HABERLER>EKONOMİ
22 Ocak 2022 Cumartesi - 09:51

Veresiye ilaç alanlar arttı... Eczanelerde defter şişti!

İnsanların alım gücünün zayıflaması, devletin pek çok ilaçtan aldığı katkı payının yüksekliği, bazı ilaçları devletin ödememesi gibi sebeplerden dolayı eczanelerden alınan ilaçların parasını deftere yazdıranların son dönemde bir hayli arttığı gözleniyor. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, özellikle mahalle içlerinde bulunan eczanelerin bu sorunun büyüdüğüne dikkat çekti

Veresiye ilaç alanlar arttı... Eczanelerde defter şişti!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Bakkallarda olduğu gibi eczanelerde de veresiye defterleri şişti. Pandeminin başlamasıyla birlikte artan ilaç talebi, bir süre sonra da iyice ağırlaşan hayat şartları, insanların eczanelere borç yapma alışkanlığı da arttı. Ana arterlerde faaliyet gösteren eczanelerde kısmen, ancak mahalle içlerinde, mahalle sakinleriyle içli dışlı olan eczanelerde görülen veresiye defterlerine yazılı borçların arttığı ifade edildi.

ORTALAMA 3 BİN LİRA, BAZILARINDA 10 BİN LİRA

Devletin pek çok ilaçtan katkı payı alması, bazı ilaçların devlet tarafından ödenmemesi, vatandaşın ilaca ayırdığı bütçeyi aşmasına sebep olurken, muayene ücretlerinin de eczanede reçeteyle birlikte tahsil ediliyor olması, veresiye defterlerine yansıyor. İzmir’in en işlek caddelerinden birinde faaliyet gösteren bir eczanenin veresiye defterine kayıtlı borcun 10 bin lirayı geçtiği, eczanelerin yarıdan fazlasında veresiye defteri bulunduğu ifade edildi. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, geçmişte Konak ve Bornova belediyelerinin eczanelerdeki veresiye defterlerini kapattığını hatırlatarak, bu sorunla ilgili olarak şunları söyledi:

DEVLETİN ÖDEMEDİĞİ İLAÇLARI ALMAK ZORUNDA KALINCA…

“Hastane karşısında değil de genellikle semtlerde, mahalleliyle iç içe olan eczanelerde veresiye ilaç alımı çok fazla. İnsanların yıllardır alışveriş yaptığı eczanelerdir bunlar genelde. Senelerdir senden ilaç alan bir hasta gelse, parası yoksa ilacı veremem, diyemezsiniz. Vermeseniz olmaz.  Muayene ücreti katkı payları, özellikle emekliler ve sabit gelirli vatandaşlarımızı zorluyor. Pandemiyle beraber, devletin ödeme yapmadığı takviye vitamin destek ürünleri kullanımı arttı. İnsanlar bunları ceplerinden almak zorunda kaldı. Bunların rakamları da ciddi rakamlar. İnsanlar haliyle bunlar için ek bütçe ayıramayınca, eczacı arkadaşlarımız katkı koydular.”

SAYILKAN: ONLARI İDARE ETMEK BİZİM GÖREVİMİZ

İki yıldır veresiye defterine daha çok borç yazıldığını öne süren Başkan Sayılkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

 İki yıldır veresiye defterlerine, normalin üzerinde borç yazıldı. Reçeteyle ilaç aldığında bir katkı payı var, çalışıyorsan yüzde 20, emekliysen yüzde 10 oranında. Ayrıca muayene ücretini de eczacı tahsil ediyor.  Bu bizim hiç  hoşlanmadığımız bir durum ama yapacak bir şey yok. Bu ödemeyi vatandaştan istemek durumunda kalıyoruz. Uygulanan politikalar yüzünden insanlar, fark ödemek zorunda oldukları ilaçları almak durumunda bırakılıyor. Fark ödenmeyen ilaçlar, çeşitli nedenlerden dolayı istenmiyor. Mesela benim veresiye defterimde 3 bin liralık alacak görünüyor. Bu da işin gereği zaten. Günde 100 insan geliyor eczaneye. Çalışanı var, çalışmayanı var, işten çıkarılanı var. İster istemez, vatandaşı ilaçsız bırakmamak için özveride bulunuyorsunuz. Onları idare etmek de bizim görevimiz.”

BAZI BORÇLU HASTALAR TELEFONA ÇIKMIYOR, MESAJLARA CEVAP VERMİYOR

Bazı eczacıların, alacaklarını tahsil edemeyince, veresiye defterini bir kenara bırakıp veresiye satış yapmamaya başladığı konuşuluyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir eczacı da, alacağını istemek için aradığı hastanın telefonlara çıkmadığını, mesajlara cevap vermediğini, bu gibi durumlarda da mağduriyet yaşadıklarını, veresiye satış yapmama kararı almaya zorlandıklarını ifade etti.

 
Başkan Soyer Devrimci 78'lilerle buluştu
 
Bir ilk olacak... İZSU'dan Foça'ya dev yatırım!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gülgün Aynalı 23 Ocak 2022 Pazar 14:32

Başkanım tam da sanki beni anlatmış der gibi düşünüyor şu an bir çok eczacım , benim gibi , durumlar çok zor ve karışık .

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kartlı ödemelerde temassız işlem limiti artırıldı
1 Şubat’tan itibaren 350 TL olan temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti 500 TL olacak.
Emekli ve memura ek zam Resmi Gazete'de
Emekli ve memurlara ek zam yapılmasını içeren yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Mesken harici kullanıcılar için elektrik kısıtlaması!
Türkiye Elektrik İletim AŞ, elektrik arz talep dengesinin sağlanması amacıyla ...
 
Enflasyona internet satışları da ekleniyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), internet üzerinden satışı her geçen ...
Kripto parada deprem... Düşüşün nedeni ne?
Kripto para piyasaları ABD borsalarındaki sert değer kaybıyla gerilemeye ...
Varlıklarını TL'ye dönüştürenlere vergi istisnası
Varlıklarını TL'ye dönüştüren kurumlara vergi istisnası getiren kanun ...
 
İAOSB’ye 5 milyon Euro yatırım
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, ...
Esnaf dolaplarını iade ediyor… Elektrik zammı dondurmayı eritti!
Birçok bakkal ve tekel bayiler elektriğe gelen zamlar nedeniyle dondurma ...
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva