HABERLER>GÜNCEL
24 Kasım 2021 Çarşamba - 09:27

Yaz saati uygulamasına bir tepki de eğitimciden... Performansları düşüyor!

Kalıcı yaz saati uygulamasının ülkemizde uzun yıllardır uygulanması eleştirilere yol açmaya devam ediyor. Bu durumun karanlıkta uyanıp okula giden öğrencilerin performanslarında düşüşe sebep olduğunu dile getiren Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, “Erken kalkan çocuklar sağlıklı bir kahvaltı yapamıyor ve uykusunu yeterince alamıyor. Kahvaltı ve uyku eksikliği olan öğrencilerin performansları doğal olarak düşer. Bu tartışmasız bir gerçek” dedi.

Yaz saati uygulamasına bir tepki de eğitimciden... Performansları düşüyor!

Ceren Korkmaz’ın haberine göre, Türkiye’de enerji tasarrufu sağlanması amacıyla 2016 yılından itibaren kalıcı yaz saati uygulaması kullanılıyor. Bu uygulamanın kalıcı olmasının doğruluğu konusunda yıllardır tartışmaların olması vatandaşların aklında da soru işareti oluşturuyor. Özellikle kış aylarında saatlerin daha da kısalmasıyla çocukların, okula gidiş ve dönüş saatlerinde karanlık bir havaya denk gelmelerinin eğitim hayatlarına ve ders motivasyonlarına olan etkileri ise tartışma konusu. 
Kalıcı yaz saati uygulamasının eğitime yansımalarını değerlendiren Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, bu durumun özellikle ikili eğitim (sabah- öğlen) yapan okullarda daha belirgin olduğunu aktardı.

LAMBALAR AÇIKKEN DERS İŞLENİYOR
Vardal, bu uygulamayla çocukların hava aydınlanmadan uyanıp derse gelmeleri hakkında “Sabahın karanlığında, daha gün ışığı ortaya çıkmadan, ortalık aydınlanmadan eğitimcilerimiz ve öğrencilerimiz sanki geceymiş gibi aydınlatmalar sayesinde ders yapıyorlar. Lambalar aracılığıyla sınıflar aydınlatılıyor. Bu erken saatlerde, bu atmosferde ders işlemek pedagojik olarak doğru değil. Öğrencilerin motivasyonu açısından sorunlu bir durum” ifadelerini kullandı.

İLK VE SON, İKİ DERS SAATİ VERİMSİZ GEÇİYOR
Sabahın ilk iki saatin eğitim gören çocuklar için en etkili ve verimli saatler olduğunu vurgulayan Vardal, havanın karalık olması dolayısıyla bu saatlerde öğrencilerde performans düşüklüklerinin görüldüğünü, aynı durumun son ders saatlerinde de benzer şekilde yaşandığını açıkladı.
Vardal, “Aslında ilk iki ders öğrenciler için en etkili ve verimli ders saatidir. Böyle olmasına rağmen bu kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle ilk iki ders saati verimsiz geçiyor. Aynı sorun akşam saatlerinde de söz konusu. Kimi günlerde saat 20.30’a kadar süren dersler oluyor. Dolayısıyla saat 18.30’dan itibaren 2 saat boyunca dersler yine karanlıkta, lambalar yardımıyla işleniyor. Bu durumun son ders saatlerine denk gelmesi de nitelikli bir ders işleme olanağını ortadan kaldırıyor” şeklinde konuştu.

KAHVALTI VE UYKU EKSİKLİĞİ PERFORMANSI DÜŞÜRÜR
Kalıcı yaz saati uygulaması ile öğrencilerin eğitim performanslarında düşüşün yaşanıp yaşanmadığı sorusuna yanıt veren Vardal, “Erken kalkan çocuklar sağlıklı bir kahvaltı yapamıyor ve uykusunu yeterince alamıyor. Kahvaltı ve uyku eksikliği olan öğrencilerin performansları doğal olarak düşer. Bu tartışmasız bir gerçek. Aynı zamanda gece geç saatte çıkmanın da yarattığı sonuçlar sabah karanlığının yarattığı sonuçlardan farklı değil. Bir de şu an kasım ayındayız. Asıl aralık ayında günlerin daha da kısalmasıyla bu durum daha da kendisini gösterecek” diyerek bu uygulamadan kısa süre içerisinde vazgeçilmesi gerektiğinin çağrısında bulundu.

İKTİDAR BU UYGULAMADAN NEDEN VAZGEÇMİYOR?
Bu uygulamanın tasarruf sağlama amacıyla ortaya çıktığını fakat bunun fayda sağladığının bilimsel olarak ortaya konmadığını söyleyen Vardal,“Sabahın ve akşamın 2 saati dersliklerde kullanılan aydınlatmalarla yapılıyor. Bu elektrik tüketimini artıran bir süreçse, buna neden oluyorsa; burada bir tasarruftan bahsetmek çok mümkün değil. Bu durumda akla başka sorular geliyor. Ortaya konmuş, somut veriler olmasa da bir hissiyat olarak ‘Acaba özel elektrik santrallerinin ürettiği enerjinin piyasaya sunulabilmesi ve vatandaşlar tarafından tüketilebilmesi için bir olanak mı yaratılıyor?’ sorusunu akıllara getiriyor. Yıllardır bu konuya ilişkin her taraftan eleştirilerin gelmesine rağmen, siyasi iktidar bu durumdan, vazgeçmiş değil” sözlerini ekleyerek kalıcı yaz saati uygulamasıyla ilgili eleştirilerini hükümete yöneltti.

 
Bilim Kurulu bugün toplanacak
 
Şampiyonlar Ligi'nde gecenin sonuçları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 24 Kasım 2021 Çarşamba 09:37

Avrupada eğitim hepsi erken saatlerde başlıyor. Gece 21:00 cocuk yataga girmesi ve uyuması lazım.Sendika anlatıyor ama boş anlatıyor

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baba ve oğul iki saat arayla vefat etti!
Samsun'da kalp krizinden vefat eden babasından iki saat sonra büyükbaş ...
İzmir için sarı uyarı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü aralarında İzmir’in de olduğu 27 il için sarı ...
İzmir'de 2 günde 274 göçmen kurtarıldı!
İzmir’in Seferihisar, Çeşme, Dikili ve Menderes açıklarında, yasa dışı ...
 
İzmir’de ‘Gaybubet Evleri’ne eş zamanlı operasyon: 31 gözaltı
İzmir’de, Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik yürütülen soruşturma ...
Harekat bölgesinde bir asker şehit oldu
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Barış Pınarı harekat bölgesinde silah kazasında ...
Acil serviste doktora saldıran şüpheli tutuklandı
Pendik Devlet Hastanesi'nde Pratisyen Doktor Esma Demir'e saldırdığı iddiasıyla ...
 
İzmir'in simge sinemasını su bastı!
İzmir'de, akşam saatlerinde etkisini artıran sağanak nedeniyle bazı iş ...
Bolu Belediye Meclisi kararı hakkında inceleme
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nca (TİHEK) yabancılara su kullanımı ...
İZDENİZ'den uyarı geldi!
Olumsuz hava koşulları sebebiyle, İZDENİZ’den yapılan açıklamada deniz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva