HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
29 Kasım 2018 Perşembe - 12:05

Vefa İstasyonu’ndan bu kez Hidayet Sayın geçti

Tiyatro oyunu alanında usta kalem Hidayet Sayın’a 89 yaşında vefa gecesi düzenlendi. Deneme ve öykülerinin yanı sıra 102 oyunu bulunan Sayın,  “Yazmadan yaşayamam. Bu can bedende durdukça tiyatro oyunu yazmaya devam edeceğim” dedi. Sayın’ı bu özel gecede dostları da yalnız bırakmadı.

Vefa İstasyonu’ndan bu kez Hidayet Sayın geçti

Konak Belediyesi’nin beş yıldır sanata, sanatçıya ve kente emek verenlere yaşarken vefa gösteren etkinliği ‘Vefa İstasyonu Emek Edebiyat Buluşmaları’nın bu ayki konuğu deneme ve öyküleri de olan ama daha çok oyun yazarı olarak bilinen Dr. Hidayet Sayın oldu. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe dostları ve çok sayıda edebiyatsever katıldı.

Etkinliği her zaman olduğu gibi edebiyatın bir başka önemli ismi Yunus Bekir Yurdakul yönetti. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Halil Buttanrı ve eşi Prof. Dr. Müzeyyen Buttanrı’nın konuşmacı olarak katıldığı söyleşinin moderatörlüğünü ise Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Sahne Sanatları eski öğretim görevlisi Prof. Dr. Hülya Nutku üstlendi.

102 OYUN YAZDI
Çocuk doktorluğunun yanı sıra yıllarını oyun yazarak geçiren, bugün 89 yaşında olan Dr. Hidayet Sayın’ın deneme, çocuk ve yetişkin öykü kitaplarının yanı sıra 102 tiyatro eseri bulunuyor. Hidayet Sayın’la ilgili hazırlanan kısa bir filmin ardından geçilen panelde Prof. Dr. Müzeyyen Buttanrı yazarın eserlerini konuları üzerinden inceledi. Buttanrı, edebiyat dünyasına oyun yazarlığı ile giren Hidayet Sayın’ın tiyatroya olan ilgisinin öğrencilik yıllarında başladığını, ilk oyunu ‘Topuzlu’nun 1963 yılında büyük bir başarı yakalayarak Ankara, Bursa ve İzmir Devlet Tiyatroları ile İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda peş peşe oynandığını söyledi. Prof. Dr. Halil Buttanrı da Hidayet Sayın’ın “Eserlerinde yazmadığı konu nerdeyse kalmadı. Hayatın bütün sayfalarını yazdı. Bundan sonra yazacağı eser son değil, en yeni yazdığı eser olacak” dedi.  Son olarak panelin moderatörü Prof. Dr. Hülya Nutku da Hidayet Sayın’ı tanıdığı en zarif, en sakin, en sade ve efendi insanlardan biri olduğunu söyledi. Hidayet Sayın’ı ve oyunlarını anlayabilmek için öncelikle denemelerinin okunması gerektiğini belirten Nutku, adalet üzerinde çok fazla duran Sayın’ın ‘Adalet’in ayrı bir tematik başlık altında incelenmesi gerektiğini de dile getirdi.

Etkinliğin ikinci bölümünde yazar Aydın Şimşek Hidayet Sayın’ın denemeleri üzerine konuştu. Ayrıca oyuncu Alper Erkoca da Sayın’ın Taç, Suç ve Güç oyunundan pasajlar seslendirdi.

YAZMADAN DURAMAM
Aydın’ın küçük bir köyünden çıkan, çocuk doktoru ve yazar olarak adını duyuran Hidayet Sayın gecede duygusal anlar da yaşadı. Çocuk doktoru olduğu için çocuk öyküleri de kaleme aldığını dile getiren Sayın, tiyatronun her yaştan seyircisi olduğu için tiyatro dilinin hem gençler hem de ileri yaştaki seyircinin anlayabileceği şekilde yazılması gerektiğini söyledi. Sayın, “Ömrüm olduğu sürece yazmaya devam edeceğim. Yazmazsam yaşayamam, soluk alamam. Bu can bedende durdukça tiyatro oyunu yazmaya devam edeceğim” dedi.

 
Altınordu'dan Avrupa'ya hüzünlü veda
 
Askeri lojman arazisine lüks konut!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yazar Servi, Karabağlarlı çocuklarla buluştu
Karabağlar Belediyesi’nin geleneksel olarak düzenlediği “Çocuklar Yazarlarla ...
Gazeteci Saymaz’dan Konak’ta çarpıcı iddialar
Konak Belediyesi’nin Ekim ayında başlattığı ve her ay farklı bir isimle ...
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in haftalık kültür sanat rehberi
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in haftalık kültür sanat rehberi
 
Karşıyaka’da caz dolu günler
Kültür ve sanat etkinlikleriyle adından söz ettiren Karşıyaka Belediyesi, ...
‘Kelebeklerin Peşinde’ Konak'ta sahnede
Konak Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ‘Kelebeklerin Peşinde’ isimli ...
İstanbul Dreams İzmir’e geliyor!
Anadolu Ateşi dans topluluğu yepyeni gösterisi ‘İstanbul Dreams’ ile Anadolu ...
 
Fazıl Say'ın 'İzmir Süiti' bileti 4 dakikada tükendi!
Fazıl Say'ın yeni bestesi İzmir Süiti'nin biletli olarak ilk kez sahneye ...
AASSM'de hüzün ve komedi aynı sahnede
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı ...
Buca’da 3 boyutlu kurs
Buca Belediyesi Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi Bucalı kadınların hayatında ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva