĞIZIM…
Yıldırım, “Atatürk bize muasır medeniyetlerin üzerine çıkmak hedefi göstermiştir. Bu hedef Türk dili konuşan ülkeler asamblesinin de hedefi olmalıdır. Bu hedefe ulaşmak için ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz. Ülkelerimizin alt yapı sorunlarını giderip insanlarımızın niteliğini arttıracağız. Akıl ve bilimle çalışmamızı sürdüreceğiz. Liyakat ve ehliyeti geliştireceğiz. Yozlaşma bir toplumu ifsat eden en kötü durumlardan biridir. İşlerimizi değişen dünyanın şartlarına göre değiştirir, kendimizi yenilersek, değişimin önüne geçersek gelecek tarihimize altın harflerle yazılacak başarıyı yakalarız. Bu başarılara ulaşmanın yolu eğitimden geçiyor. Yenilikçi teknolojilere çok daha fazla zaman ve kaynak ayırmaktan geçiyor. Bizler evrensel değerlerle donanmış gençlerle istikbal güneşi parlatabiliriz. Gelişmiş ülkelerde durum bu şekildedir. Eğitim sisteminin standartları bakımından da birlikte yapacağımız işler mevcuttur. Gelecekte birliğimizi güçlendirmek için standartlarda da birlik yoluna gitmemiz gerekir. Bu noktada uzmanlarımız, akademisyenlerimiz daha çok bir araya gelmeli ve ortak çözümler üretmelidir. Ortak şuura sahip milletlerimizi en yüksek noktaya ulaştırmak hedefimizdir. Mevlana, ‘dün dünde kaldı cancağızım, artık yeni şeyler söylemek lazım’ diyor. Biz de dünden çıkardığımız derslerle geleceği hedefliyoruz. TÜRKPA’nın geleceği milletimizin ve devletlerimizin geleceği ile aynıdır. Devletlerimizin kaderi birbirine bağlıdır. TÜRKPA uluslararası alanda da yer edinmiştir. Daha fazla işbirliği içinde olmamıza ihtiyaç var. Modern kanun yapma alanında da çalışmaları geliştirebiliriz. Meclisler arasındaki bağları kuvvetlendirmek için dostluk gurupları vasıtasıyla çalışmalarımızı yoğunlaştırabiliriz. Gücümüzü tam anlamıyla birleştirmeye ihtiyaç var. Özbekistan ve Türkmenistan’ın da bu birliğe üye olması için daha fazla çaba sarf etmemiz gerekiyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı da katıldı. Her türlü haksızlığa ve kısıtlamaya rağmen varlıklarını sürdürüyorlar. Bizim talebimiz adil bir şekilde müşterek bir çözümün bulunmasıdır. Gerek AB gerek BM çabalarına olumlu katkı sağladık. Bundan sonra da bu katkıyı sağlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DÖNEM BAŞKANLIĞI TÜRKİYE’YE GEÇTİ
Yıldırım ayrıca, “TÜRKPA’nın başarılı olması ve başarılarını daha ileri taşıması için olmazsa olmaz konulardan biri de devlet ve başkanlarımızın ortaya koyacağı iradedir. Gerek kuruluş aşamasında gerek de bugün gerek de süreç içinde devlet başkanları büyük destek veriyor. Verilen desteğe teşekkür ediyorum. Bugün yapılacak genel kurulla birlikte dönem başkanlığı Türkiye’ye geçmiş olacak. Bir sonraki toplantı, dönem başkanlığı Azerbaycan’a geçeceği için orada yapılacak” açıklamasını yaptı.  

TÜRKPA’NIN 10 YIL ÖNCE KURULMASI TÜRK DÜNYASI İÇİN EN ÖNEMLİ ŞEYDİR
Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Oktay Asadov, “10 yıl önce İstanbul’da TÜRKPA’yı kurmak Tük dünyası için en önemli şey olmuştur. TÜRKPA halklarımızı daha da yakınlaştırmak için araç olmuştur.  Paylaştığımız değerlerimizi birbirine bağlayan şeyleri ruhani olarak görüyorum.  Dayanışma temelimiz bölgemizin refahına yol açacaktır. Çözülmemiş bir dizi sorun bölgesel barış için korkular yaratıyor. Uluslararası hukuk normları içinde sınır güvenliği şekliyle çözülmesi gerektiğine inandık” dedi.

ASAMBLE KARDEŞ HALKLARI BİRBİRİNE YAKINLAŞTIRIYOR
Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin ise, “Kardeş Türkiye Cumhuriyeti’ne gelerek sizlerle bir araya gelmekten son derece mutluyuz. Bizim bu sene bir araya gelmemizin özel bir anlamı var. 2008 yılında TÜRKPA kurulmuştu. Söz konusu anlaşma nezdinde çalışmalarını başlatan Türk ülkeleri hamlelerini yapıyor. Önemli çalışmalar gerçekleşti. Türk ülkeleri birliğini güçlendirmek adına uluslararası noktalarda kararlar aldı. Asamble kardeş halkları birbirine yakınlaştırıyor. Önümüzde birçok güzel çalışmalar olacaktır” diye konuştu.

DÜNYADA 180 MİLYONDAN FAZLA İNSAN TÜRKÇE KONUŞUYORUZ, TÜRKPA’YA GÜVENLİ BİR KÖPRÜ DİYEBİLİRİZ
Kırgızistan Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov da, “Bundan 10 sene önce TÜRKPA kuruldu. Türkçe konuşan halkların önemli gününü kutlarım. Hızla değişen dünyada TÜRKPA’nın 10 yıllık vakitte yaptıkları büyük başarıdır. 10 yıl önce bugün kardeş halkların ilişkilerinin güçlendirilmesi için iyi bir iş başarıldı.  TÜRKPA’ya üye ülkeler birbirlerine karşı güveni arttırdı. Yaşamımızla direkt ilgili olan meselelerle asamble ilgilenmektedir. Tecrübe paylaşımı olmaktadır. TÜRKPA’nın 10 senelik sürede eksiklikleri yapıcı bir şekilde ileriye dönük olarak konuşuldu. Şimdi yeni bir süreç başladı ve TÜRKPA’nın organları oluşturuldu. Dünyada 180 milyondan fazla insan Türkçe konuşuyor. Kültür paylaşımını geliştirmede asamblenin büyük katkısı oluyor. Güvenli bir köprü diyebiliriz. TÜRKPA’nın bundan sonra gelişmesine yönlendirici olmak gerekir. Kanun yapıcı organlara büyük görev düşüyor. Kardeşler 10 yıl çok çabuk geçti. Biz her zaman birlik olalım. Başka devletler bizi hissedecek şekilde iz bırakalım” ifadelerini kullandı. 

 
İzmirli 83'lük eski devlet bakanı bir kez daha meclis üyesi aday adayı
 
Başkan Pekdaş: Yurttaşın olmadığı yerde kul olur
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sagduyu 21 Kasım 2018 Çarşamba 08:34

buyuk ekonomik kriz vatandaşin gelirlerini mum gibi eritiyor vatandaş ay sonu elektrik su kira telefon borç faturası odeme derdinde buyuk siyasetçimiz hala boş vaadler peşinde. demek kriz siyasetcilerimize uğramamış.

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 20 Kasım 2018 Salı 21:54

sn. başkan, önce izmir limanının kruvziyer bölümünü yapın, ne oldu?? bakü-tiflis demiryolu izmir limanını orta asyanın limanı yapmaz..yakın lmanlar tercih edilir, birde demiryolu navlunumu varecekler, biraz mantıklı konuşun.....

Yorumu oyla      10      5  
Lombak 20 Kasım 2018 Salı 21:39

Bir kuşak bir yol projesi kapsamında olumlu olur Çandarlı. Yunanistan'in Çin'e sattığı Pire limanını tamamlamalı.

Yorumu oyla      9      7  
Obi 20 Kasım 2018 Salı 21:31

Seçime doğru birkaç kez daha gelirler.. Meclis başkanımız ''İzmirli'' ya, hemşehrilerini görmeye gelir.. Varsa yoksa İnciraltı planları, avm izinleri, bakanlığın imarını verdiği yerler vs..vs..vs.. Gelirler alırlar giderler, hiçbir şey de vermezler! Kapitalist düzenin en iyi örnekleriler!

Yorumu oyla      11      5  
TC misafir 20 Kasım 2018 Salı 19:08

İzmir'e gelip gidiyorsunuz kente verdiğiniz tek şey yarattığınız trafik sıkışıklığından başka bir şey değil.

Yorumu oyla      18      9  
volkan 20 Kasım 2018 Salı 17:09

hala cek cak ...binali bey soz verdiklerinizi yapin ve ozamana kadar İzmir''den oy istemeyin verdiğimiz 60 milyar verginin hakkini istiyoruz

Yorumu oyla      19      7  
martaval nedir? 20 Kasım 2018 Salı 16:46

Martaval tam da TBMM başkanının anlattıklarıdır! Kemalpaşa lojistik köyü, Çandarlı limanı, İzmir limanına büyük tonajlı gemilerin girebilmesine yarayacak, maliyetini büyük ölçüde belediyenin üstlendiği körfez taraması, Ankara-İzmir yht, YHT kesin güzergahı, körfezde onay bekleyen iskeleler, kendi barınağına giremeyen izdeniz gemileri, izni bekletilen Buca metrosu.. daha sayayım mı? BTK'ya bağlanacakmış! Yahu elinizden gelse İzmire su vermezsiniz, kimden neyi saklıyorsunuz, birbirimizi bilmiyor muyuz?

Yorumu oyla      19      7  
PARDON 20 Kasım 2018 Salı 16:35

ÇANDARLI LİMANI NE OLDU?

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli 83'lük eski devlet bakanı bir kez daha meclis üyesi aday adayı
Merhum Bülent Ecevit'in başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde Anavatan ...
İşte Bahçeli-Erdoğan görüşmesinin tarihi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli, yarın bir araya gelecek.
CHP’de yerel seçim ateşi yanıyor: Büyükşehir'e 'Kaya' gibi isim!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun aday olmayacağını ...
 
CHP'li Polat: Belevi Gölü'ne kıymayın!
CHP’li Polat, İzmir’de Uluslararası Ramsar Sözleşmesi’yle koruma altına ...
CHP Menderes Aday Adayı Öztürk: Tarımın ilçesinde ortalık toz duman
CHP Menderes Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Öztürk; ilçenin öne çıkan ...
CHP Çeşme Aday Adayı Akyıldız'dan balıkçı barınağı sözü
CHP Çeşme Belediye Başkan Aday Adayı Nüket Akyıldız; balıkçılarla bir ...
 
Karar günü: CHP'den ihraç edilecek mi?
CHP'de, 'kesin ihraç' talebiyle disiplin kuruluna sevk edilen Öztürk Yılmaz ...
Mansur Yavaş: Aday olursam yüzde 100 alırım!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için adı geçen Mansur Yavaş, ...
Mehmet KARABEL yazdı... AK Parti bir ilahiyat profesörünü neden İzmir’e başkan yapmak ister?
Mehmet KARABEL yazdı... AK Parti bir ilahiyat profesörünü neden İzmir’e başkan yapmak ister?
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Hayaletin gölgesindeki Avrupa
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mahalle çok karıştı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Evli evine köylü köyüne!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yükselen trend; Ucuzluk
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva