HABERLER>EKONOMİ
27 Şubat 2016 Cumartesi - 08:47

Yeni AVM yönetmeliğine esnaf bakışı: Yetersiz!

Bakanlığın yeni AVM düzenlemesinde yer alan yüzde 5 kotasında ayrılan yerleri kiralayacak gücünün olmadığını söyleyen Başkan Zekeriya Mutlu, görüşlerini dikkate alınmadığını, öncelikle AVM’lerin yeri ve çalışma saatleri ile ilgili düzenlemenin yapılması gerektiğini ifade etti.

Yeni AVM yönetmeliğine esnaf bakışı: Yetersiz!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir esnafı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl çıkan AVM yasına getirdiği düzenlemeyi yetersiz buldu.

İzmir’de işletmelerin alışveriş merkezlerinin son dönemde sayılarının giderek artmasıyla oluşan ağır rekabet koşullarıyla baş edememesi isyana neden oldu. Yaşanan sıkıntılara göğüs geremeyen çok sayıda esnaf, kepenk kapatmak zorunda kaldı.

Ülke genelinde patlak veren isyan sonucunda geçtiğimiz yıl çıkan AVM Yasası’nda düzenlemeye gidildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz gün birçok konuda düzenlemeyi esas alan yeni yönetmeliği yayımladı.

Bakanlık tarafından açıklanan yönetmelikte alışveriş merkezi tanımı ve zorunlulukları yeniden düzenlenirken, yeni standartlar getirildi. Yönetmelikte esnaf ve sanatkârlar için ise AVM’lerde rayiç bedel üzerinden esnafa en az yüzde 5 oranında yer ayrılması zorunlu kılındı.

DÜZENLEME YETERLİ DEĞİL
Yaşanan sıkıntıları defalarca dile getiren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, yönetmeliği Egedesonsöz’e değerlendirdi.

Bakanlık tarafından yapılan düzenlemenin çözüm odaklı olmadığını vurgulayan Zekeriya Mutlu, “Biz yıllarca AVM konusunda yasa çıkması için mücadele verdik. Yasa çıktı ama istenilen düzeyde olmadı. Şimdi çıkan yönetmelik de yasanın aynısı şeklinde oldu” dedi.

ESNAFIN YÜZDE 5’İ KİRALAYACAK GÜCÜ YOK
Yönetmelikte AVM’lerde esnaf ve sanatkâr işletmecilerine rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az yüzde 5’i oranında yer ayrılmasını değerlendiren Mutlu, ”Esnafa yüzde 5 oranında alan verilmesi yönetmelikte yer aldı. Ama baktığınız zaman bir esnafın bunu alması mümkün değil. Esnafın o AVM’lerde metrekare fiyatlarını karşılayacak gücü yok” diye konuştu.

GÖRÜŞ ALIYORLAR AMA UYGULAMIYORLAR
Sorunları esnaf ve sanatkarlar olarak defalarca dile getirdiklerini, ancak bu görüşlerin dikkate alınmadan düzenlemelerin yapıldığını söyleyen Mutlu, “Yasada bizim görüşümüze başvurulması ibaresi var. Bize bu konular ile ilgili görüşlerimizi soruyorlar. Ben AVM yapılmasına karşıyım diyorum ama yine de yapılıyor. 'izni alınır' ibaresi olması lazım ki yasa doğru sonuç versin. Biz bunları defalarca dile getirdik. Kararların esnafın lehine değiştirilmesi lazım.  Ancak yapılan düzenlemelerde esnafın görüşlerinin dikkate alınmadığını görüyoruz. Bizim asıl amacımız kanunun günün şartlarına uygun yapılması, buna göre uygulanmasıdır” ifadelerini kullandı.

AÇILIŞ RUHSATI YENİDEN DÜZENLENSİN
İzmir’in şehir merkezinde son dönemdeki AVM sayısındaki artışı işaret eden Mutlu, “Her şeyden önce AVM yasası ile ilgili açılış ruhsatlarının düzenlenmesi lazım. Biz bunlar kurulmasın demiyoruz. Ama şehrin merkezinden uzak bir yere kurulsun. Açılış ve kapanış saatleri düzenlensin, isteğimiz bu” şeklinde konuştu.

Konu ile ilgili sorunlar başta olmak üzere esnafın sıkıntılarını içeren yaklaşık 12 konuyu iki gün önce İzmir’i ziyaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye aktardığını söyleyen Esnaf Başkanı Mutlu, Tüfenkci’nin sorunların çözümü için çalışmanın yürütüleceği şeklinde görüş belirttiğini ifade etti.

 
Göztepe Başkanı Sepil ‘enerjisini’ sıfırladı!
 
Muhammet Yıldız’ın adı Işıkkent’te yaşayacak
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezo 27 Şubat 2016 Cumartesi 20:23

avm lerin çalışma saatleri mutlaka düzenlenmeli. En başta avm ler pazar günleri kapalı olmalı. hafta içide kesinlikle gece 10-12 gibi saatlere kadar açık olmamalı. Derken şaka yapıyorum tabi akşam 8 de işten çıkıyorum o saatte çogu esnaf kapatmış oluyor. AVm ler de olmasa eve alış veriş yapamıycaz. ha şu pazar günleri kapanma muhabbeti olabilir gerçekten.

Yorumu oyla      11      5  
Ceyhan Keser 27 Şubat 2016 Cumartesi 11:59

Sayın Mutlu Alternetif çözümler üreterek koparetifler oluşturun ve esnaf avm lerini üretin.Kişi AVM leri yerine esnaf Avm leri neden olmasın..?

Yorumu oyla      11      5  
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 27 Şubat 2016 Cumartesi 10:35

Sayın Başkan AVM lerden çok şu an esnafı internet üzerinde e-ticaret bitiriyor.Hatta şu an E-ticaret AVM'leride bitirmeye başladı .Bu yönde adımlarınızıda bekliyoruz.Saygılarımızla.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göztepe Başkanı Sepil ‘enerjisini’ sıfırladı!
Göztepe Başkanı Mehmet Sepil, Kuzey Irak’ta petrol yatırımları yapan, ...
Flaş! Fitch Türkiye notunu açıkladı
Fitch, Türkiye'nin BBB - kredi notu ve durağan görünümünü teyit etti.
Ve Yaşar Holding Dyo’yu Toyo Holding’e devretti
Yaşar Holding bünyesinde 1968’den beri sektörde hizmet veren Dyo Matbaa’nın ...
 
BMC raporu: Taşınma kararı sektörü nasıl etkileyecek?
BMC’nin Sakarya’ya taşıma kararının İzmir’e yansımalarını Ege Otomobilciler ...
Erdoğan: Faiz sistemi adil değil, acımasız!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Faiz sistemi adil değildir ve acımasızdır. Eğer ...
TMSF'den çok önemli Bank Asya kararı
TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, el koydukları Bank Asya'yı Mayıs sonuna ...
 
Geçen yıl 5 lirayı gördü, şimdi 35 kuruş!
Geçen sezon yüksek fiyatıyla gündeme gelen patates, bu yıl ihtiyaç fazlası ...
İZİKAD'ta Serter dönemi!
İzmirli iş Kadınları Derneği’nin (İZİKAD) yeni başkanı CHP İl Eski Başkanı ...
Shoexpo'da 'siyah cazibe' rüzgarı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva