HABERLER>POLİTİKA
12 Şubat 2013 Salı - 13:43

Ve Baykal 3 yıl sonra kürsüde: İdeolojik muhtıra!

CHP Eski Lideri üç yıl aradan sonra Meclis’te vekillere seslendi. Anayasa çalışmaları konusunda AK Parti ve BDP’ye ‘barter’ göndermesi yapan Baykal’ın parti içinde de ‘ulusalcı-yenilikçi’ ve ‘kimlik’ tartışmaları ekseninde neredeyse herkese mesajı vardı.

Ve Baykal 3 yıl sonra kürsüde: İdeolojik muhtıra!

ANKARA - CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın milletvekillerine gönderdiği kapalı grup daveti yarım saat gecikmeli de olsa karşılık buldu. 'Eski Lider', Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun katılmadığı Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin ve Gürsel Tekin’in hazır bulunduğu toplantıda tam üç yıl sonra Meclis'te partililere seslendi. Baykal'ı kapalı oturumda 100'den fazla CHP'li vekil dinledi.

- Ümit Yaldız yazdı: Baykal'ın mesajı!
 
- İŞTE O KONUŞMANIN TAM METNİ...
İlk etapta 40 vekilin katıldığı için grup toplantısının açılamadığı ardından gelen vekillerle salt çoğunluğun sağlandığı öğrenildi. Deniz Baykal'ın isteği üzerine yapılan toplantıda, Binnaz Toprak, Gürsel Tekin, Adnan Keskin, Faik Tunay, Bülent Kuşoğlu, Aydın Ayaydın, Metin Lütfi Baydar, Yıldıray Sapan, Akif Hamzaçebi, Alaattin Yüksel ve Mehmet Ali Edipoğlu'nun da aralarında olduğu 100'ü aşkın milletvekili hazır bulundu.
 
Baykal, toplantıda net mesajlar verdi.
 
BU ANAYASA BARTER-MÜBADELE ANAYASASIDIR!
En sert mesajını Yeni Anayasa sürecine dönük veren Baykal, “Bu anayasa bir burter anayasasıdır. Başbakan ‘Başkanlık’ sistemi karşılığı etnik siyasetçilere bir şeyler verirken etnik siyasetçiler de anayasaya karşı başbakana başkanlığı vermeye hazırlanıyor. Dünyada hiçbir demokrasi ve insan hakları bildirgelerinde etnik kimliklerin demokrasinin gereği olduğu yazmaz.
Bu başbakan anayasa uzlaşma komisyonu protokolüne uymayarak bir büyük yalan söylemiştir. Bu protokolün neresinde Mart ayına kadar görüşülecek sonrasında istediğim anayasayı getiririm yazıyor. Böyle bir tavır kabul edilemez’
 
Silivri bir siyasi mühendislik tablosudur
Konuşmasında Başbakan Erdoğan’ın ‘savcısıyım’ dediği Silivri’de yürütülen davalara da yer veren Baykal, “Bu davalar bir siyasi mühendislik tablosudur. Başbakan bugün söylediklerini biz CHP olarak daha en başında söylemiştik.
 
YENİ CHP VE TÜRMEN’E…
Birlik ve beraberlik mesajlarının ağır bastığı ses getiren konuşmasında Deniz Baykal, CHP’yi Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda temsil eden İzmir Milletvekili emekli AİHM Yargıcı Rıza Türmen’e de göndermede bulundu. Pek çok Yeni CHP unsurunun Yeni Anayasa konusundaki tutumundan rahatsız olduğu açıkça ortaya çıkan Baykal’ın özellikle Türmen’in bir gazeteye yaptığı ‘Yeni Anayasa’da Türk Milleti’ ibaresi çıkarılabilir. Bizim için sorun olmaz’ ifadesine yanıt veren cümleleri dikkat çekiyordu.
 
TÜRMEN’E: EGEMENLİĞİ HANGİ MİLLET ADINA KULLANACAKSINIZ?
Anayasa’da Türk Milleti kavramından taviz verilemeyeceğinin altını çizen CHP’nin Eski Lideri Baykal, “Devlet Türkiye Cumhuriyeti devleti… Anayasa’ya göre egemenlik millet adına kullanıldığına göre bu egemenliği hangi millet adına kullanacağı bu çatı altında. O nedenle tek bir millet vardır. O da Türk milletidir. Bizim millet anlayışımız ırkçılık, etnik milliyetçilik temelinde değil Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği bir çizgide olmalıdır” dedi.

1 MART VURGUSU!
Baykal’ın konuşmasının en ilginç bölümlerinden biri de 1 Mart Tezkeresi üzerine yaptığı açıklamalardı. CHP Eski Lideri, 1 Mart’ın Türkiye’nin Lübnan ve Suriye’ye dönmemesi adına tarihi bir adım olduğuna vurgu yaptı ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na çağrıda bulundu:“Sayın genel başkan eğer bu konuda bir panel düzenletir ve o günkü tutanakların açılmasını isterse ben sahaya iner görev alır ve bunları topluma anlatırım. Topluma 2003'te tezkereye neden karşı çıktığımızı anlatırsak, bugün Ortadoğu'da yaşanan dizayn daha net anlaşılır''

GÜLER, AYGÜN VE TANRIKULU’NA ‘KİMLİK’ MESAJI!
“Etnik kimlik herkesin şerefidir” sözleriyle son günlerin en büyük tartışma konusunun perdesini araladı Baykal… Baykal, “Alt kimliklerin hiçbirisinin hiyerarşik ilişkisi yoktur. Üst kimlik Atatürk Milliyetçiliğinde yer aldığı üzere Türk Milletidir. Yeni Anayasa ile birlikte bu kavramı yok etmek istiyorlar. Bu 1924, 61 ve 82 Anayasa’larında böyleydi… Avrupa’nın tüm gelişmiş toplumlarının Anayasalarında da böyledir. Almanya ve Fransa’da böyledir. Sadece dağılmasına ramak kalan Belçika’da böyle değildir” diye konuştu.

CHP’in 6 okunu ideolojik açıdan detaylı şekilde bir kez daha anlatan Baykal, Hüseyin Aygün ve Sezgin Tanrıkulu’na da üstü kapalı mesaj gönderdi. Baykal, “Solculuk halktan, emekten yana olmaktır. Biz solculuktan bunu anlıyoruz. Bazı arkadaşlar etnik kimlik siyaseti yaparak solculuk yaptığını sanıyorlar. Bu yanlış…” dedi. Baykal bu sözleri sarf ettikten sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu salonu terk etti.

Baykal partinin ulusalcılar ve yenilikçiler olarak ikiye bölüneceği iddiasına da net bir yanıt verdi. CHP Eski Genel Başkanı, “Gerçek dışı, olamaz! Her CHP’li ulusalcıdır. Ayrıca ulusalcılık yenilikçi olmaya engel değildir. Bu iddialara prim vermemek lazım” dedi.

İLK TEBRİK TÜRMEN VE TOPRAK’TAN
Son günlerdeki tartışmaların gölgesinde ideolojik çatırdamalar yaşayan partiye ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na adeta bir manifesto veren Baykal’ın bir dersi andıran konuşması salonda adeta çıt çıkmadan dinlendi. CHP Lideri konuşmasının sonunda 100’ü aşkın vekil tarafından ayakta alkışlandı. Konuşma sonrası Baykal’ı ilk tebrik eden isimler kürsüden eleştirdirdiği Rıza Türmen ve Binnaz Toprak oldu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
cagatay 13 Şubat 2013 Çarşamba 11:22

önce insan olmak lazım, ulusalcı: evrenselleşememiş kişi, demek, kafatascının kibarı...

Yorumu oyla      12      9  
AK Partili Yorumcu 13 Şubat 2013 Çarşamba 09:00

CHP'de her şeyin daha da tuhaf olması için Kılıçdaroğlu ve Baykal eş başkanlık sistemine geçmeliler. Hem ulusalcılar tatmin olur hem yeni CHP'liler. Ülkenin %75'i için zaten CHP diye bir parti zaten yok.

Yorumu oyla      14      8  
deniz baykal 12 Şubat 2013 Salı 22:15

baykal diyorum başkada söze gerek yok,izmiri yönetenlere yazıklar olsun.aziz adaysa oy yok bilesiniz

Yorumu oyla      17      5  
cem 12 Şubat 2013 Salı 22:06

Hani bir laf vardır :ilk taşı günahsız olanınız atsın diye. Baykal varlığı ile bu cumhuriyetin ve Atatürk ilkelerinin bekçisidir. Özel yaşamındaki hataları ile yok edilemez.Geri dönüşünü bekliyoruz. Yoksa bu gidiş Türk kimliğinin bilerek yok edileceği bir ümmet cumhuriyetidir. Acıdır ki demokrasi adı altında bu CHP ona katkı koyacak gibi..

Yorumu oyla      16      6  
tuna kaşıkcı 12 Şubat 2013 Salı 21:51

sn:baykal ne zaman döneceksen çabuk ol.parti yolda çıktı

Yorumu oyla      18      6  
dilek baş 12 Şubat 2013 Salı 21:32

gelen gideni aratırmış.yazık chp'ye yazık

Yorumu oyla      37      9  
yuuf üge 12 Şubat 2013 Salı 21:30

sayın baykala teşekür ediyorum birlik ve beraberliğimizi sağlamalıyız.bölünmiyeceğiz birlikten güc doğar da doğacakda tüm cumhüriyet halk partili başta genel başkanimiz kılıcdaroğlu dan beklenti var.aydınlar ceza evine dolduruldu....

Yorumu oyla      33      7  
yılmaz tumak 12 Şubat 2013 Salı 20:12

İZMİRLİ SENİN GİBİ GENEL BAŞKANA HASRET KALDI.GELDE İZMİRİ VE PARTİYİ NE HALE GETİRDİLER BİR GÖR

Yorumu oyla      39      11  
ÖZLEMİŞİZ BE 12 Şubat 2013 Salı 19:57

SN: BAYKAL SENİ O GÜZEL TÜRKÇENİ BİLE ÖZLEMİŞİZ.NEREDE O SENİN BIRAKTIĞIN CHP'E NEREDE ŞİMDİKİ BDPLİ CHP,,SEÇİMDEN SONRA BAYKAL GENEL BAŞKAN OLUR DEMEDİ DEMEYİN

Yorumu oyla      40      11  
Kadir Savun 12 Şubat 2013 Salı 18:57

Ulusal basın Baykal'a sansür uyguluyor. Bu konuşmadan sonra kasetine ladırmıyorum. Söz konusu vatansa...

Yorumu oyla      40      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan’dan ücretsiz ulaşım müjdesi
Başbakan Erdoğan, şehitlerin, gazilerin, çocuk, anne ve babalarının artık ...
“Elinde çiçeklerle Silivri'ye koşabilir”
MHP Lideri Bahçeli, Başbakan Erdoğan’ın emekli Orgeneral Ergin Saygun'u ...
“Avrupa'da dikkati çeken iki lider var”
AB Bakanı Egemen Bağış, ''Son dönemde Avrupa'da dikkati çeken iki lider ...
 
Milli Anayasa Forumu'ndan yarımada mesaisi
Milli Anayasa Forumu(MAF) haftasonu yarımada mesaisi yaptı. Karaburun ...
‘Türban’da AK Parti ve BDP birliği!
Kamuda 'Türban'ı serbest bırakacağı iddia edilen 'liyakat' maddesinde uzlaştılar.
‘BMC’deki isyan’ Başbakan Erdoğan’ın kapısında!
AK Parti İzmir Milletvekilleri Hamza Dağ ve Nesrin Ulema, Türk Silahlı ...
 
AK Parti Seferihisar'da dayanışma dedi
AK Parti İl Danışma Kurulu, İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ın da katıldığı ...
Üç Bakan bölgede: Patlamaya ilişkin son bilgiler
Suriye sınırında meydana gelen patlamaya ilişkin son açıklamalar, bölgeye ...
CHP'li Aygün: Bu üç cinayetin faili devlettir
Yaptığı açıklamalar ile tartışma yaratan CHP Tunceli milletvekili Hüseyin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva