HABERLER>GÜNCEL
1 Haziran 2023 Perşembe - 08:38

Vize ret oranı yüzde 50 arttı!

Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almada yaşadığı sıkıntı ikiye katlandı. Konser için Avrupa’ya gitmesi gereken sanatçılar bile ret aldı. TURSAB Başkanı Bağlıkaya, ret verilen vize oranının bu yıl yüzde 50’ye çıktığını bildirdi.

Vize ret oranı yüzde 50 arttı!

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine seyahat için gerekli olan Schengen vizesi başvurularında yaşanan sıkıntı artarak devam ediyor. Türk vatandaşlarının vize başvurularına gelen ret kararı da arttı. Birçok tur şirketi ve bireysel başvuru yapanlar, ret kararları nedeniyle mağduriyet yaşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vize sorunu çözeceklerini ifade edip “Son dönemde siyasi şantaj haline gelen sorunu çözeceğiz” açıklaması yapmıştı.

Ticareti sekteye uğratan, sanatçıların konserlerini iptal etmesine neden olan vize retleriyle ilgili Milliyet’e açıklama yapan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Schengen vizesiyle ilgili sorunların, seyahat özgürlüğünü kısıtlamaya başladığını kaydetti. Vize retleri nedeniyle yurt dışına tur düzenleyen seyahat acentalarının çok ciddi iş kaybına uğradığını belirten Bağlıkaya, sorunun Dışişleri Bakanlığı’nın çabasıyla, Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi (AKPM) gündemine taşınarak tavsiye kararı alınmasına rağmen çözümlenemediğini aktardı.

‘ÖZGÜRLÜK KISITLAMASI’
Vize başvurularındaki kontenjanların 5’te 1 oranına düşürüldüğüne dikkat çeken Bağlıkaya sorunla ilgili şunları anlattı: “Vize müracaatları konusunda maalesef sistemli bir engelleme var. Bu engellemelerin yanında vizeye müracaat etmiş olan vatandaşlarımıza verilen ret oranları da çok yükselmiş durumda. 2022 yılında ret verilen vize müracaat oranı yüzde 15’in üzerinde iken 2023’te bu oran yüzde 50 civarına çıktı. Seyahat özgürlüğünün kısıtlanması, insan hakları bakımından da son derece yanlış bir uygulama.

‘HAKSIZ KAZANCA DÖNÜŞTÜRDÜ’
Normal şartlarda vize başvuru ücreti, 80 euro. Aracı kurumlar da bu rakama ilave olarak 20-30 euro hizmet bedeli alıyor. Son dönemde süreci hızlandırmak adına ‘VIP ücret’ adı altında çok 300 euro’dan daha fazla yüksek hizmet bedelleri talep edilmeye başlandı. Vize sürecini hızlandırmak adına veya randevu bulabilmek adına talep edilen bu fahiş rakamlar vizenin reddedilmesi halinde iade de edilmiyor. TÜRSAB olarak Fransa, İtalya, Yunanistan, Hollanda ve İspanya konsoloslukları ile görüşerek acentalarımızın Schengen vizesi konusunda yaşadıkları sıkıntıları, ilgili ülke makamları ile paylaşmış ve çözüm talebinde bulunmuştuk. Ayrıca İngiltere ve ABD konsoloslukları ile de görüşerek vize alım süreçlerinin kolaylaştırılması yönündeki taleplerimizi iletmiştik. Tüm sektör bu sorunun ivedilikle çözülmesini bekliyor.”

BAŞVURU TABLOSU
Türkiye ocak ayında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne (AKPM) konuya yönelik sunduğu karar tasarısında Schengen vizelerine ret oranının 4 kat arttığını ve son 8 yılda en fazla başvuruyu yapan 5 ülke arasında olan Türkiye’nin ret oranı en çok artan ülke olduğunu belirtti.

KONAK: ALMANYA KONSERİMİZİ İPTAL ETTİK
Vize engeline takılan sanatçı Volkan Konak da takıldı. Konak Twitter’da şu mesajı paylaştı: “Sevgili dostlar, dünyanın her yerinde konser veren bizler, Türkiye’ye giriş yapan, sayısı belli olmayan, ne olduğu belirsiz kişilere vatandaşlık verildiğinden artık Avrupa’ya bile vize alamıyoruz ve Almanya’dan iki kez vize için ret aldık. Dolayısıyla mayıs ayı Almanya konserimizi iptal ettik. Dinleyicilerimizden özür diliyoruz. Ne diyeyim yazıklar olsun.”

‘MÜŞTERİ KAYBIM ÇOK OLDU’
İş insanı Muzaffer Özkan da 1 yılda 3 kez vize reddi aldığını belirterek şunları aktardı: “Tekstil işi yapıyorum ve sık sık İtalya, Almaya ve Polonya’ya gidip geliyordum. 200’ün üzerinde Shangen vizem olmasına rağmen vize alamıyorum. Sırf bu yüzden çok fazla müşteri kaybım oldu. Bu durum ticaretimi de olumsuz etkiledi. Başta hesabımda yüklü para olması bahane edildi, hesaptaki parayı azalttık bu kez de, ticaret yaptığımı söyleyip, hesabımda neden az para oluğu öne sürüldü. Bu şekilde Shangen vizesi mağduriyeti son 1 yıldır onlarca insan yaşıyor.”

‘İNANDIRICI BULMAMIŞLAR!’
Yıllardır Avrupa ülkelerinde konser veren ve vize reddi alan sanatçı Onur Akın, “35 yıllık sanat hayatım boyunca dünyanın birçok ülkesinde defalarca konser yapmış, özellikle Schengen ülkelerinden uzun soluklu vizeler almış ve hiçbir sorun yaşamamış bir sanatçıyken Almanya konsolosluğundan ilk defa ‘ret’ aldım. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken bu ülkenin sanatçılarının Avrupa kapılarında sığınmacı ve mülteci muamelesi görmelerini ret ediyorum” dedi. Akın, ret gerekçesini de şöyle açıkladı:

‘GELİP DÖNMEYECEKSİN’
“Başvuru talebimiz inandırıcı gelmemiş. Yani gidip Almanya’da kalmam şüphesi varmış. Amaç konserim olması değilmiş. Yüzlerce vizem olmasına, bir çok uzun tarihli Schengen vizesi almama, 3 Haziran’da Nazım Hikmet’in 60. ölüm yıldönümü anma etkinliklerinde Moskova’da vereceğim konser için Rusya vizemin olmasına, hali hazırda 10 yıllık ABD, 2 yıllık İngiltere vizem olmasına rağmen, Almanya, ‘Sen buraya gelip dönmeyeceksin, güvenmiyoruz sana’ diyor.”

 
CHP’li Bayır’dan ‘İzmir rehaveti’ uyarısı: Odun koysam seçilir mantığı oluşuyor!
 
Dolar/TL, haziran ayına rekor seviyede başladı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
1 Haziran 2023 Perşembe 09:57

akepe sayesinde dünyanın hiçbir yerinde Türklere itabar gösterilmiyor. Kemal Kılıçdaroğlu kazansaydı herşey çok farklı olacaktı. Geçmiş olsun. Elin meksika'sı bile Türkleri istemiyor.

Yorumu oyla      5      3  
burak 1 Haziran 2023 Perşembe 09:36

çocuklu aile fertleri için durum daha pozitif. Okuyan bir çocuğunuz var ise daha ikna edici oluyor. Bekar bir tipsen adamların ikna olmaması çok normal. Her şey bir arada olmuyor ne yaparsın!

Yorumu oyla      3      6  
metin 1 Haziran 2023 Perşembe 09:33

gayet normal böyle olması. Türk vatandaşı diye ortalıkta Türkçe bilmeyen bir güruh dolanıyor. Ülke iyice berbat hale geldi. Ekonomi yerlerde. Kimle konuşsam nereye gitsem kafasında. Doğal olarak önlem alıyor adamlar. Tabi ülkede bazılarının umurunda değil. Et yemiyor, seyahat etmiyor, sosyal faaliyeti yok, hayali yok, eğitimi yok kendinden vazgeçmiş hayalet gibi yaşıyor schengen ne ola ki?!?

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Judocuları taşıyan minibüs kaza yaptı: 1 ölü!
Aksaray'dan yola çıkan ve Balıkesir'de düzenlenecek olan Spor Toto Minikler ...
İki aile arasında kavga: 14 yaralı!
Van'da aralarında husumet bulunan iki ailenin taşlı, sopalı ve bıçaklı ...
'Türkiye-Mısır ilişkileri normale döndü!'
Türkiye'nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen katıldığı ...
 
Boğazından silahla vurulan 16 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
Bursa'da, sokakta tartıştığı kişi tarafından tabancayla boğazından vurulan ...
TCG Anadolu İzmir ve İstanbul'da 400 bin ziyaretçi ağırladı
TCG Anadolu'yu 11 Nisan'dan bu yana İstanbul ve İzmir limanlarında yaklaşık ...
Hasarlı bina yıkım esnasında sağlam binanın üzerine devrildi
Kahramanmaraş'ta, depremde ağır hasar alan ve ekipler tarafından kontrollü ...
 
Gezi parkının yıldönümü eylemlerinde 59 gözaltı
Gezi Parkı olaylarının 10'uncu yıldönümünde Taksim’de eylem düzenlendi. ...
'Kılıçdaroğlu, Kızılay camiasından özür dilemeli'
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından AHBAP Derneği'ne çadır sattığı ...
Vincin zinciri koptu: Bakım şefi hayatını kaybetti!
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, bir salça fabrikasında vincin zincirinin ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva