HABERLER>SAĞLIK
24 Mart 2023 Cuma - 10:00

Uzmanından uyarı: Sahurdan hemen sonra yatmayın

Sahurda yapılan yanlış gıda tercihlerinin mide ve bağırsak şikayetlerine neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Esin Korkut, “Ramazan ayında tutulan orucun en önemli öğünü sahurdur. Uyku bölünecek endişesiyle sahur atlanmamalı ya da sadece su içip yatılmamalıdır. Sahurda proteinden, liften, kalsiyumdan ve vitaminden zengin gıdalar tüketilmelidir. Sahurdan hemen sonra yatmak asit reflü yakınmasını arttıracağından sahurdan sonra yarım saat beklenmelidir” dedi.

Uzmanından uyarı: Sahurdan hemen sonra yatmayın

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Esin Korkut, sahurda mide sağlığını koruyacak önerilerde bulundu. Prof. Dr. Korkut, ramazan ayında tutulan orucun en önemli öğününün sahur olduğunu kaydederek, “Güneş doğmadan önce yenilecek son yemek bizi tüm gün hem su hem de şekerimiz açısından yetecek dayanıklılığı içerecek besin değerinde olmalıdır. Bu yüzden sahur söz konusu olduğunda doğru seçimi yapmak önemlidir. Uyku bölünecek endişesiyle sahur atlanmamalı ya da sadece su içip yatılmamalıdır. Mutlaka sahur yapılmalıdır. Özellikle Ramazan ayının ilerleyen günlerinde mide yakınmaları özellikle reflü belirtileri ve kabızlık yakınmaları gelişebilir. Bu şikayetlerde uygun beslenme ile en aza indirgenebilir” diye konuştu.

“LİF VE KALSİYUMDAN ZENGİN GIDALARI TERCİH EDİN"
Sahurda proteinden, liften, kalsiyumdan ve vitaminden zengin gıdaların tüketilmesini öneren Prof. Dr. Korkut, şöyle devam etti:

“Protein oranı yüksek yiyecekler, sindirimi daha uzun zaman almaları ve daha az açlık hissedilmesine yardımcı olmaları nedeniyle özellikle sahur için tavsiye edilir. Yumurta, süt gibi gıdalar protein ve diğer besin maddeleri bakımından yüksektir ve kişinin tercihine göre farklı şekillerde yapılabilir veya pişirilebilir. Yumurta yemek sizi tok hissettirecektir. Lif, inanılmaz derecede önemli bir beslenme kaynağıdır, ancak onu sahur sırasında özellikle önemli kılan şey, midenizi saatlerce sindirilmemiş halde bırakma yeteneğidir. Lif aynı zamanda kabızlığı da önleyecektir. Lif bakımından zengin gıda örnekleri arasında çilek, elma, tam tahıllar (buğday ekmeği, kepekli makarna, kahverengi pirinç ve yulaf gibi), yeşil fasulye ve bezelye, fındık, sebze bulunmaktadır. Yüksek kalsiyumlu gıdalar arasında süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler bulunur.”

“TUZ VE KAHVEDEN UZAK DURUN”
Prof. Dr. Korkut, sahurda kaçınılması gereken gıdaları ise şu şekilde sıraladı:

“Basit veya rafine karbonhidratlardan, tuzlu yiyeceklerden, kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır. Şekerler, beyaz un, hamur işleri, çörekler ve tahıllar gibi yiyecekler sadece üç ila dört saat boyunca doygunluk sağlar ve temel besin maddeleri bakımından düşüktür. Vücudunuzdaki sodyum seviyelerinin dengesizliği oruç tutarken susatır, bu nedenle tuzlu veya çok baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Kafein içeren içecekler uykusuzluğa ve huzursuzluğa neden olur. Kahve, enerji içecekleri gibi içecekler yüksek kafein içeriğine sahiptir. Sahurdan hemen sonra yatmak asit reflü yakınmasını arttıracaktır. Bu nedenle sahurdan sonra yarım saatten önce yatılmamalıdır. Gereğinde yatak başını yükselterek yatmak da reflü yakınmalarının belirgin azalmasını sağlayacaktır.”(DHA)

 
Torbalı'da yeni koru oluşturuldu
 
Sahurda tok tutan yiyecekler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilimden istatistiklerle ilgili değerlendirme: Kovit-19’dan 200 bin ölüm iddiası!
İzmir’in ölüm istatistiklerinde yer alan rakamları Egedesonsöz’e yorumlayan ...
Bakan Koca'dan 'salgın' açıklaması!
Sağlık Bakanı Koca: "Deprem felaketini yaşamış illerimizin hiçbirinde ...
İzmir'de hayat kurtaran nakil!
İzmir'de karaciğer kanseri tedavisi tamamlanan bir hasta, kadavradan yapılan nakille şifa buldu.
 
Uzmanı uyardı: Oruç tutmak isteyen anne adayları dikkat!
Hamilelik her kadında farklı fiziksel ve hormonal etkilere neden olan ...
Tok tutan gıdalar... Sahurda ne yenir?
Tok tutan gıdalar... Sahurda ne yenir?
8 saatten fazla oturmak sigara kadar zararlı!
Modern çağ herkese kolaylıklar getirirken bir yandan sağlığı da olumsuz ...
 
Bu besinlere dikkat... İlaçlarla etkileşime geçiyor!
Yeterli ve dengeli miktarda besin almak sağlıklı bir vücudun olmazsa olmazları ...
Uzmanı açıkladı: Burun delikleri aynı ve eşit olmaz!
Rinoplasti sonrası burun deliklerinin 2 açıdan incelendiğini belirten ...
Ramazan’da mide sorunlarına dikkat
Ramazan ayında sahurdan hemen sonra yatılmasının doğru olmadığını belirten ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva